2012. november 24., szombat

Kókusztejes céklakrémleves korianderes habbal



Pont egy hónap van még hátra karácsonyig. És ez bizony már nagyon hamar el fog telni. Itt az ideje kipróbálni a menühöz egy-két finom, új ételt. Persze amennyiben nem feltétlenül hagyományos ételeket szeretnétek készíteni. Én pont úgy vagyok vele, hogy nálunk nyugodtan lehet kicsit különlegesebb, mert a nagymamáknál, dédnagyinál, testvéreknél úgyis többnyire hagyományosabb ételek szoktak az asztalra kerülni. Ez a leves receptem még a 2011-es Kifőztük Magazin karácsonyi adománygyűjtő különszámában jelent meg. Most megmutatom nektek is hogyan készül. Nagyon különleges és nagyon finom! És még karácsony előtt hozok egy másik levesreceptet is, ami pedig a 2010-es karácsonyi különszámban jelent meg. Az egy almás-tejszínes csirkeleves volt, és nálunk az azóta is minden évben visszatérő karácsonykor. Sőt, sokszor év közben is.


Hozzávalók 4 személyre:
A házi kókusztejhez:
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 1-1,2  l liter víz
A krémleveshez:
  • 80 dkg cékla
  • kb. 10 centis póréhagyma vagy 1 közepes fej lilahagyma
  • 1 kávéskanál koriandermag
  • 1 l házi kókusztej
  • 2 dl tejszín
  • kb. 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál olaj
A tálaláshoz:
  • 1 dl tejszín + a díszítéshez 1-2 evőkanállal
  • 1 csokor koriander zöld
  • csipet só
Első lépésben a házi kókusztejet készítjük el. Ezt már megtehetjük akár 2 nappal is a leves elkészítése előtt, de mindenképpen tartsuk utána hűtőben. Ehhez egy nagyobb fazékba tesszük a kókuszreszeléket, leöntjük forró vízzel, majd lefedjük és 12 órát, de legalább egy éjszakát állni hagyjuk. Ha alaposan kiáztattuk, egy kézi botmixerrel, vagy turmixgéppel, legalább 4-5 percen keresztül turmixoljuk. Ezek után leszűrjük úgy, hogy a fennmaradó kókuszreszeléket is alaposan kicsavarjuk. Ezt a kiáztatott reszeléket - ha kissé kiszárítjuk -, sütemények alapanyagaként ugyanúgy fel lehet használni, mint a sima kókuszreszeléket.

A leves előkészítéséhez a sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeverésen 180-190 fok). A céklákat alaposan megmossuk, egyenként alufóliába csomagoljuk szorosan, egy tepsire sorakoztatjuk, majd kb. 1 óra alatt puhára sütjük. Kicsomagoljuk, hagyjuk kissé kihűlni, majd meghámozzuk, és kisebb kockákra daraboljuk. Ehhez a művelethez célszerű, ha egy gumikesztyűt húzunk, hogy ne színezze meg a kezünket a cékla.
A leves összeállításához a póréhagymát (vagy a lilahagymát) felszeleteljük, egy kevés olajon, fedő alatt megdinszteljük kissé. Egy mozsárban porrá zúzzuk a koriandermagokat, majd ezt is a hagymához adjuk. Ha már elkezd illatozni a fűszer, adjuk hozzá a felkockázott céklát is, öntsük fel a kókusztejjel, majd forraljuk fel és fedő alatt főzzük pár percig. Adjuk hozzá a 2 dl tejszínt is, majd még egy forralás után turmixoljuk el alaposan az egészet.
A tálaláshoz a koriander zöldet mossuk meg alaposan, papírtörlővel kicsit itatgassuk le róla a vizet, majd kb. 1 evőkanálnyi tejszín és egy csipet só hozzáadásával turmixoljuk krémesre. Nem baj, ha kissé darabos marad. A maradék tejszínt verjük fel kemény habbá, majd forgassuk bele a szép, zöld koriander „pépet”. A levest ezzel a korianderes habbal és pár csepp tejszínnel díszítve, ne túl forrón tálaljuk. Azért ne túl forrón, mert érvényesülnek igazán az ízek.


Tipp:
Korábbi bejegyzés a házi kókusztej készítéséhez: http://ildinyo.blogspot.hu/2010/10/kokusztej.html

Ötletek a maradék, kiáztatott kókuszreszelék felhasználásához:
(a receptek a címekre kattintva érhetőek el)



2 megjegyzés:

Seafalcon írta...

Hát ez igazán szuper! Én nagy barátja vagyok a céklaleveseknek, hamarosan írok egy bejegyzést róla! Biztosan elkészítem! És a házi kókusztej bizony nagyon nagy segítség részemre, mert errefelé nem lehet kapni egyik bótban sem... :-)

Ildinyó írta...

Köszönöm szépen! Nagyon örülök, hogy tetszik! :)
Igen, tényleg jó dolog ez a házi kókusztej, amit lehet persze máshoz sűrűbbre is készíteni kevesebb vízzel, de ehhez a leveshez most pont így volt jó. :)