2013. április 7., vasárnap

Almás lepény (liszt- és tejmentesen)


Nos, ez nem épp nagymama pillekönnyű kis fehérlisztes almáslepénye. Ez egy kicsit gazdagabb változat és emiatt sokkal laktatóbb is, na és garantáltan egészségesebb is. És miután tele van rostdús, tápláló hozzávalókkal, ebből biztos, hogy nem fogunk jó pár szeletet bevágni a délutáni kávéhoz. A tésztáját és a tölteléket is kedvünkre variálhatjuk, így mindig más és más ízeket csalogathatunk elő belőle. Az alapötlet egyébként Mammától származik. Amikor a nagyobbik fiam evett belőle, csak két pofára tömte magába a szélét, amit levágtam neki gyors kóstolónak péntek este és csak annyit mondott: Anya, én ezt az egészet megenném legszívesebben, annyira finom! 

Almás lepény kicsit másként
Hozzávalók:
  • 5 tojás
  • 4-5 evőkanál xilit vagy eritrit
  • 10 dkg darabosra (lehet finomra is) őrölt napraforgó mag
  • 10 dkg finomra őrölt kókuszreszelék
  • 2,5 dkg őrölt mandula
  • 2,5 dkg őrölt mogyoró
A töltelékhez:
  • legalább 6-8 nagy alma
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • méz (vagy kevés xilit vagy eritrit porrá őrölve)
  • vaníliamag
  • reszelt citromhéj (kezeletlen citromról)
Az almákat megpucoljuk, magházát kivágjuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük és ízlés szerint édesítjük, ill. fűszerezzük, majd félretesszük. Nem baj, ha kicsit levet ereszt, ezt majd a tészta beszívja. Nem fogja eláztatni, mert ez a tészta masszívabb lesz.
A sütőt előmelegítjük légkeverésen 160 fokra (sima sütés 180 fok), egy 28x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a cukorral, közben hozzáadunk 2-3 evőkanál forró vizet is. Hozzáadjuk a napraforgó őrleményt, kókuszreszeléket, őrölt mandulát, mogyorót, majd beleforgatjuk a fehérjehabot is. A tésztát az előkészített tepsibe simítjuk, majd kb. 25 perc alatt megsütjük. Amikor kisült hagyjuk langyosra hűlni, majd félbevágjuk (így lesz egy kb. 28x16-17 cm-es süteményünk). Az alsó lapra simítjuk az almatölteléket, majd lefedjük a másik tésztalappal, kicsit összenyomkodjuk és pár órát hagyjuk így pihenni. Éles késsel kockára vágva tálaljuk.

Tipp:
A tésztához használhatunk más arányú keveréket is. Pl. több mandulát, mogyorót és kevesebb kókuszreszeléket és napraforgómag őrleményt. Vagy a napraforgó helyett tehetünk hozzá finomra őrölt tökmagot is, de akár lenmagból őrölt liszt is mehet hozzá. Lényeg, hogy egy ne túl folyós, de nem is túl sűrű tésztát kapjunk. Ha még rusztikusabbá szeretnénk tenni, a tészta egyik felét szórjuk meg durvára darabolt dióval, majd a félbevágásnál ezt használjuk fel a tetejének. 



4 megjegyzés:

Eszter írta...

Nekem nagyon tetszik a recept és biztosan ki is fogom próbálni! Köszi! ;-)

Ildinyó írta...

Kedves Eszter!
Nagyon örülök, hogy tetszik! Én köszönöm! :) Az a legjobb benne, hogy nyugodtan lehet variálni szerintem a hozzávalók (mogyoró, mandula, kókusz, napraforgó) arányát, így mindig más lehet a végeredmény. :)

Névtelen írta...

Megsütöttem, nagyon finom volt!
Köszönjük a receptet.
Vikóc

Ildinyó írta...

Kedves Vikóc!
Ennek nagyon-nagyon örülök! Én köszönöm, hogy megírtad! :)