2009. február 8., vasárnap

Almás lepény


Ahogy én készítem, és amire Anyukám azt mondta, hogy jobb mint az övé. Az Apukám 5 pontot adott rá (remélem az 5-ből), az egyik nővérem azt mondta nagyon harmonikus az egész. Az Anyósom és Anyukája pedig szintén többször megdicsérték. Hát kell ezeknél több elismerés? Azt hiszem ez ékesen bizonyítja, hogy milyen jó ez a recept.
Hát íme, ez lenne az:


A tésztához:
  • 30 dkg sima fehér liszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű és graham liszt vegyesen
  • 25 dkg vaj
  • 16 dkg porcukor
  • 1 db tojás + a tetejére még 1
  • kb. 1 dl tej
  • 1 kávéskanál só
  • 1 csomag sütőpor
  • fél teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • pár evőkanál kekszmorzsa (lehet keverni darált dióval, de morzsa mindenképpen legyen benne, mert az szívja fel a töltelék nedvességét)
A liszteket összekeverjük a sütőporral, sóval, fahéjjal, porcukorral, elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást és a tejet, és sima tésztává dolgozzuk. Fél órát állni hagyjuk, majd elfelezzük és tepsi (normál sütőtepsi) méretűre nyújtjuk mindkettőt. Az egyiket beletesszük a tepsibe, megszórjuk kekszmorzsával rárakjuk a tölteléket (lásd lentebb), majd beborítjuk a másik tésztalappal. Megkenjük felvert tojással, megszurkáljuk a tetejét és kb. 180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük, ami nálam kb. 35-40 perc (ha jól emlékszem, bár nem mértem az időt, és egyébként is ez erősen sütő függő).

Az almás töltelékhez:
Na itt minden ízlés dolga, hogy miből mennyi és hogy előtte megpároljuk-e az almát vagy sem. Anyukám meg szokta és általában nekem van ebből lefagyasztva. Én viszont nem szoktam előre megpárolni, csak nyersen megy bele. Szerintem így is, úgy is jó. De ha megspórolhatjuk magunknak a párolási időt, hát miért ne tennénk? A most készült változatba került ez is, az is. A mennyisége pedig talán kb. 1,5-2 kg almának felelt meg (persze még egészben), de ez is csak szemre ment, így ezt nem tudom pontosan. Szóval:
  • alma (tisztítva, negyedelve, majd szeletelve)
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • reszelt citrom és narancshéj
  • porcukor vagy sima cukor
  • esetleg kevés vaníliás cukor
Az egészet összekeverjük és már mehet is a tésztára. Ha van több almánk és ezt előre megcsináljuk, majd zacskóba téve adagonként lefagyasztjuk, legközelebb már ezzel sem kell foglalkoznunk. Feltéve, hogy időben kivettük a fagyasztóból és hagytuk kiengedni.


Nincsenek megjegyzések: