2011. február 23., szerda

A bejgli újjászületése: Bejglifelfújt


Hétfőn reggel arról beszéltek az egyik rádióműsorban, hogy ki van olyan elvetemült, hogy még áll náluk a karácsonyfa. :) Hát volt olyan! :))) Nos, akkor én talán nem leszek olyan elvetemültnek tűnő, ha egy olyan ötletet mutatok, amihez karácsonykor sütött sütit használok fel. :) Mielőtt még megijedne bárki, hogy jesszus, milyen süti az, ami ennyi ideig jól bírja? Szólok, hogy ez egy mélyhűtőből előhalászott alapanyag volt. Én, vagyis mi, képtelenek vagyunk ünnepek alatt többet enni, mint máskor, csak azért mert van. Viszont ilyenkor én is sütök, anyukám is süt, meg mindenki más is, így el vagyunk látva rendesen mindenfélével. Így történt, hogy a pl. a bejgli nem fogyott olyan tempóban, ahogyan kellett volna. Ezért megelőzve, hogy bármi baja legyen, jól becsomagoltam és mélyhűtőbe dugtam, tudva, hogy rövidesen ennek a receptnek az alapjául fog szolgálni. Merthogy nem először készül már el nálunk. És mielőtt még bárki félreértené, és azt gondolná, hogy nem jó ez a bejgli, gyorsan hozzá kell tennem, hogy ez a bejgli bizony nagyon finom. Minden évben anyukám készíti, gyönyörű márványosan, nem spórolva a töltelékkel és mégsem reped ki neki, és nagyon finom lesz! De ha nem megy több étel, nem erőltetem, csak azért mert van és meg kellene enni. Ezért már egy ideje ezzel a módszerrel turbózom fel, ha marad belőle, leginkább azért, hogy mégse tálaljak fel így lassan tavasz beálltával egy "szimpla" bejglit. Megjegyzem: nagyon-nagyon finom lesz! Komolyan! Én bátran (ill. mi) ajánlom bárkinek! És persze nem csak bejglit, hanem bármilyen mákos vagy diós kalácsot fel lehet használni hozzá. Lényeg, hogy valami ilyesmi legyen benne, különben csak egy "egyszerű máglyarakás" lesz belőle. Egy tartalmasabb leves után (nálam pl. egy tárkonyos raguleves után lett tálalva), nagyszerű desszert lehet belőle.
(Amúgy nálam azért olyan kis lapi a tojáshab, mert már egy másnapos adag lett lefotózva. :) )
Inspiráció: http://chilii.blog.hu/2007/12/27/bejgli_felfujt_avagy_az_ujra_hasznositas_receptje
(nem pontosan követtem a receptet)

Hozzávalók (kb. 8 kisebb vagy 6 jó nagy adaghoz):
A bejglis réteghez:
  • kb. 10-12 szelet mákos és diós bejgli vegyesen (vagy lehet csak 1 féle is)
  • 200 ml tejszín
  • 150-200 ml tej
  • 3 tojás sárgája
  • 2-3 evőkanál házi (igazi) vaníliás cukor
Az almás réteghez:
  • kb. 4 nagyobb alma
  • 1 bő evőkanálnyi cukor (vagy mehet erre is vaníliás cukor)
  • 1 citrom reszelt héja és egy kevés leve
  • pici őrölt fahéj
A tetejére:
  • 3 tojás fehérje
  • 1 evőkanál porcukor
  • pici őrölt fahéj
  • A sütőtál kikenéséhez: kevés vaj, zsemlemorzsa
Egy nagyobb és mélyebb tűzálló tálat kivajazok, és megszórom zsemlemorzsával. A sütőt előmelegítem légkeverésen 180 fokra (sima sütésnél legalább 190 fok kell neki és valamivel több idő is). Kézi habverővel összekeverem a tejszínt, a tejet, a vaníliáscukrot és a tojások sárgáját. A bejgliszeleteket a tűzálló tálba fektetem, és leöntöm a tejes-tejszínes-tojássárgájás keverékkel. Az almákat meghámozom, megtisztítom, majd nagy lyukú reszelőn lereszelem, ízesítem cukorral, picike fahéjjal, citromlével és citromhéjjal, majd elegyengetem a bejgliszeletek tetején, és sütőbe teszem az egészet. Kb. 20 percet sütöm, közben kemény habbá verem a tojások fehérjét a porcukorral és a fahéjjal, majd ezt is elegyengetem a tetején, visszateszem a sütőbe és még kb. 10-15 percig sütöm. Szerintem hidegen is finom, de langyosan vagy melegen még jobb!

Tipp: a tojásfehérjéhez keverhetünk pl. sárgabaracklekvárt is akár. Nagyon finom úgy is! Persze natúran is hagyhatjuk!

5 megjegyzés:

Bianka írta...

Bevallom én is nagyot néztem, hogy még van :)
De így már igen, isteni ötlet, már az is, hogy lefagyasztottad

Ani írta...

Kedves Ildinyó!
Szeretnék neked adni valamit, mert nagyon tetszik a blogod :-) Nézz be ide: http://anihami.blogspot.com/2011/02/egy-kis-oleles-senkinek-sem-art.html

flatcat írta...

Ez nagyon nagyon tetszik! :)
A bejglit amúgy nem is nagyon szeretem, de ebben a formában még én is beneveznék rá. :)

Túry Amália írta...

Teljesen átérzem a helyzetet :) mi sem szoktunk többet enni csak mert ünnep van. Nagyon jó ötlet a süti! Biztos nagyon finom.

Ildinyó írta...

Bianka
:D
Köszönöm! Örülök, hogy tetszik! :)

Ani
Itt is nagyon szépen köszönöm! :))

Flatcat
Nagyon örülök, hogy tetszik! Köszönöm! Hát tényleg nagyon feldobódik így ez a kis maradék bejgli... :D

Colors in the Kitchen
Ugye? :) Köszönöm szépen! Tényleg nagyon jó! :)