2011. augusztus 13., szombat

Egy könnyed nyári ebéd vagy vacsora: Pestós-cukkinis-paprikás lepény és őszibarackos-sárgadinnyés turmix bodzás mézzel

Azért sem hívom pizzának! Végül is az is lehetne akár, habár nem klasszikus paradicsomos alappal készült, de végül is lehetne az. De neeem, inkább nem, nehogy megsértsek bárkit is... :)
Szóval kenyeret készültem sütni, a tészta egy részéből pedig ilyen lepényt készítettem. Jó kis ropogós tészta lett (legalábbis a széle). A liszt egy része teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt volt most, amit én nagyon szeretek! Némely tésztát nagyon jó ropogóssá tesz. Én legalábbis ezt vettem észre. Csak ne lenne ilyen nagyon drága! A kenyértésztához én most ezt a gyors receptet használtam, bár én sokkal tovább kelesztettem most. Beírom ide is a receptet, hogy egyszerűbb legyen. Ezekből a mennyiségekből 1 közepes kenyerem és egy közepes tepsi, vagy kb. 2 közepes kör lepény lesz. A lepényre tett hozzávalók ízvilága remek volt, ezért is írok róla.

Hozzávalók (1 kenyér és 1 közepes tepsi lepény):

  • 3 bögre sima liszt és rétesliszt vegyesen (én egy evőkanál sikért is tettem hozzá, vagy lehet kenyérliszt teljes egészében)
  • 2 és 1/2 - 3 bögre teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 1 csapott evőkanál szárított élesztő
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 1 bővebb evőkanál só
  • 1 evőkanál ecet
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • kb. 3 bögre langyos víz (a liszttől is függ, pontosan mennyi kell, most nem kell, hogy annyira lágy legyen a tészta, mint az eredeti recepnél, lehet kicsit keményebb is)
A feltéthez:
  • kb. 3 bő evőkanál petrezselyem pesto (nálam maradék)
  • 1 kisebb cukkini
  • 2 marék zöld olajbogyó, sós levét mossuk le
  • 1 nagyobb színes paprika (nem kell kaliforniai, csak vastagabb húsú legyen)
  • kb. 5-6 szem lucullus paradicsom
  • reszelt mozzarella (nem a lében árult)
  • kevés oregánó, frissen őrölt bors és só
A langyos vízhez hozzákeverem a cukrot és az élesztőt, pár percig állni hagyom, majd hozzáadom az ecetet is és megvárom míg kissé habos lesz. Hozzáadom a sót, az olívaolajat és villával belekeverem az átszitált liszteket. Letakarom, jó meleg helyre teszem, és a duplájára kelesztem. A tésztát kettéosztom, az egyik legyen picit nagyobb. A kisebb darabot vékonyra húzgálom a két kezemmel, majd belenyomkodom egy kevés olívaolajjal kikent közepes méretű tepsibe. Félreteszem és pihentetem még kb. 20-30 percet. Közben a sütőt előmelegítem 220-230 fokra. A paradicsomokat megmosom, zöldjét kivágom, majd hosszában felkarikázom. A cukkinit szintén megmosom, végeit levágom, majd szintén vékonyan felkarikázom (vagy hosszában is vághatjuk). A tésztát egyenletesen megkenjük a petrezselyem pestóval, kirakjuk a paradicsomszeletekkel, kicsit sózzuk borsozzuk, majd betesszük kb. 10 percre a sütőbe elősütni. Majd rárakjuk a többi hozzávalót is, a paprikát, a cukkinit, az olajbogyót, ezt is icipicit megsózzuk,  oregánóval megszórjuk (még jobb, ha van friss), elosztjuk rajta a reszelt mozzarellát, visszatesszük a sütőbe és készre sütjük. Olvadjon meg rajta a sajt, de az alját is figyeljük, hogy megsült-e. 


Ez a lenti szintén egy kelt tésztás lepény. Még tavasszal készítettem, de csak most találtam meg a fotót. Jobb későn, mint soha! Ez is nagyon finom volt! Tejfölös alap, erre bacon kockák és póráhagyma. Azt hiszem... De lehet, hogy sült császárszalonna/hús kockák voltak. :)

És egy rém egyszerű, frissítő turmix a lepény mellé. Vvagy nem mellé, hanem csak úgy magában. Néhány egyszerű hozzávaló, de remek lesz, ezt garantálom! Mennyiséget nem írok, csak ötletadó az ízpárosításban.

Hozzávalók:
  • sárgadinnye (bármilyen fajta, ehhez a kevésbé intenzív ízű dinnyék is megfelelőek)
  • őszibarack
  • bodzás méz (vagy bodzaszörp és méz)
  • joghurt és kevés tejföl
A fenti hozzávalókat összeturmixoljuk, majd jéghidegen tálaljuk. Salátaként is nagyszerű lehet: a gyümölcsöket kockázzuk fel, locsoljuk meg sűrűbb joghurttal, majd csurgassunk rá bodzás mézet (vagy a mézhez keverjünk bodzaszörpöt).

4 megjegyzés:

Petra írta...

Nagyon guszta a lepény, akárhogy is hívják vagy nem hívják. :)))
A petrezselyem-pesto is jó ötlet. Nagyon tetszik. :)))

Pilchard írta...

Hmmm,istenien néz ki a lepény,annyira gusztusos.

Bianka írta...

Nagyon, nagyon guszta

Betty írta...

Hihetetlenül jól néz ki, és a turmix mellé meg külön zseniális!