Még karácsony előtt feltankoltam vagy 3 zacskónyi ostyatortalapot. Igazából már nem tudom mi célból, de a lényeg, hogy már muszáj volt felhasználnom belőle, legalább 1 csomagot, hogy nehogy megereszkedjen, vagy mit tudom én... Na nem épp egy nagyon diétás nasi lett a végén belőle! Pedig az aszalt gyümölcsökkel, valami egészséges félének indult... csak aztán előkerült a csoki is...(hihihi)... Viszont nagyon finom! És az étcsokis verzió még talán "egészségesnek" is mondható. Persze nem kell belőle egyszerre ötöt megenni! De pl. tízóraira vagy uzsonnára egy szelet még nem gond szerintem. Amikor még nincs itt az ebéd ideje, de kellene egy gyors turbó, és a gyomrunk valami olyasfélét csinál, mint Micimackó gyomra: kooorrrgáááás-kooorrrgááás (hű mostanában túl sok mesét nézek?).
Hozzávalók az étcsokis változathoz:
- 2,5-3 lap Ziegler (ezt csak a méret miatt írom ide) féle ostya tortalap
- 3 félmarék mazsola
- 10-12 szem aszalt szilva
- 6 szem aszalt füge
- 100 g puha vaj
- 100 g étcsokoládé (min. 60 % kakaótartalmú)
- 2,5-3 lap Ziegler féle ostyalap
- 1 jó nagy marék aszalt barack
- 1 igen nagy marék aranymazsola
- 1 jó nagy marék kandírozott narancshéjkocka
- 100 g fehércsoki
- 100 g puha vaj
Az aszalt gyümölcsöket mindkettőnél kevés vízbe teszem és mikróban kb. 1 perc alatt megpuhítom (ez most gyors verzió). Ezután késes apírtóban összeturmixolom (a víz maradhat rajta, ha nem túl sok) és hozzákeverem a puha vajat. A csokit is megolvasztom (most szintén mikrózással, óvatosan), majd belekeverem az aszalt gyümölcsös-vajas keveréket. Végül beletördelek fél, vagy 1 egész lap ostyát (kisebb darabokra), alaposan összekeverem, majd egyenletesen elosztom az egyik ostyalapon, úgy hogy mindenhová, a szélekre is jusson, majd rányomogatom óvatosan a másik ostyalapot. Lehűtöm kissé (nekem kb. fél órát volt hűvös helyen), majd felszeletelem. Én kb. 3,5-4 centi széles és 7 centi hosszú szeletkéket gyárottam belőle. Na nem kell hozzá vonalzó, ezt csak úgy írtam.
2 megjegyzés:
Meddig bírja ki visszagyengülés nélkül az ostyalap?(Habár nem hiszem, hogy tudod a választ, mert szerintem addigra nem maradt. :):):))
Hát az étcsokisnál egy kicsit több "áztatólé" maradt az aszalt gyümölcsökön a turmixolásnál, ezért annál már másnapra megpuhult az ostya (este készítettem). A fehércsokisnál viszont "szárazabb" volt az egész, ezért ott még másnap is elég ropogós volt az ostya. Egyébként 1-2 óra múlva még, meg ha nem nyomkodjuk össze annyira, nem teszünk rá nehezéket meg ilyesmi, szerintem egész roppanós marad. Nekem úgy ízlett egyébként a legjobban! :)
Megjegyzés küldése