Hétfőn reggel arról beszéltek az egyik rádióműsorban, hogy ki van olyan elvetemült, hogy még áll náluk a karácsonyfa. :) Hát volt olyan! :))) Nos, akkor én talán nem leszek olyan elvetemültnek tűnő, ha egy olyan ötletet mutatok, amihez karácsonykor sütött sütit használok fel. :) Mielőtt még megijedne bárki, hogy jesszus, milyen süti az, ami ennyi ideig jól bírja? Szólok, hogy ez egy mélyhűtőből előhalászott alapanyag volt. Én, vagyis mi, képtelenek vagyunk ünnepek alatt többet enni, mint máskor, csak azért mert van. Viszont ilyenkor én is sütök, anyukám is süt, meg mindenki más is, így el vagyunk látva rendesen mindenfélével. Így történt, hogy a pl. a bejgli nem fogyott olyan tempóban, ahogyan kellett volna. Ezért megelőzve, hogy bármi baja legyen, jól becsomagoltam és mélyhűtőbe dugtam, tudva, hogy rövidesen ennek a receptnek az alapjául fog szolgálni. Merthogy nem először készül már el nálunk. És mielőtt még bárki félreértené, és azt gondolná, hogy nem jó ez a bejgli, gyorsan hozzá kell tennem, hogy ez a bejgli bizony nagyon finom. Minden évben anyukám készíti, gyönyörű márványosan, nem spórolva a töltelékkel és mégsem reped ki neki, és nagyon finom lesz! De ha nem megy több étel, nem erőltetem, csak azért mert van és meg kellene enni. Ezért már egy ideje ezzel a módszerrel turbózom fel, ha marad belőle, leginkább azért, hogy mégse tálaljak fel így lassan tavasz beálltával egy "szimpla" bejglit. Megjegyzem: nagyon-nagyon finom lesz! Komolyan! Én bátran (ill. mi) ajánlom bárkinek! És persze nem csak bejglit, hanem bármilyen mákos vagy diós kalácsot fel lehet használni hozzá. Lényeg, hogy valami ilyesmi legyen benne, különben csak egy "egyszerű máglyarakás" lesz belőle. Egy tartalmasabb leves után (nálam pl. egy tárkonyos raguleves után lett tálalva), nagyszerű desszert lehet belőle.
(Amúgy nálam azért olyan kis lapi a tojáshab, mert már egy másnapos adag lett lefotózva. :) )
Inspiráció: http://chilii.blog.hu/2007/12/27/bejgli_felfujt_avagy_az_ujra_hasznositas_receptje
(nem pontosan követtem a receptet)
Hozzávalók (kb. 8 kisebb vagy 6 jó nagy adaghoz):
A bejglis réteghez:
(Amúgy nálam azért olyan kis lapi a tojáshab, mert már egy másnapos adag lett lefotózva. :) )
Inspiráció: http://chilii.blog.hu/2007/12/27/bejgli_felfujt_avagy_az_ujra_hasznositas_receptje
(nem pontosan követtem a receptet)
Hozzávalók (kb. 8 kisebb vagy 6 jó nagy adaghoz):
A bejglis réteghez:
- kb. 10-12 szelet mákos és diós bejgli vegyesen (vagy lehet csak 1 féle is)
- 200 ml tejszín
- 150-200 ml tej
- 3 tojás sárgája
- 2-3 evőkanál házi (igazi) vaníliás cukor
- kb. 4 nagyobb alma
- 1 bő evőkanálnyi cukor (vagy mehet erre is vaníliás cukor)
- 1 citrom reszelt héja és egy kevés leve
- pici őrölt fahéj
- 3 tojás fehérje
- 1 evőkanál porcukor
- pici őrölt fahéj
- A sütőtál kikenéséhez: kevés vaj, zsemlemorzsa
Tipp: a tojásfehérjéhez keverhetünk pl. sárgabaracklekvárt is akár. Nagyon finom úgy is! Persze natúran is hagyhatjuk!
5 megjegyzés:
Bevallom én is nagyot néztem, hogy még van :)
De így már igen, isteni ötlet, már az is, hogy lefagyasztottad
Kedves Ildinyó!
Szeretnék neked adni valamit, mert nagyon tetszik a blogod :-) Nézz be ide: http://anihami.blogspot.com/2011/02/egy-kis-oleles-senkinek-sem-art.html
Ez nagyon nagyon tetszik! :)
A bejglit amúgy nem is nagyon szeretem, de ebben a formában még én is beneveznék rá. :)
Teljesen átérzem a helyzetet :) mi sem szoktunk többet enni csak mert ünnep van. Nagyon jó ötlet a süti! Biztos nagyon finom.
Bianka
:D
Köszönöm! Örülök, hogy tetszik! :)
Ani
Itt is nagyon szépen köszönöm! :))
Flatcat
Nagyon örülök, hogy tetszik! Köszönöm! Hát tényleg nagyon feldobódik így ez a kis maradék bejgli... :D
Colors in the Kitchen
Ugye? :) Köszönöm szépen! Tényleg nagyon jó! :)
Megjegyzés küldése