Egy gyors, olcsó sütemény, hogy azért mégis legyen valami élvezet a spórolósabb napokon is. :P Most még kókuszszír se volt itthon, és pl. a rizsliszt sem a legdrágább alapanyagok közé tartozik, pláne nem ilyen mennyiségben. Olcsóbb, mint mondjuk a tápióka keményítő, és legalább gluténmentes ez is. Számtalan hasonló recept keringhet már szerintem az éterben, de ez most kútfejből jött és jól sikerült szerintem, mert tegnap este sült, de a fiúk gyakorlatilag befalták ma délutánra több, mint a felét. :)
- 8 dkg (kókusz)zsír (nálam sertészsír volt most), puha állapotban
- 10 dkg nyírfacukor
- 5 tojás
- csipet só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 8 dkg rizsliszt
- 5 dkg kakaópor
- 3 dkg lenmagliszt
- 1 evőkanál balzsamecet (a szódabikarbóna miatt)
- 1 dl forró víz
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (160 fok légkeverés), egy téglalap alakú sütőformát kenjünk ki zsírral és szórjuk ki rizsliszttel, lenmagliszttel vagy kakaóporral. A puha zsírt keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a tojásokat, a sót, a száraz alapanyagokat, hozzákeverve a forró vizet is. Habverővel keverjük alaposan össze, simítsuk az előkészített formába, majd süssük kb. 35 percet (ha forma oldalánál kicsit elvált már, megfelelő lesz).
Ha kevésbé sötéten szeretjük, csökkentsük a kakaópor mennyiségét. Tovább gazdagíthatjuk mazsolával, aszalt barackkal, szilvával vagy csokoládédarabokkal. De akár fagyasztott (magozott) meggydarabok is kerülhetnek bele, megszórhatjuk kókuszreszelékkel és süthetjük laposabb formában is.
A balzsamecet a savasság miatt kell, de használhatunk helyette pl. narancs- vagy citromlevet is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése