Azért sem hívom pizzának! Végül is az is lehetne akár, habár nem klasszikus paradicsomos alappal készült, de végül is lehetne az. De neeem, inkább nem, nehogy megsértsek bárkit is... :)
Szóval kenyeret készültem sütni, a tészta egy részéből pedig ilyen lepényt készítettem. Jó kis ropogós tészta lett (legalábbis a széle). A liszt egy része teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt volt most, amit én nagyon szeretek! Némely tésztát nagyon jó ropogóssá tesz. Én legalábbis ezt vettem észre. Csak ne lenne ilyen nagyon drága! A kenyértésztához én most ezt a gyors receptet használtam, bár én sokkal tovább kelesztettem most. Beírom ide is a receptet, hogy egyszerűbb legyen. Ezekből a mennyiségekből 1 közepes kenyerem és egy közepes tepsi, vagy kb. 2 közepes kör lepény lesz. A lepényre tett hozzávalók ízvilága remek volt, ezért is írok róla.
Hozzávalók (1 kenyér és 1 közepes tepsi lepény):
- 3 bögre sima liszt és rétesliszt vegyesen (én egy evőkanál sikért is tettem hozzá, vagy lehet kenyérliszt teljes egészében)
- 2 és 1/2 - 3 bögre teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 csapott evőkanál szárított élesztő
- 1 csapott evőkanál cukor
- 1 bővebb evőkanál só
- 1 evőkanál ecet
- 2 evőkanál olívaolaj
- kb. 3 bögre langyos víz (a liszttől is függ, pontosan mennyi kell, most nem kell, hogy annyira lágy legyen a tészta, mint az eredeti recepnél, lehet kicsit keményebb is)
A feltéthez:
- kb. 3 bő evőkanál petrezselyem pesto (nálam maradék)
- 1 kisebb cukkini
- 2 marék zöld olajbogyó, sós levét mossuk le
- 1 nagyobb színes paprika (nem kell kaliforniai, csak vastagabb húsú legyen)
- kb. 5-6 szem lucullus paradicsom
- reszelt mozzarella (nem a lében árult)
- kevés oregánó, frissen őrölt bors és só
A langyos vízhez hozzákeverem a cukrot és az élesztőt, pár percig állni hagyom, majd hozzáadom az ecetet is és megvárom míg kissé habos lesz. Hozzáadom a sót, az olívaolajat és villával belekeverem az átszitált liszteket. Letakarom, jó meleg helyre teszem, és a duplájára kelesztem. A tésztát kettéosztom, az egyik legyen picit nagyobb. A kisebb darabot vékonyra húzgálom a két kezemmel, majd belenyomkodom egy kevés olívaolajjal kikent közepes méretű tepsibe. Félreteszem és pihentetem még kb. 20-30 percet. Közben a sütőt előmelegítem 220-230 fokra. A paradicsomokat megmosom, zöldjét kivágom, majd hosszában felkarikázom. A cukkinit szintén megmosom, végeit levágom, majd szintén vékonyan felkarikázom (vagy hosszában is vághatjuk). A tésztát egyenletesen megkenjük a petrezselyem pestóval, kirakjuk a paradicsomszeletekkel, kicsit sózzuk borsozzuk, majd betesszük kb. 10 percre a sütőbe elősütni. Majd rárakjuk a többi hozzávalót is, a paprikát, a cukkinit, az olajbogyót, ezt is icipicit megsózzuk, oregánóval megszórjuk (még jobb, ha van friss), elosztjuk rajta a reszelt mozzarellát, visszatesszük a sütőbe és készre sütjük. Olvadjon meg rajta a sajt, de az alját is figyeljük, hogy megsült-e.
Ez a lenti szintén egy kelt tésztás lepény. Még tavasszal készítettem, de csak most találtam meg a fotót. Jobb későn, mint soha! Ez is nagyon finom volt! Tejfölös alap, erre bacon kockák és póráhagyma. Azt hiszem... De lehet, hogy sült császárszalonna/hús kockák voltak. :)
És egy rém egyszerű, frissítő turmix a lepény mellé. Vvagy nem mellé, hanem csak úgy magában. Néhány egyszerű hozzávaló, de remek lesz, ezt garantálom! Mennyiséget nem írok, csak ötletadó az ízpárosításban.
Hozzávalók:
- sárgadinnye (bármilyen fajta, ehhez a kevésbé intenzív ízű dinnyék is megfelelőek)
- őszibarack
- bodzás méz (vagy bodzaszörp és méz)
- joghurt és kevés tejföl
A fenti hozzávalókat összeturmixoljuk, majd jéghidegen tálaljuk. Salátaként is nagyszerű lehet: a gyümölcsöket kockázzuk fel, locsoljuk meg sűrűbb joghurttal, majd csurgassunk rá bodzás mézet (vagy a mézhez keverjünk bodzaszörpöt).
4 megjegyzés:
Nagyon guszta a lepény, akárhogy is hívják vagy nem hívják. :)))
A petrezselyem-pesto is jó ötlet. Nagyon tetszik. :)))
Hmmm,istenien néz ki a lepény,annyira gusztusos.
Nagyon, nagyon guszta
Hihetetlenül jól néz ki, és a turmix mellé meg külön zseniális!
Megjegyzés küldése