A medvehagyma szezonra egy egyszerű, de nagyon finom főétel. Még mindig nem untam meg a medvehagymát. Remek kis zöldfűszer. De lassan elgondolkodok, ha minden ételt, ami felkerül hozzám mostanában a blogra, egyszerű jelzővel illetek, minek is írom itt ezt az egészet....??? :) Ááá nem, nem szabadultok meg tőlem. Mert remélem, azért az ilyen ételekre is kíváncsiak vagytok, nem csak az extra különlegességekre? ;) Mostanában amúgy is le van tompulva az agyam az egész napi munkától, így bármennyire is nagy szerelem a gasztronómia, mire lefekszem, már olyan fáradt vagyok, hogy arra sem emlékszem, hogy letettem a fejem, nemhogy ételeken agyaljak. Pedig jobban hiányzik, mint hinnétek, még ha ritkán is posztolok mostanában.
Egyébként most eszembe jutott, hogy még egy nagyon finom, gyors vacsora is készült a napokban medvehagymával, csak erről sajnos nincs fotó. Így készült:
Medvehagymás-tejfölös lepény
Hozzávalók:
- 250 g túró (nálam házi, zsírosabb, krémesebb)
- 1 tojás
- 6 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só (esetleg fűszerek)
- 300 g liszt (nálam most búzacsírás)
- 2 csapott teáskanál szódabikarbóna
- 2-3 evőkanál tejföl
- A tetejére: 1 nagy dobozos tejföl fele, reszelt sajt (füstölt és sima vegyesen, pl. mozarella, a reszelhető, nem a leveses), jó pár levél medvehagyma, só, bors
A fenti hozzávalókat összekevertem, csak úgy kézzel. Egy tepsibe lapogattam, vékonyra (rendes nagy tepsibe), tetejét megkentem nem túl vastagon sózott-borsozott tejföllel, ollóval rávagdostam jó pár levél medvehagymát, majd vastagon megszórtam reszelt sima és füstölt sajttal vegyesen. 190-200 fokra előmelegített sütőbe toltam, majd addig sütöttem, míg kicsit megsült rajta a sajt (kb. 20 perc). Szeletekre vágva frissen tálaltam egy kis paradicsomsalátával.
Medvehagymás-csirkés rizottó
Hozzávalók (kb. 4 személyre):
- 1 közepes fej hagyma
- ½ kg csirkemell filé, kicsire felkockázva
- 1 bögre (2,5 dl-es bögre) rizs (nálam most parboiled)
- fél csokor medvehagyma
- kb. 2,5 bögre zöldség vagy húsleves (rizstől is függ majd, mennyi folyadékot vesz fel)
- só, frissen őrölt bors
- 5 dkg vaj
- kevés olívaolaj
- 2 hatalmas marák reszelt parmezán (vagy egyéb sajt, pl. füstölt)
A hagymát felaprítom, majd kevés olaj és vaj keverékén elkezdem sütni. Hozzáadom a felaprított csirkemellkockákat is, teljesen átsütöm, közben sózom és borsozom is. Beleöntöm a rizst, ezt is átpirítom egy kicsit, majd elkezdem több részletben hozzáadni a húslevest. Mindig csak annyit adok hozzá, amennyit épp felvesz. Folyamatosan kevergetem, közben hozzáadom a felaprított medvehagyma felét is. Figyeljük a folyadék mennyiségét, és tegyünk még hozzá keveset, ha nem találjuk elég krémesnek az egészet. Ha megfőtt a rizs, belekeverem a maradék vajat, a felaprított medvehagymát, végül a sajtot, összekeverem, fedő alatt hagyom pihenni pár percet, majd kevés borssal és medvehagymával megszórva tálalom.
5 megjegyzés:
Nagyon finomak lehettek :) reménykedem hogy holnap kapok medvehagymát a piacon valami hasonló finomságot szeretnék a hétvégén :)
De jó ez az utolsó kép! A többi is klassz, de ez nagyon ott van!
Asszem, mennék ebédre. :-) Csodás képek!
A lepény ötletet köszönöm. Ez volt a vacsi nálunk tegnap. Illetve hasonló. Nem volt itthon sajt, de a fiúk nem tudják elképzelni hús nélkül. Egy kis füstölt szalonna kockákkal szórtam meg. Jól esett.
Vikvi
Remélem kaptál medvehagymát azóta. :) Örülök, hogy tetszik! :)
Chriesi
Nagyon szépen köszönöm! :)
Katucikonyha
:D Köszönöm szépen! :)
Nagyon szívesen Orsi! Én köszönöm, hogy leírtad. És nagyon örülök, hogy ízlett! :) Húúú, a füstölt szalonnás változat is nagyon jó lehetett, így nem csodálom, hogy ízlett. :)) Millió puszi Nektek
Megjegyzés küldése