2012. március 30., péntek

Babkrém medvehagymás, bazsalikomos, diós pestoval


Szerintetek pesztó, pesto vagy pestó (ez utóbbit látom a legkevésbé helyesnek, de azért ez is felmerült)??? Sose vagyok biztos benne...
De a címben szereplő ételre visszatérve, lehet, hogy csak nagyon éhes voltam ma este, de olyan finom lett szerintem ez a kence, hogy csak na. Megkívántam a babot, és elővettem egy doboz babkonzervet. Előtte pedig a késes aprítómban (oooh, nem vagyok elég autentikus, most nem mozsárban készült... :)) épp a maradék medvehagymámból, és a cserépben szépen nevelgetett friss bazsalikomlevelemből, meg némi - korábban krémesre dolgozott - dióból, pesto készült. Pontos recepteket itt nem érdemes megadni, ez nem az a kategória, de azért mégis valami iránymutatót írok azért. A vörösbab helyett persze használhatunk fehérbabot is, azzal is isteni lesz. Kóstoljátok meg! Az alábbi krém egyébként felvágottpótlónak sem utolsó. És ami cseppet sem mellékes, nagyon gyorsan elkészül és biztosra tudhatjuk mi kerül bele.

Medvehagymás-bazsalikomos pesto

Hozzávalók (minden csak úgy kb.-ra ment, nem kell mindig patikamérleg az ételkészítéshez, ennyire ne legyünk konyhai analfabéták... :)):

• medvehagyma
• bazsalikom
• diókrém (egyszerű dió késes aprítóban pár perc alatt krémesre dolgozva)
• olívaolaj
• só, frissen őrölt bors

Mindezeket vagy mozsárban (ekkor inkább egész diót használjunk), vagy késes aprítóban krémesre, vagyis inkább krémesen folyósra dolgozunk.

Babkrém

Hozzávalók:

• konzerv vörös-, vagy fehérbab
• kevés a medvehagymás pestoból
• pici só
• frissen őrölt vegyes bors

A babot szűrjük le, levét tegyük félre, majd a hozzávalókat késes aprítóban dolgozzuk krémesre-darabosra. Ha túl sűrű lenne, keveset tegyük hozzá a bab felöntőlevéből.

Pirított bagett/óriáskifli/ciabatta szeletekkel tálalom, amit olívaolajjal meglocsolok kissé, erre halmozom a krémet, majd a tetejére kevés pestot teszek.


4 megjegyzés:

mezeiorsi írta...

Hmm, ez finoman hangzik, már érzem is a számban az ízét! Tegnap sikerült itt is medvehagymát kapnom....

Dia és a konyha írta...

Játékra hívlak, nézz be hozzám! :)

mezeiorsi írta...

Megcsináltam a pestot, mennyei lett. Bele is szerettem. Viszem a hírét!

Ildinyó írta...

Nagyon-nagyon örülök Orsi, hogy ízlett!!! Köszönöm szépen! :))) Puszi

Kedves Dia
Köszönöm szépen! Igyekszem! Bár mostanában mindennel elmaradok... :S :((