Amennyire egyszerű ez a leves, annyira gazdag ízű mégis. Szeretem a leveseket, minden évszakban. Még mindig. És most nem kedvez nekünk ugyan a tavasz, így jöhetnek az ilyen melengető levesek is, amibe egy kis tavaszt és nyarat azért mégis csak bele lehet csempészni.
- 1 nagy vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 közepes, puha paradicsom
- 1 paprika
- 1 teáskanál római kömény
- 1/2 teáskanál koriandermag
- 1 babérlevél
- 25 dkg vöröslencse
- olívaolaj
- 1 bő evőkanál vaj
- 1 kis csomag újhagyma
A hagymát felaprítjuk és pár evőkanál olajon elkezdjük pirítani. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a mozsárban összetört római köményt és koriandermagot és átkeverjük. Ha már finom illatok szállnak fel a fazékból, mehet hozzá a megtisztított, felaprított paradicsom és paprika is. Végül felöntjük kb. 1,6-1,8 liter vízzel, hozzáadjuk a megmosott lencsét, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Ha a lencse megfőtt, a leveshez adjuk a vajat és egy keveset a felkarikázott újhagymából is, kihalásszuk belőle a babérlevelet, majd simára turmixoljuk az egészet. A maradék újhagymával megszórva tálaljuk. Adhatunk mellé valamilyen magos ropogóst is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése