2013. április 5., péntek

Fűszeres vöröslencse-krémleves újhagymával


Amennyire egyszerű ez a leves, annyira gazdag ízű mégis. Szeretem a leveseket, minden évszakban. Még mindig. És most nem kedvez nekünk ugyan a tavasz, így jöhetnek az ilyen melengető levesek is, amibe egy kis tavaszt és nyarat azért mégis csak bele lehet csempészni. 

Hozzávalók:
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes, puha paradicsom
  • 1 paprika
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1/2 teáskanál koriandermag
  • 1 babérlevél
  • 25 dkg vöröslencse
  • olívaolaj
  • 1 bő evőkanál vaj
  • 1 kis csomag újhagyma

A hagymát felaprítjuk és pár evőkanál olajon elkezdjük pirítani. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a mozsárban összetört római köményt és koriandermagot és átkeverjük. Ha már finom illatok szállnak fel a fazékból, mehet hozzá a megtisztított, felaprított paradicsom és paprika is. Végül felöntjük kb. 1,6-1,8 liter vízzel, hozzáadjuk a megmosott lencsét, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Ha a lencse megfőtt, a leveshez adjuk a vajat és egy keveset a felkarikázott újhagymából is, kihalásszuk belőle a babérlevelet, majd simára turmixoljuk az egészet. A maradék újhagymával megszórva tálaljuk. Adhatunk mellé valamilyen magos ropogóst is. 



Nincsenek megjegyzések: