2014. március 7., péntek

Sárgarépás-mákos sütemény gyömbéres citromkrémmel


Egy igazán frissítő, üdítő süteményt hoztam ma, mely akár a holnapi nőnapra, akár húsvétra is kiváló lehet, de egyszerűen csak a vasárnapi tea, kávé mellé is. Egészséges, mert sem glutént, sem tejterméket nem tartalmaz, valamint nyírfacukor vagyis xilit került bele, tehát a recept a paleo táplálkozásba is beilleszthető, de csak mértékkel persze ez is, mint minden sütemény. :)
A recept megjelent a februári Kifőztük magazinban, melyből már a márciusi szám is letölthető.

Hozzávalók (35 x 28 cm-es sütőformához)
A gyömbéres citromkrémhez:

  • kb. 1/2 kg kezeletlen héjú citrom
  • 20 dkg xilit
  • kb. 5 cm friss gyömbér
  • 5 tojás
  • 10 dkg kókuszzsír
  • 2 evőkanál tápióka keményítő

A tésztához:

  • 6 tojás
  • 10 dkg xilit
  • 15 dkg reszelt sárgarépa
  • 10 dkg darált mák
  • 2 dkg tápióka keményítő
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj + a tálaláshoz
  • 1 csipet só

A krémhez a citromokat alaposan megmossuk, a héjukat lereszeljük (ezt félretesszük), majd kifacsarjuk a levüket. A gyömbért is lereszeljük, teaszűrőn át kinyomkodjuk a levét, és hozzáadjuk a citromléhez. Az egészet vízfürdő felett összeolvasztjuk a xilittel és a kókuszzsírral, majd kicsit hűlni hagyjuk. Az elhabart tojásokat hozzátéve az egészet ismét vízfürdőre helyezzük, és a krémet folyamatosan kevergetve besűrítjük. Végül az utolsó pár percben hozzávegyítjük az előzőleg néhány evőkanál vízben feloldott keményítőt, és teljesen sűrűre főzzük. Félretesszük, amíg lehűl, közben időnként átkeverjük.
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgájához adjuk a xilitet, a fahéjat, a citromhéjat, és az egészet habosra keverjük. A reszelt sárgarépát összeforgatjuk a mákkal és a keményítővel, majd a tojássárgás masszába tesszük, végül beleforgatjuk a fehérjehabot is. A tésztát a sütőpapírral bélelt formába simítjuk, és kb. 30 percig sütjük. (Tűpróba!) Rácsra téve kihűtjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és megkenjük a citromkrémmel. Kockákra vágjuk, ízlés szerint megszórjuk a maradék reszelt citromhéjjal, vagy akár kis kupacokat is halmozhatunk belőle a közepükre. Behűtve tálaljuk.


Tipp: a krém 1 grépfrút levével is készülhet, ekkor kevesebb citromlé kell hozzá; összesen 1,5-2 dl folyadékra van szükség.
Xilit helyett használhatunk eritritet is, így még diétásabb lesz.


2 megjegyzés:

teller-cake írta...

Ez nagyon guszta!!! Jól esne most egy szelet... Remélem jól állsz a versengésben. :)

Ildinyó írta...

Nagyon örülök, hogy tetszik! Köszönöm szépen! :)
A verseny? Háááát, nem állok a legjobban... Utolsó vagyok... :)