2011. november 24., csütörtök

Finomságok Advent idejére

Akár tetszik, akár nem (na nem nekem, hanem úgy általában), pontosan 1 hónap múlva bizony itt a karácsony. Hétvégén pedig meggyújthatjuk az első adventi gyertyát is. Lassan itt van  már december  1. is, amikor kitehetünk egy adventi naptárt, akár magunknak, a gyerkőcöknek, a párunknak, mindenféle finomsággal megrakva. És nem kell megijedni azoknak sem, akik esetleg diétáznak így ünnepek előtt. Nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg, és napi 1-1 ilyen finomság bele kell hogy férjen a keretbe, hiszen szívesebben folytatjuk a harcot a kilókkal is (na meg a mindennapokkal), ha van valami jutalom(falat) is.


Szegfűszeges-fahéjas narancsos trüffel ropogós gyömbéres cukorba hempergetve
Hozzávalók:
  • 100 g min. 60-70 %-os étcsokoládé
  • kb. 3-4 evőkanál tejszín (attól függően, hogy kicsit lágyabb vagy keményebb végeredményt szeretnénk)
  • 1 evőkanál vaj
  • őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg 
  • reszelt cukrozott narancshéj (receptet lásd lentebb)
  • a hempergetéshez: ropogós gyömbéres cukor (receptet lásd lentebb)
A tejszínt, a fűszereket és a csokit összevolvasztjuk, majd belekeverjük a vajat, végül beleforgatjuk a cukrozott narancshéjat is. Teljesen kihűtjük, majd gombócokat formázunk belőle, és a ropogós cukorban meghempergetjük.
Ötlet:
A reszelt narancshéj helyett kandírozott narancshéjat is használhatunk, ill. kandírozott, vagy cukorszirupos gyömbért is akár. A fenti fűszerek helyett pedig használhatunk hozzá gyömbérport is, ekkor jól passzol hozzá a reszelt citromhéj. Vigyázzunk, mert a gyömbér csípős egy kissé! Mindenképp ízlés szerint adagoljuk.

Reszelt, cukrozott citrushéj
A reszelt citrusféle (ízlés szerint: narancs, citrom, lime, mandarin), alaposan megmosott héját (jobb, ha kezeletlen) lereszeljük és kevés lével, ill. cukorral alaposan összekeverjük. Forró vízben alaposan elmosott üvegben sokáig eláll a hűtőben, ha minden alkalommal tiszta kanállal nyúlunk bele. Nagyszerű sütikhez, bonbonokhoz, édességekhez... stb.
  
Ropogós-gyömbéres cukor
A reszelt, friss gyömbért egy késes aprítóban összedolgozzuk kissé a cukorral, majd kiterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és 100-110 fokra előmelegített sütőben (még jobb, ha légkeveréses, mert az valóban szárít) kiszárítjuk. Nem kell karamellizálni! Az a lényeg, hogy kissé kiszáradjon, de ha kissé nedves még, akkor se ijedjünk meg, mert ahogy hűl, szépen meg fog keményedni majd. Ezután még egyszer összedolgozzuk késes aprítóban, hogy a nagyobb darabok kissé szétessenek. Üvegbe zárva sokáig eltartható.


Rumos-kókuszos trüffel
Hozzávaók:
  • 100 g 50-60 %-os étcsokoládé
  • kb. 3-4 evőkanál tejszín
  • 1 bő evőkanál vaj
  • rum vagy rumaroma (ha gyerekek is esznek belőle, inkább az utóbbi)
  • kókuszreszelék (ha van lehetőségünk frisset használni, még finomabb lesz)
Úgy készítjük, ahogy a fenti trüffelt és kókuszreszelékben hempergetjük meg.


Tejcsokis-kókuszos ostyaszelet
Elkészítése:
2 átlagos méretű ostyalaphoz (pl. Mogyi) legalább 200 g tejcsokoládéra (nálam tej- és fehércsokoládé volt vegyesen), 1/2 dl tejszínre és 1 bő evőkanál vajra lesz szükség. Ezeket olvasszuk össze, majd keverjünk bele kb. 100-150 g kókuszreszeléket, simítsuk el az egyik ostyalap tetején és nyomkodjuk rá a másikat. Éles késsel szeleteljük fel és alaposan hűtsük le.

Tipp:
Használhatunk étcsokoládét is hozzá.


Ez a legegyszerűbb mind közül.

Ezekhez a tallérokhoz megolvasztottam az étcsokoládét, egy szilikonlapra pötyögtettem belőle kisebb-nagyobb korongokat, majd a tetejükre szórtam mindenféle finomságot. 
Pl.
fahéjas cukor (xilit)-mandula
cukrozott citromhéj-gyömbéres cukor,
kókuszreszelék (legzamatosabb a friss) vagy kókuszchips-áfonya
stb. stb.
Ezt is kihűtöttem és úgy csomagoltam.

Tipp:
Használhatunk tej- és fehércsokolédét is hozzá ízlés szerint.


Aki ismer, az tudja mennyire szeretem a fahéjat. Szóval ez a süti már csak a fahéj miatt is remek. De akkor még nem is mondtam pl. a kellemes omlósságát, és azt hogy meg lehet sütni jó előre is. Sőt kifejezettem ajánlott is, mert jót tesz neki az állás. És azt sem mondtam, hogy alig kell hozzá valamit elővenni. Még a formázásával sincs különösebb macera szerintem, az is hamar meg van. Nagyon finom egy tejeskávé vagy capuccino mellé, vagy egy forró almás-fahéjas tea mellé...
Szóval jó és kész! És fahéjas! Azt mondtam már? :)

Nigella fahéjas vigyorkái
Hozzávalók (kb. 32-34 db-hoz):
  • 250 g liszt (én mindig teszek hozzá egy kis kukoricalisztet is, ettől sokkal omlósabb lesz)
  • 3/4 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 125 g puha vaj
  • 100 g (ebből nekem 2 evőkanál házi vaníliás cukor) + 2 evőkanál cukor (újabban én is xilitet használok már)
  • 1 nagy tojás
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 bő evőkanál őrölt fahéj
A sütőt melegítsük elő 180 fokra és béleljünk ki két tepsit sütőpapírral. Keverjük össze a száraz hozzávalókat (a 2 evőkanál cukor és a fahéj kivételével). Egy másik tálban keverjük ki a puha vajat és a cukrot, majd adjuk hozzá a tojást, végül a száraz hozzávalókat is keverjük hozzá és dolgozzuk jól össze. A maradék cukrot és fahéjat keverjük össze egy kis tálban. A tésztából csípjünk le kisebb diónyi gombócokat ás forgassuk meg a fahéjas cukorban. Sorakoztassuk őket a tepsire, majd süssük őket tepsinként kb. 15 percig, és pár perc pihenés után, rácsra téve hagyjuk kihűlni.

És egy kis zene így a végére, ami ugyan reklám (is), de nem annak szánom. Ill. majd behajtom rajtuk :D, de tényleg nem az a célom (ez a változat tetszik a legjobban).
A szöveg és a zene a lényeg... jó kedv könny helyett... add tovább...
Volt miért sírnom az utóbbi hetekben sajnos, mégis, én ezt szeretném tovább adni. Az erőt, amit merítettem az újabb fájdalmak átélése miatt, és a hitet, hogy egy-egy mosoly mindennél többet ér sokszor... akkor is, ha kapjuk, akkor is, ha adjuk...

Ne rohanjatok, készüljetek csenben, meghitten, jókedvűen az ünnepekre. Hiszen, ha hagyjuk magunkat sodorni az árral, pont a lényeg vész el majd belőle... Kár lenne érte.

8 megjegyzés:

vanocska írta...

nagyon jó kis összeállitás,legjobban az ostyaszelet tetszik,meg is fogom csinálni.Végén irt gondolatok nagyon igazak,sajnálom hogy sirnod kellett:-(

Mézigörl írta...

Úhh, szuperek! Pont most kerestem fahéjas kekszet ajándéknak, kipróbálom mindenképpen! :-))

chriesi írta...

Mennyi finomság! A gyömbéres cukor ötlete nagyon tetszik!

Bors and Pepper írta...

Hú, de jó kis válogatás!!

Pixie Pie írta...

Mind nagyon guszta! Nagyon klassz kis válogatás.

duende írta...

Fantasztikusak, mind! Remélem, jól vagy Ildinyó.

Katalin írta...

nagyon köszi az ötletes sütiket, és a tanácsod is nagyon-nagyon megszívlelendő
:)))küldök érte egy mosolyt:)))

Ildinyó írta...

Vanocska
Nagyon kedves vagy! Köszönöm! :) Ne sajnáld, hisz tényleg így van: ami nem öl meg, az csak erősebbé tesz minket... ;)

Mézigirl
Köszönöm! A fahéjas kekszet, meg Nigella nevében is... :)))

Chriesi
Köszönöm szépen! :)

Bors and Pepper
Köszönöm szépen! :)

Pixie Pie
Köszönöm szépen! :)

Bianka
Köszönöm szépen! :)

Duende
Köszönöm szépen! Nagyon aranyos vagy! Örülök, hogy tetszenek! :) És köszönöm, hogy érdeklődsz, nagyon jól esik. Már jól vagyok, ill. jobban... Fizikailag... Lelkileg meg alakulok... :) Egyszer lehet, hogy írok itt a blogban is róla, hisz végül is ez egy napló (is)...

Katalin
Én köszönöm! Örülök, hogy tetszett! És nagyon köszönöm a mosolyt is! :)))