2012. február 10., péntek

Békás torta: csokitorta narancslekvárral


Február 1.-jén ünnepelte Kicsi Lovacskám a 4. szülinapját. És a közhely: Jessszus! Így megy az idő!? De tényleg ez van. Így megy bizony. Akkor még a báránypöttyeinkkel ékeskedtünk, de múlt hétvégén a családdal megünnepeltük. Ekkor már legalább az arcáról szépen elmúltak a pöttyök. Nagy kedvence, ill. jó haverja egy tavaly gyereknapra, az Ikeában vásárolt szárnyas, kis plüss béka. Amire mellékesen azt mondták, hogy csak egy újabb plüssfigura és csak nekem kell. :) De nem. Imádja! Hát ezért lett békás a torta. Jó. Be kell vallanom. Nekem ezen még erősen van mit gyakorolnom, de ennyi tellett tőlem szombat éjjel. :) Én most nem vettem semmi extra színező anyagot a hamis marcipán színezéséhez. A zöldet megoldottam a sima zöld színű keserű mandula aromával, a barnához pedig kakaóport használtam (és egy pici olajat, hogy ne száradjon ki nagyon). Hát látszik, hogy nem komplikáltam túl.

Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 250 g puha vaj
  • 80 g nádcukor
  • 50 g gyümölcscukor
  • 1-2 evőkanál vaníliáscukor (igazi vaníliával)
  • 4 nagy tojás
  • nagy csipet só
  • 250 g liszt
  • 2 csapott teáskanál sütőpor
  • 2-3 púpos evőkanál kakaópor
  • 1 kicsi poharas tejföl (175 g-os)
A krémhez:
  • 250 g mascarpone
  • 200 g étcsokoládé
  • 200 ml tejszín (1 kis doboz)
  • kb. 6-8 evőkanál porcukor (ízlés szerint, vagy ennek megfelelő mennyiségű egyéb édesítő anyag, mint pl. xilit, gyümölcscukor stb.)
  • Legalább 8-10 bő evőkanál narancslekvár (a belinkelt oldalon egy rumos-kókuszos változat szerepel, de én természetesen ennek a sima, natúr verzióját használtam hozzá)
  • A bevonathoz: hamis marcipán
A tortalap elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (én légkeverésen sütöttem, 160 fokon). Egy kapcsos torta forma alját béleljük ki sütőpapírral, az oldalát vajazzuk ki.  A puha vajat keverjük ki alaposan a cukrokkal, majd egyenként keverjük hozzá a tojásokat és alaposan keverjük ki azzal is. A száraz hozzávalókat szitáljuk át, majd keverjük bele a vajas-cukros tojásba. Keverjük át az egészet, majd lazítsuk a tejföllel. Ne legyen túl híg, de túl sűrű sem a tészta. Tapadjon a fakanálra. Ha úgy ítéljük meg, hogy nagyon híg lenne úgy a tészta (ez függ a liszt minőségétől, ill. hogy mennyi nedvességet vesz fel), akkor ne tegyük inkább bele az összes tejfölt. Ha alaposan kikevertük a tésztát, oszlassuk el a sütőformában, majd tegyük az előmelegített sütőbe és kb. 40-45 percig (sütőfüggő!!! tűpróba) süssük, amíg elválik egy kissé a formától. Ne szárítsuk ki!
Ha megsült, vegyük le róla a formát, hagyjuk kihűlni teljesen, majd vágjuk ketté, kenjük meg jó vastagon az alsó lapot a narancslekvárral, majd kenjük meg a lenti csokikrémmel, végül burkoljuk ízlés szerint krémmel, vagy (hamis) marcipánnal.

Megjegyzés:
Én egy 25 cm átmérőjű formában sütöttem, de ennél kisebben talán jobb, mert így egy kicsit laposabb lett, mint azt szerettem volna. Bár nem volt baj, mert így arányos volt a tészta és a töltelék aránya úgy, hogy  kettévágtam. Ha kisebb a forma, legalább 3 felé érdemes elvágni.
A (hamis) marcipános bevonat el is maradhat. Készíthetünk többet a töltelékből és bevonhatjuk kívül is ezzel a krémmel.

A krémhez:
Olvasszuk fel a csokoládét, majd hagyjuk langyosra hűlni. Közben a mascarponét és porcukrot keverjük ki habverővel. Ha szemcsésebb cukrot használunk, azt inkább hagyjuk feloldódni a meleg csokiban. Ha kihűlt egy kissé az olvasztott csoki, habverővel keverjük bele a mascarponéba, majd adjuk hozzá több részletben a tejszínt is, és jól habosítsuk fel az egészet.Töltsük meg vele a tortát, tegyük rá a felső lapot, majd nyomkodjuk rá kissé. Tegyük rövid időre hűvös helyre, majd díszítsük kedvünk szerint a tortát.
Díszítés:
A hamis marcipán egy nagyon pici részét kakaóporral és kevéske napraforgóolajjal, majd még egy kicsit nagyobb részét zöld színű mandularomával megszíneztem. A sima fehéret kinyújtottam úgy, hogy egy tartós sütőfóliára tettem (így gyűrödik a legkevésbé, erre már rájöttem). A mostani verziót rizsliszttel készítettem teljes egészében, és így szinte semmi porcukorra és keményítőre nem volt szükségem, csak össze kellett kicsit gyúrni. Így viszont sajnos töredezősebb lett, ahogy állt egy picit a levegőn (és nem volt letakarva). Szóval bevontam vele a tortát, egy kevés maradék krémmel (csillagcsöves zsákból kinyomva) és pici virágformákkal, valamint a békafejjel díszítettem.




3 megjegyzés:

Adél (Afraa) írta...

Isten éltesse a Kicsi Lovacskádat :) Tündéri kisfiú...akarom mondani nagylegény :)
Hihetetlenül gyönyörű lett a torta, nagyon ügyes vagy (bár nekem lenne ilyen kézügyességem :))

Seffer Lilla írta...

A torta nagyon jól néz ki. Nagyon boldog születésnapot a Nagyfiúnak...:)

Ildinyó írta...

Nagyon szépen köszönöm Adél! Fiam nevében is. Szerintem simán meg tudnád csinálni, nem nehéz tényleg.


Köszönöm/köszönjük szépen Lilla!