2011. július 9., szombat

Narancskrémes minitorták áfonyával és málnával


3.-án Dia barátnőmnek szülinapja volt (ő már 31, nem 30... :D, megkezdte ezt a sort is...), amit tegnap ünnepeltünk meg barátilag.  Ez alkalomból ismét szerveztünk így lányok egy kis összejövetelt. Én vittem megint a tortát, ill. minitortákat/cupcake-eket (ahogy jobban tetszik). Sokat gondolkodtam milyen is legyen. Végül bevillant a málna és az áfonya párosa, ahogy egy szép kis krémes, mini tortán csücsülnek. Ezt valósítottam hát meg. Egyszerű citrusos-vaníliás kevert tészta, narancsos-tejszínes krémmel, a tetején pedig a málnával, és a kicsi fiammal közös nagy kedvencünkkel, az áfonyával. Miután mostanában nem jutok el olyan helyekre, ahol szép kis mini tortapapírok, cupcake karimák vannak (bár hogy őszinte legyek, itthon nem is nagyon szoktam látni ilyeneket, inkább csak külföldi oldalakon, blogokon), ill. ahol szép muffinpapírokat lehet kapni, ezt a részét (is) itthoni dolgokból oldottam meg. Tudjátok, amolyan "segíts magadon" címszóval... Egy kicsit vastagabb, szinte tapétaszerű, dombormintás papírt választottam erre a célra. Ez praktikusabb is volt, merthogy hengerbe volt feltekerve, így könnyebb is volt a kis torták köré kanyarítani. Kétoldalas ragasztóval ragasztottam össze őket, utána pedig vékonyabb kenderzsínórral körbekötöttem, és masnit biggyesztettem rá még díszítésként. Akár még egy esküvőre is beillene szerintem. Nekem legalábbis tetszenek az eksüvőkön feltálalt ilyen kis aprócska sütik.
A karimák felhelyezése előtt.

Hozzávalók:
A tésztához (24 db normál muffin formához):
  • 250 g liszt
  • 2 púpos teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 200 g nádcukor
  • 2 bő evőkanál vaníliáscukor (igazi vaníliával vagy fél rúd vanília kikapart magjai és akkor mehet még hozzá 2 evőkanál cukor)
  • 250 g puha vaj
  • 4 tojás
  • kb. fél citrom reszelt héja és kevés leve
  • kb. 1 narancs reszelt héja (a citrom helyett, lehet ennek a levéből is használni 1-2 evőkanállal)
  • kb. 3-5 evőkanál tej
A krémhez (ez valamivel több lesz, mint amennyire majd szükségünk lesz):
  • 1 adag narancs-citrom curd, receptet lásd itt (csak most kevesebb cukorral készítettem, úgy kb. 140-150 g-mal, hogy még savanykásabb legyen)
  • 400 ml tejszín
  • kb. 1 evőkanál porcukor
  • 1 zacskó hidegen keverhető zselatin (Zselatin Fix)
A díszítéshez: málna és áfonya

A tésztát legjobb, ha a díszítés előtti napon elkészítjük már.
A sütőt előmelegítem 180 fokra (én légkeverésen 160 fokon sütöttem). A muffinsütő mélyedéseit kibélelem muffinpapírrokkal. A tészta hozzávalóit, a tej kivételével, egy nagy tálba teszem, majd gépi habverő segítségével összekeverem. Ha már majdnem összeállt, lazítom egy kevés tejjel és szép simára keverem az egészet. Evőkanállal kb. 1,5-2 evőkanálnyi adagokat teszek a mélyedésekbe, majd kb. 20-25 perc alatt aranysárgára sütöm. Ha nincs két sütőformánk, akkor két részletben. A mélyedéseket semmiképp se töltsük tele a tésztával, csak kb. 3/4-ig, hogy ne emelkedjenek ki túlságosan a formából. Inkább laposabbak maradjanak, mert így könnyebb lesz tölteni és diszíteni is.
A teljesen kihűlt, kis sütemények közepét egy almamagozó és egy kiskanál segítségével kissé kivájom.
A krémhez a tejszínt kemény habbá verem a gyors zselatinnal, majd hozzáadom a porcukrot is. A narancs curd-öt szintén habverővel, kissé fellazítom, majd beleforgatom a habbá vert tejszínt. Rövid időre hűtőbe teszem, hogy dermedjen egy kicsit, majd habzsákba töltöm és megtöltöm vele a sütiket, ill. kidíszítem ízlés szerint. Én sima csillagcsőrrel kis pöttyöket nyomtam rá sűrűn. Végül kidíszítem a málnával és az áfonyával.

Tippek:
A sütiket meg is locsolhatjuk töltés előtt, kevés illatos likőrrel, pl. Cointreauvel vagy Limoncelloval (csak ha nem esznek belőle kicsi gyerekek).
A krémbe - amikor már állítjuk össze az egészet -, tehetünk még kevés frissen facsart narancs vagy citromlevet, hogy még intenzívebb ill. pikánsabb íze legyen. Legjobb, ha a citrusok levét a curd kikeverésekor adjuk hozzá, és nemigen kell hozzá több 1-2 evőkanálnál, nehogy felhígítsa nagyon a krémünket.
A tejszín helyett használhatunk mascarponét is vagy más natúr (nem sós!!), tejszínes krémsajt, ekkor el is maradhat persze a zselatin. Egy 250 g-os doboznyit keverjünk el kissé a narancsos krémmel, tegyük rövid időre hűtőbe és utána már használhatjuk is ugyanúgy, mint a fentit.

Süti: előtte és utána. :)

És a hozzá passzoló képeslap, ami szerintem egyszerű lett, de azért mégis elegáns.

4 megjegyzés:

Petra írta...

Nagyon klassz az oldalad, és gyönyörűek a fotóid. Ezek a mini-torták nagyon helyesek lettek!

Bianka írta...

Nem találok szavakat micsoda aranyos tortákat készítettél és a tálalás 5-ös

Katucikonyha, írta...

Most bukkantam az oldaladra, mindjárt le is ragadtam ennél a szuperguszta sütinél... Nézelődök tovább! :-)

Ildinyó írta...

Nagyon szépen köszönöm Petra! Kedves vagy! Örülök, hogy tetszik! :)

Bianka nagyon köszönöm! :))

Katuci üdv itt nálam sok szeretettel! Köszönöm és jó nézelődést! Remélem találsz még kedvedre valót. :)