2010. december 17., péntek

Két gyors étel az ünnepek előtti időre, vagy akár az ünnepre

Most rövidre fogom a bevezetőt, mert nagy rohanás van. Sajnos kapkodok, mert idén nem kezdtem el időben a dolgokat. Ráadásul nekünk előbb egy szülinapra is készülnünk kell. Egyik Nővérkém hétvégén ünnepli, és a tortáját én készítem majd el. Most az foglal le inkább, de a kézzel készített ajándékokkal is van még azért teendőm. A torta egyébként egy csokoládés-kandírozott narancshéjas torta lesz, fahéjas tejszíntöltelékkel és ropogós csokibevonattal. Remélem jól sikerül! Ha igen, hozom! :)
Amit most hoztam viszont, egy gyors leves és egy még gyorsabb desszert. Nálam mindkettő így az elég sietős hétköznapokra készült most, de aztán rájöttem milyen jók lehetnek ezek akár karácsonyra is (vagy egyáltalán csak így a téli időszakra). Bár a leves a fotó alapján leginkább talán tengerparti hangulatot idéz, de ez csak részletkérdés, ill. tálalás kérdése. Nem mindenkinek jön be a klasszikus halászlé, azoknak javaslom, ha mégis szeretnének valami nem túl macerás (tengeri)halas levest készíteni. A desszert pedig... hát nem azért, de nagyon-nagyon finom és már-már viccesen egyszerű...
Petrezselymes zöldségkrémleves halas galuskával
Hozzávalók (kb. 4 személyre):
  • 1 nagy fej hagyma, felaprítva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 1,3 liter zöldségleves (vagy sós, vegamixes víz)
  • kb. 400 g cukkini, félig meghámozva, felkockázva
  • kb. 300 g fehérrépa, meghámozva, felkockázva
  • kb. 300 g burgonya (fele lehet csicsóka is, nálam ez volt, ez ad neki egy különlegesebb ízt), meghámozva, felkockázva
  • 1 nagy csokor petrezselyem, felaprítva, szárával együtt
  • só, bors
  • olívaolaj
  • kb. 2 dl tejszín (nálam Rama Cremefine Profi kipróbálásra, nagyon jó, részben írós, részben növényi zsiradékos főzőkrém)
A halas gombóchoz:
  • 250 g (fagyasztott állapotban, kiengedve kb. 200 g) fehér húsú tengeri halfilé (pl. tőkehal, de az sem baj, ha extrább hal, pl. lazac, nem baj mert a rózsaszín is jól megy a zöldhöz... :) )
  • 1 tojás
  • 1/2 száraz kifli (lehet zsemle is)
  • zsemlemorzsa (vagy búzadara)
  • tej
  • 1 gerezd fokhagyma összenyomva
  • só (kb. 1 teáskanál kell majd bele), bors
  • kevés citromlé és reszelt citromhéj
A hagymát kevés olívaolajon üvegesre párolom, hozzáadom a burgonyát, a fehérrépát és a fokhagymát, majd fedő alatt párolom kicsit. Mehet bele a cukkini, a petrezselyem, majd sózom, borsozom kissé pirítom kicsit, majd felengedem a levessel (vagy vegamixes-sós vízzel) és puhára főzök mindent (ha elég kicsire vágtunk mindent, akár 15 perc is elég neki). Az utolsó pár percben hozzáadom a maradék petrezselymet, majd a tejszínt, még egyszer felforralom, majd botmixerrel elturmixolom.
Közben elkészítem a halas gombócot. Ehhez karikára vágom a kiflit, majd beáztatom annyi tejbe, amennyit felszív és "mancsolható" lesz. Késes aprítóban, a zsemlemorzsa kivételével mindent összedolgozok. Majd annyi zsemlemorzsát (vagy grízt) adok hozzá, amiből majd kanállal kis galuskákat tudok szaggatni a levesbe.
Ha a leves forr és elturmixoltam már, mokkáskanállal (tényleg azzal, mert megnőnek, én teáskanálnyi adagokat tettem a levesbe és marha nagy lett, bár ki mit szeret...) kis galuskákat, gombóckákat szaggatok a levesbe és pár percig főzöm őket (a halnak nem kell sok). Kevés borrsal megszórva, petrezselyemmel díszítve tálalom.
Körtés karamellkrém, levelestészta kosárkában
Hozzávalók (12 db-hoz):
  • 1 csomag levelestészta (450-500 g-os)
  • a forma kikenéséhez vaj
  • kevés liszt a nyújtáshoz
A körtés karamellkrémhez (pudinghoz):
  • fél bögre nád vagy barnacukor
  • 2,5 dl tej + pár evőkanál, amiben feloldjuk a keményítő
  • 2,5 dl tejszín
  • kb. 4 körte meghámozva, felkockázva
  • 3 púpos evőkanál étkezési keményítő
  • 1 rúd fahéj (vagy fahéjdarabkák
  • pár szem szegfűszeg
  • A díszítéshez: körteszeletek, őrölt fahéj, és ha még elegánsabbá akarjuk tenni karamellszálak, díszek

A sütőt előmelegítem 200 fokra. Egy muffinsütő mélyedéseit kivajazom. A kiengedett levelestésztát, kissé lisztezett deszkán vékonyra nyújtom (ha igazán vékonyra nyújtjuk, bár kisebb lesz és vékonyabb, de akár 24 kis kosárkánk is lehet), éles késsel 12 kockára vágom, majd kibélelem vele a sütőforma mélyedéseit. Sütőbe tolom és kb. 20 perc alatt szép aranyszínűre, ropogósra sütöm.
Közben elkészítem a krémet. A cukrot megkaramellizálom kissé, majd felöntöm a tej és tejszín keverékével, egy teatojásba beleteszem a fűszereket, majd alaposan felforralom, hogy a fűszerek íze minél jobban kioldódjon. Közben elkeverem a keményítőt pár kanál tejjel. A körtéket, ha puhábbak elég csak az utolsó pár percben hozzáadni a karamelles tejhez és kissé átfőzni. Végül beleöntjük a feloldott keményítőt és kevergetve 1-2 perc alatt besűrítjük az egészet.
A meleg kosárkákba belekanalazom a krémet, és körteszeletekkel díszítve, fahéjjal megszórva tálalom. 

5 megjegyzés:

Ditta írta...

Csodásak!

Pici írta...

Brilians, nagyon finom lehet.
Gratulalok a receptnek.

Raindrop írta...

Én a halat nem szeretem.
Hal alakú halat, lehet szeretek. :D
A körtés kosarakat biztos szeretném.
A körtés kosarak fotót nagyon szeretem! :D

Bianka írta...

Gyönyörű

Ildinyó írta...

Nagyon köszönöm! Aranyosak vagytok!

Raindrop
Kár, hogy nem eszel halat, pedig nagyon egészséges. :) Esetleg egy kis lazaccal? Az általában még annak is ízlik, aki nem nagyon van oda a halakért! :) Vagy esetleg egy csirkehusiból készült gombóc sem lehett rossz hozzá. :))