2013. április 12., péntek

Céklás brownie



A múltkori szilvalekváros-mogyorós után egy újabb brownie. Ezúttal céklával és szintén búzaliszt nélkül. Helyette lenmag liszt került bele, amit jó áron találtam múltkor a piacra kirohanván. Nagyon szeretem ezeket a brownie-kat, ha úgy jobban tetszik barnácskákat... :D És nehogy eltántorítson bárkit is a benne lévő cékla! Isteni finom, krémes lesz tőle a sütemény, és a cékla édessége remekül megy a csokoládé ízéhez, egyáltalán nem furcsa vagy ilyesmi. Ja és a mostanában érzett vergődésem, kettősségem, egyensúlykeresésem a fotózásban is megmutatkozik... Készült egy sötét és világos fotó is. :)

Hozzávalók:
  • 10 dkg étcsokoládé (min. 70 % kakaótartalmú)
  • 3 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 10 dkg vaj + a sütődedényhez
  • kb. 20 dkg főtt, hámozott cékla
  • 5 tojás
  • 4 evőkanál xilit vagy eritrit
  • 1 evőkanál valódi vaníliás cukor
  • 2 evőkanál lenmag liszt (olajtalanított, finomra őrölt lenmag)
  • 2 evőkanál őrölt mandula
  • csipet só
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverésen 160 fok), egy 27x20 cm-es kerámiaformát kikenünk kevés vajjal, és megszórjuk kevés lenmagliszttel. A csokoládét felolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat és a kakaóport, alaposan összekeverjük és félretesszük kicsit hűlni. A céklákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A tojásokat pár perc alatt jó habosra keverjük egy csipet sóval és a kétféle cukorral. Folyamatos keverés közben belecsorgatjuk a lehűlt vajas csokoládét, majd óvatosan beleforgatjuk a reszelt céklát, a lenmaglisztet és az őrölt mandulát is. Az előkészített formába simítjuk és kb. 25 perc alatt megsütjük. Teljesen kihűtve szeleteljük.





2 megjegyzés:

MÁK írta...

Télen sütöttem egy céklás-csokis tortát, nekem nagyon bejött ez a céklás megoldás, úgyhogy valamikor ezt is kipróbálom! :) a brownie amúgy is nagy kedvenc szerintem mindenhol, nem nagyon találkoztam még olyannal, aki elutasította volna. :D Így is belül krémes, kívül ropogós lesz kicsit? Láttam, hogy lisztet sem használtál, még szimpatikusabb. :D

Ildinyó írta...

Kedves MÁK!
Én is nagyon szeretem! A céklás csokis dolgokat, meg a brownie-t is. :) Ez nem lett kívül ropogós, hanem az egész puha lett. :) Ha valaki még lágyabban szereti, még ennyi ideig sem kell sütni, de én jobban szeretem, ha egy kicsit jobban összeáll. Ha tovább sütöttem volna, lehet, hogy ropogós lesz, de akkor ki is száradt volna belül. Bár szerintem ez a ropogósság inkább a több csokit tartalmazó brownie-nál működhet. :) És örülök annak is, hogy tetszik, hogy nincs benne sima liszt. Pont eléggé összetartja a mandula és a lenmagliszt. És így még egészségesebb is! :)