2014. március 19., szerda

Egyszerű kakaós kenyér (glutén- és tejmentesen)


Egy gyors, olcsó sütemény, hogy azért mégis legyen valami élvezet a spórolósabb napokon is. :P Most még kókuszszír se volt itthon, és pl. a rizsliszt sem a legdrágább alapanyagok közé tartozik, pláne nem ilyen mennyiségben. Olcsóbb, mint mondjuk a tápióka keményítő, és legalább gluténmentes ez is. Számtalan hasonló recept keringhet már szerintem az éterben, de ez most kútfejből jött és jól sikerült szerintem, mert tegnap este sült, de a fiúk gyakorlatilag befalták ma délutánra több, mint a felét. :)

Hozzávalók:
  • 8 dkg (kókusz)zsír (nálam sertészsír volt most), puha állapotban
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 5 tojás
  • csipet só
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 8 dkg rizsliszt
  • 5 dkg kakaópor
  • 3 dkg lenmagliszt
  • 1 evőkanál balzsamecet (a szódabikarbóna miatt)
  • 1 dl forró víz
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (160 fok légkeverés), egy téglalap alakú sütőformát kenjünk ki zsírral és szórjuk ki rizsliszttel, lenmagliszttel vagy kakaóporral. A puha zsírt keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a tojásokat, a sót, a száraz alapanyagokat, hozzákeverve a forró vizet is. Habverővel keverjük alaposan össze, simítsuk az előkészített formába, majd süssük kb. 35 percet (ha forma oldalánál kicsit elvált már, megfelelő lesz). 

Tipp:
Ha kevésbé sötéten szeretjük, csökkentsük a kakaópor mennyiségét. Tovább gazdagíthatjuk mazsolával, aszalt barackkal, szilvával vagy csokoládédarabokkal. De akár fagyasztott (magozott) meggydarabok is kerülhetnek bele, megszórhatjuk kókuszreszelékkel és süthetjük laposabb formában is. 
A balzsamecet a savasság miatt kell, de használhatunk helyette pl. narancs- vagy citromlevet is. 



Nincsenek megjegyzések: