2011. augusztus 15., hétfő

Sárgarépás-fetás krém


A napokban elég sok sárgarépát összevásároltam, meg volt itthon egy doboz megbontott fetám is. Az édeskésebb ízeket én meg egyébként is szeretem a sósakkal összepárosítani, mert meglepően jó dolgok szoktak kisülni belőle. Így bátran összedobtam most is a fetából és a sárgarépából egy gyors és finom kis kencét az esti vacsihoz. Ismét egy jó alternatíva arra, hogy mivel váltsuk ki az adalékanyagokkal feltuningolt felvágottakat. Családomnak az agyára megyek ezzekkel a dologgal (folyton papolok), de mit tegyek, ha tényleg nem egészségesek!? És attól, hogy valamiről nem veszünk tudomást, attól az még ugyanúgy kárt okoz bennünk, legfeljebb mi nem vagyunk tudatában. De ettől jobb lesz nekünk? Hát nem! És kérem szépen igen, ezért is meg kell dolgozni kicsit, na de ha még ennyit sem kellene, akkor hol maradna az alkotás öröme. Pár perc alatt elkészül, ennyit azért kibírunk talán. Az ősember sem a polcról emelte le a mamutot, hanem megdolgozott azért kicsit vele  és nyilván emiatt sokkal jobban is esett neki. Főleg, ha azt az ősasszony készítette el helyette. Mondjuk nyilván nem borsos steaket készített. És tudom tudom, nem kell jönni azzal, hogy, de ő nem is dolgozott, meg ilyenek, mert a nem akarásnak csak nyögés lesz a vége úgyis... ;)
Bár ez nem kencefice, de a másik kedvenc sós-édes párosom, szintén fetával:
Fetás-lilahagymás görögdinnye saláta.
Ne hagyjátok ki semmiképpen, mert eszméletlen finom!
A napokban pedig jövök majd egy másik különleges lekvár receptjével is, ami szintén a felgyülemlett sárgarépáknak köszönhetően készült. Ez pedig nem más, mint a Sárgarépás-mandulás almalekvár. Ill. én ezt inkább krémnek hívnám, mert nem annyira kenyérre szántam, hanem inkább sütikbe. Nagyon finom lett!

Hozzávalók:
  • 300 g feta sajt, feta jellegű vagy krémfehér sajt (nálam most a papírdobozos változat, ami krémesre keverhető simán villával is)
  • kevés só, frissen őrölt bors
  • kb. 3 evőkanál tejföl
  • 3 szál sárgarépa (kb. 200 g)
  • kb. 1 szál újhagyma, apróra vágva
  • kevés reszelt citromhéj (esetleg kevés lé is mehet hozzá)
A sárgarépákat kicsi lyukú reszelőn lereszeljük. A fetát krémesre keverjük a tejföllel, ízesítjük frissen őrölt borssal, citromhéjjal, hozzákeverjük a reszelt sárgarépát és a felaprított újhagymát , majd  alaposan összekeverjük. Megkóstoljuk, és ha szükséges sózzuk még egy picit, de ezek a sajtok általában nagyon sósak (nem mindegyik, az enyém sem volt az), így erre nem biztos, hogy szükség lesz. Jól behűtve tálaljuk pl. egy jó sötét rozskenyér társaságában. Ha még finomabbá szeretnénk tenni, még egy kis olívaolajat is csurgathatunk rá tálaláskor. Ez a sárgarépában található zsírban oldodó vitaminoknak egyébként is szükséges és jót tesz.

6 megjegyzés:

Petra írta...

Nagyon tetszik. Szeretem az ilyen gyors és finom kencéket, pláne, ha egészségesek is. :)))
A lekvár is izgalmasan hangzik. :)))

flatcat írta...

Mi meg sárgarépás-almás lekvárt főztünk tegnap mazsolával és gyömbérrel. Egy rugóra jár az agyunk! ;)
Remekül hangzik ez a fetás kence is! :)

Csongi írta...

Nagyon guszta. Ma el is készítem.

Bianka írta...

Nagyon izgalmas kence, szívesen kipróbálném

florentine írta...

Fetakrémet eddig is szoktam csinálni, de hogy sárgarépát keverjek bele?! Ez nagyon jó!

Ildinyó írta...

Petra
Örülök, hogy tetszik! :) Köszönöm szépen! :)

Flatcat
Húúú, de jól hangzik az is, remélem írsz róla! :) Igen, tényleg egy rugóra jár. ;) Köszi, örülök, hogy Neked is tetszik! :)

Csongi

Köszönöm! Remélem elkészült és ízlett! :)

Bianka
Csak bátran, tényleg finom! Köszönöm! :)

Florentin
Nagyon örülök, hogy tetszik! Köszönöm! :)