2010. február 17., szerda

Fűszeres sárgaborsóleves


Ezzel az egyszerű, ám annál nagyszerűbb levessel először Duendénél találkoztam, onnan pedig eljutottam Katához, aki a kitalálója volt ennek a remek kis ételnek. Már Duende is módosított rajta, és én is megtettem, csupán csak azért, mert igazodnom kellett az itthoni fűszerkészlethez. Nem volt itthon kurkumám, helyette tettem bele (leginkább a szín miatt) sáfrányos szeklicét és egy eredeti Mauritius-ról származó curry fűszerkeveréket. A fűszert egy Svájcban élő mauritiusi hölgytől kaptam még pár éve, de akkor annyit adott, hogy az évek alatt nem tudtuk felhasználni. Nem dobtam ki, mert bár az aromájából sokat veszített színező hatása azért még mindig van, és azért egy enyébb curry íze is. Nekem sikerült egy kicsit túlfőznöm a sárgaborsót - annak ellenére, hogy én sem áztattam egy éjszakát, csak 1 órát -, valószínűleg ezért is lett egy kicsit zavarosabb a leve, mint pl. Duendének. De ez mit sem számított, mert így is egy nagyon-nagyon finom leves lett. Remélem a recept gazdája nem haragszik meg, hogy én már átkereszteltem egy kicsit!? De én már csak nem nevezhettem indiaisnak, ha mauritiusi curryport is tettem bele... :)


Hozzávalók:
  • 2 félmarék sárgaborsó
  • 2 nagyobb burgonya
  • 1 kicsi fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • só, natúr vegamix (vagy 1 liter zöldségleves)
  • 1-1 teáskanál koriander mag és római kömény
  • 1/2-1/2 teáskanál curry por és sáfrányos szeklice
  • a tálaláshoz kevés aprított petrezselyem (nálam a fagyasztóból)
Kevés felhevített olajban néhány másodperc alatt megpirítom, a mozsárban kissé összetört koriandert és római köménymagot. Hozzáadom az apró kockára vágott hagymát, átpirítom kissé, majd hozzáadom a vékony szeletekre vágott fokhagymát is. Beledobom a kicsi kockára vágott burgonyát, megszórom a curryporral és a sáfrányos szeklicével, rövid ideig pirítom, majd felengedem kb. 1,2-1,5 liter vízzel. Hozzáadom a lecsöpögtetett sárgaborsót is, majd ízesítem a vegamixes zöldségkeverékkel és puhára főzöm. Sót majd csak a végén adok hozzá, ha megfőtt a borsó. Persze ha levessel öntjük fel, mindez kimarad. Apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálalom. Ha kicsit sűrűbbre készítjük és adunk hozzá finom, friss, ropogós héjú kenyeret is, nagyszerű hús nélküli egytálétel válhat belőle szerintem.



Tudja valaki miért romlik meg ennyire a képek minősége, amikor beszúrom őket a szövegbe? Ez kezd bosszantó lenni! :(

6 megjegyzés:

szepyke írta...

De gyönyörűek ezek a fűszerek, milyen szép színes a kép tőlük!:)

duende írta...

:) Csodásak a képek! :)
Kata leveskéje vándorútra indult! Meg is érdemli, mert nagyon finom!

Sajna, tök béna vagyok a nethez... Whise Lady-t kérdezd képügyben, Ő szuper ebben is!

Bodzás Vendégház írta...

Jesszusom, ezek a képek rosszak??? Hát én csak dícsérni tudom őket...

Ildinyó írta...

Szepyke!
Nagyon köszönöm szépen!

Duende!
Nagyon köszönöm! Tényleg megérdemli, mert nagyon finom!
A képes dolognak meg megrpóbálok utánajárni, bár szerintem nincs túl sok megoldás. Ez egyszerűen talán a digitális képek "átka".

Zsuzsa!
Nagyon köszönöm neked is! A képek valahogy életlenné váltak, ahogy beszúrtam őket a szöveg közé. Nem olyan élesek már, mint a képszerkesztőben megnyitva!

Raindrop írta...

Csatlakozom azokhoz akik a képeket dicsérték, és azokhoz is akik a fotóalanyt. :)
Az alátét elképesztően jól mutat a képeken, és gyönyörűen tálaltad a levest. A fűszeres kép a kedvencem, annyira különleges. :)

Ildinyó írta...

Raindrop!
Nagyon szépen köszönöm!