2010. február 16., kedd

Halpogácsa zöldségágyon


Ez is egy hirtelen felindulásból elkövetett ebéd volt még múlt héten pénteken. Már amennyire hirtelen felindulásnak nevezhető az, ha valaki a fagyasztóból kapja elő kb. 3/4 órával ebéd előtt a kőkemény halat. Nem baj, ott a jó öreg mikrohullámú sütő, amin ugye van olvasztóprogram is! A zöldségeket meg eszement módon ilyen kis aprócskákra volt kedvem reszelgetni, a nem olyan régen pár száz forintért beszerzett reszelőmön. Ami ugyan nem túl jó, de a célnak azért megfelel. Csak kár hogy a használata közben néha a kezemről is leszántom a bőrt.  
A halpogácsa kicsit több,  mint ami a körethez kellett (most így jött ki a lépés). De sebaj, este vagy másnap, kevés kapros-joghurtos-majonézzel, egy zsemlébe töltve remek kis halburger lesz belőle.

Hozzávalók:
A halpogácsához (kb. 14-15 db lesz belőle):
  • kb. 500 g fagyasztott tőkehalfilé (kb. 2 jó nagy szelet, kiengedett állapotban kb. 400 g)
  • 6-7 evőkanál kukoricaliszt
  • 1/2 citrom leve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kisebb darab hagyma
  • kb. 4 evőkanál pangritata + még egy kevés a hempergetéshez
  • 1 tojás
  • só, frissen őrölt bors
  • olaj a sütéshez
A körethez:
  • Vegyes zöldségek julienre vágva, vagy speckó reszelővel lereszelve. Nálam ezek most: 3 sárgarépa, 3 fehérrépa, egy kisebb darab zeller, de mehet még bele pl. cukkini is stb.
  • kevés aprított petrezselyem
  • 2-3 nagy evőkanál aprított medvehagyma levél (mindkettő fagyasztóból nálam)
  • ízlés szerint só, bors 
  • kevés olívaolaj és vaj
A hal miután kiengedett, alaposan leitatgatom róla a vizet, majd kisebb darabokra vágom, és a darabokra vágott hagymával, fokhagymával, citromlével egy késes apírtóba teszem, majd összedolgoztatom vele. Végül hozzákeverem a tojást is, ízesítem sóval borssal, és annyi kukoricalisztet és pangritatát (vagy sima kenyérmorzsát) adok hozzá, hogy jól formázható masszát kapjak (de ne legyen kemény). A két tenyerem között lapogatva, 1-1 púpos evőkanálnyi adagból pogácsákat lapogatok (az amelyik a képen ketté van vágva, pont egy vaskosabb példány lett a sietségben), majd meghempergetem mindkét oldalát a maradék pangritatában (ez el is maradhat), és teflonos serpenyőben, nem túl sok olajban kisütöm őket.

A körethez a zöldségeket kevés olívaolaj és vaj keverékén először fedő nélkül pár percig sütöm, majd hozzáadom a zöldfűszereket is, ízesítem sóval, borssal és fedő alatt nem túl puhára párolom (inkább ressre). Mivel kicsire vannak vágva ez igen rövid idő alatt megvan. 

2 megjegyzés:

Nikóca írta...

Húúúúúúúúúú Ildi, én valami eszméletlenül odavagyok a halakért, és ez a halpogácsa-ötlet most nagyon jókor jött! :) Imádom az ilyen típusú kajcsikat, és ezt most nagyon meg is kívántam! :) A héten szerintem megsütöm én is, csak lehet, hogy a köret lesz egy picit más, de ez egyszerűen ISTENIEN hangzik! :)
Köszönöm drágám!

Ja, és megy ám majd a levél, de szinte mindenkinél elmaradásom van... Igyekszem azért majd behozni magam, és írni Neked is! :)

Sok puszit küldök Nektek, és szép álmokat! :)

Ildinyó írta...

Nagyon köszönöm Niki és nagyon szívesen máskor is! A kukoricalisztet és a morzsát fokozatosan adagold hozzá, mert lehet hogy az én halas masszám "vizes" volt egy kicsit és ezért kellett ennyi bele. Egyébként mi is nagyon szeretjük a halakat! Nagyon egészséges is, úgyhogy jó lenne többször is enni! Imádjuk a tonhalpástétomot is! Egy finom, vastagabb kiflibe kenve, lilahagymával, paradicsommal, uborkával megrakva... hmmmm... Na majd jön egy ilyen recept is valamikor.

Nagyon várom a leveled, de ne aggódj miatta! Elhiszem, hogy sok dolog van! Puszika Nektek