2011. augusztus 23., kedd

Komplett menü egy nyári ebédhez


Ezt a menüt vasárnapra szerettem volna hozni, de sajnos nem jött össze a bejegyzés megírása. De most végre elkészültem vele! Megint úgy hoztam össze ezeket az ételeket, hogy éppen mit találok itthon. Hát ezeket találtam. Egyszerűek, de nagyszerűek lettek! A levesbe a betét is azért került, mert már fel kellett használni a friss tortellinit. Így egy kicsit laktatóbb lett, mint szerettem volna, de nem baj. Másnap egyébként megkóstoltam hidegen is, és szerintem úgy még finomabb volt. Talán furán hangzik, de még a hideg tészta is jól esett hozzá (még ha azt nem is szokás hidegen enni).
A patisszon (tényleg, elbizonytalanodtam... ez patiszon vagy patisszon???) elkészítésének ötlete, ebből a nagyon finom csőben sült tejszínes-sajtkrémes-hagymás burgonya receptjéből jött, és azt kell, hogy mondjam, ebből a zöldségből is remek lett. Sőt, még talán jobb is! Ez már így önmagában is megállná a helyét, mint főétel, de én most köretként tálaltam a töltött hús mellé. Finomak voltak együtt!
Minden recept úgy legalább 5-6 főre elegendő kb. Egyedül a húsból nem volt annyi most, csak fél kg, ami úgy kb. 5 felső csirkecomb filé. Egy nőnek, gyereknek, vagy kisebb étkűnek elegendő 1 tekerccsel számolni, de férfi embernek azért kell legalább 2. Ezt csak azért írom, hogy abból lehet többel is kalkulálni, ha a lenti körettel tálaljuk és több embernek.

Hozzávalók:
Paradicsomleves
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 500 g paradicsom
  • kb. 1,4 l víz vagy zöldségleves (nálam egyszerű só és víz most)
  • pár szál petrezselyem (nálam csak a szára)
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 nagy evőkanál cukor (kb., de ez paradicsomtól is függ)
  • A levesbetéthez: spenótos tésztából készült, ricottával töltött tortellini (kb. 150-200 g elegendő ebbe a leves mennyiségbe, nálam ez valamivel több volt most)
A hagymát felaprítom, a fokhagymát összezúzom, a paradicsom zöldjét kivágom, felkockázom. A hagymát, fokhagymát kevés olajon elkezdem pirítani, hozzáadom a feldarabolt paradicsomot, majd felengedem vízzel (vagy levessel). Hozzáadom a petrezselyemszárat, ízesítem cukorral, sóval, borssal, majd forrástól számítva, kb. 15-20 percig lassú tűzön főzöm. Ha kész, leturmixolom és egy szűrőn átpasszírozom. Ízesítem még a balzsamecettel, ill. egyéb mással, ha szükséges. Tálaláskor egy kevés olívaolajjal is meglocsolhatjuk még, ill. őrölhetünk rá kevés borsot is.
A levesbetétet én külön sós vízben főztem ki, és úgy tálaltam mellé. Ez nálam most bolti volt.

Petrezselyem pesto-val és paprikával töltött sült csirkecomb filé bacon-be göngyölve
  • 500 g csirke felsőcomb filé (ez kb. 5 db volt)
  • 200 g szeletelt bacon
  • 1 közepes pritaminpaprika
  • 1 nagyobb szelet színes paprika (nálam narancssárga, de nem kaliforniai, persze lehet az is)
  • 3 evőkanál petrezselyem pesto
  • kevés só, frissen őrölt bors
  • pici olívaolaj
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy laposabb tűzálló tálat picit kiolajozok (de csak éppen, hiszen ott lesz a húson a bacon is). A húsokat kiterítem, kívül-belül nagyon picit sózom, ill. borsozom. A paprikákat kicsire felkockázom, összekeverem a pesto-val, majd megtöltöm vele a húsokat. Kiterítem a bacon szeleteket, majd belecsavarom a comb filéket. A sütőtálra teszem és kb. 30 perc alatt megsütöm. Az első 10 percre letakarom fóliával és így sütöm, hogy könyebben puhuljon saját gőzében a hús.

A csőben sült tejszínes-sajtkrémes patisszon
  • 2 közepes patisszon (csillagtök), ez kb. 1300 g volt nálam
  • 500 ml tejszín
  • 200 g tejszínes sajtkrém (2 db tömlős sajtkrém)
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kevés só, frissen őrölt bors
  • 4 evőkanál kukoricaliszt
  • pici vaj és zsemlemorzsa (nálam házi)
A sütőt előmelegítem úgy 190 fokra (én légkeverésen sütöttem kb. 170-180 fokon). Egy tűzálló tálat kikenek vajjal, majd megszórom zsemlemorzsával. A patisszont meghámozom, kimagozom, majd felszeletelem, fél cm-nél lehetőleg nem vastagabbra. A sütőtálba rétegezem úgy, hogy közben minden réteget nagyon picit meg is sózok. A tejszínt összeturmixolom a sajtkrémmel, a kisebb darabokra vágott hagymával, fokhagymával és a kukoricaliszttel. Cseppet sózom (vegyük figyelembe, hogy a sajt is sós egy kicsit és a patisszonra is tettünk már) és borsozom, majd a patisszonra locsolom és elegyengetem, ill. megütögetem egy kicsit az alját, hogy mindenhová oda tudjon folyni a mártás. A tetejét megszórom egy kis zsemlemorzsával, majd az előmelegített sütőbe tolom és kb. 60-70 perc alatt megsütöm. Egy hústűvel ellenőrizni tudjuk, hogy puha-e már a patisszon. Ha hagyjuk kicsit kihűlni, könnyebb lesz szeletelni és szedni belőle.

Tejberizs, forró karamellizált őszibarackkal
  • 1 l tej
  • kb. 4 evőkanál nádcukor (vagy ízlés szerint)
  • 160-180 g rizs
  • 200 g habtejszín
  • A karamellizállt barackhoz: személyenként egy nagyobb barack felével számoljunk és úgy 1 evőkanál nádcukorral
A tejet felforralom, beleszórom a rizst, átkeverem. 10 perc főzés után ízesítem a cukorral, lefedem, és kb. 20 percig főzöm még takarékon, vagy amíg megpuhul a rizs (rizstől is függ). Közben időnként alaposan átkeverem, hogy nehogy letapadjon. Ha késznek ítéljük, teljesen lehűtjük, majd hűtőbe tesszük és ha már jó hideg, óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. Tálalásig visszatesszük a hűtőbe, de akár a mélyhűtőbe is mehet rövid időre. Tálaláskor a barackokat meghámozzuk, kimagozzuk, kicsire felkockázzuk. Egy teflonos serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a barackot. A hidegebb barack ekkor kicsit visszahűti a karamellt, és visszakeményedik kissé, de addig forgassuk-melegítsük az egészet, amíg újra fel nem olvad. Poharakba kanalazzuk, rá a hideg tejberizs és tálalhatjuk is. 1-1 levél mentát vagy citromfüvet is tehetünk rá díszítésnek.

Megjegyzés:
Ez a menü szerintem nagyon jól előkészíthető, így ha vendégeket várunk, nem a vendéglátás napján kell sürögni-forogni egyfolytában a konyhában. A levest már előző nap megfőzhetjük, és akár betét nélkül is elegendő, ill. hidegen is nagyon finom. A patisszon szintén előre előkészíthető. Egy fóliával letakarva hűtőbe tehetjük, ahol már csak a sütést kell megvárnia. A hús szintén ugyanígy előkészíthető, akár úgy, hogy kissé elősütjük, de nem teljesen készre. Tálaláskor pedig már csak teljesen meg kell sütni, ami a patisszonnal együtt is történhet.. A tejberizs szintén előző nap elkészíthető. Sőt, ott javasolt is, hogy jól le tudjon hűlni.




3 megjegyzés:

Petra írta...

Guszta az egész menü. Így ahogy van mentem is. Köszi. :)))

Bianka írta...

Így ahogy van jöhet is

Ildinyó írta...

Petra
Nagyon örülök, hogy tetszik! Köszönöm szépen! :)

Bianka
Nyisd az ablakokat... :D Köszönöm! :)