2009. február 9., hétfő

Sajtos, sült polenta

De mondhatjuk azt is, hogy sült puliszka, sült kukoricakása. Ismét egy egyszerű, de nagyszerű étel. Amit ehetünk akár előételként, levesbe "betétként", köretnek, vagy pl. pogácsa helyett, vagy csak úgy... A lényeg, hogy sokoldalú, egyszerűen elkészíthető, vendégvárónak pedig jól előkészíthető. A natúr kukoricakása pedig szerintem nagyon finom még forrón, kanállal hideg tejbe szaggatva.
Hozzávalók:
  • 1 bögre kukoricadara
  • 1/2 bögre kukorcialiszt
  • kevés olaj
  • reszelt sajt

Én úgy tanultam Apukámtól, hogy 3:1 arányban (3 bögre vízhez, 1 bögre kukoricadara) kell főzni a kukoricakását. Azaz jelen esetben a 1 és fél bögréhez 4 és fél bögre vizet adtam, vagyis tettem fel főni. Amikor elkezdett forrni, hozáadtam a sót (előtte nem érdemes, mert lassabban forr fel), belekevertem a darát és a lisztet, majd folyamatos keverés mellet (na jó, néha megpihentem és futottam egy kört a Csöppségem után) megfőztem. Fogalmam sincs mennyi idő volt, talán max. 30 perc. Utána még forrón egy vékonyan kiolajozott lapos tepsire borítom, és vékonyra simítom. Ha alaposan kihűtöttük, formákat szaggatunk belőle, vagy csak simán felkockázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megszórjuk reszelt sajttal, megspricceljük egy kevés olajjal, majd 200-220 fokos sütőben addig sütjük, amíg a sajt szépen megpirul rajta.

Nincsenek megjegyzések: