2011. január 18., kedd

Mákos-citromos minitorta sütés nélkül


Ismét egy édesség. Lassan már csak jövök  sós ételekkel is valamikor. Remélhetőleg odajutok végre. Annyi minden van a fejemben. Pl. ezer éve szeretnék készíteni kávés-vörösboros marhapörköltet, mondjuk kis burgonyagombóckákkal tálalva. Aztán hamburgert is, persze úgy, hogy a zsömlét is én sütöm meg hozzá, nem csak a húst (ráadásul ezt külön egy kedves barátnak ajánlanám :)). Akkor jöhetne egy kis saját sütésű gyökérkenyér féleségbe rejtett tonhal pástétom, jó sok lilahagymával, paradicsommal, meg uborkával. Sőt még a kenyér is elmaradhat. :) De jöhet akár egy kis fetás-lilahagymás-csicseriborsó saláta (ezt fent van a blogon, csak fotó nincs róla), fekete erdei sonkával töltött, sült csirkemellszeletekkel. Vagy egy kis réteskosárkában megsütött sárgarépa puding, vagy valami jó kis könnyed, sós, zöldséges torta, vagy mexikói hagymás-sajtos sült bab... huhhh le sem bírok állni, még sorolhatnám napestig. Egyébként pont a héten mondtam valakinek, hogy jövő héten csak főzelékeket szeretnék enni. Gyors is, no meg zöldséges is. (jövő héttől Kicsi Lovacskámnak ovibeszoktatás lesz, azt hiszem, kemény hétnek nézünk elébe). Egyébként nagyon kívánom mostanában a zöldségeket. Biztos ez az enyhe idő is meghülyített, mert olyan "tavaszérzetem" volt már sokszor. Tegnap pl. Csöppségemmel vacsorára bevágtunk majdnem egy egész uborkát, meg egy csomó paprikát. No de visszatérve a nem zöldségre. (Tökre illet ide most ez a bevezető, mi? :)) 
Íme a torta, ami citromimádóknak kötelező lesz. Na jó, nem vagyok ennyire nagyképű, de tényleg nagyon finom és baromira citromos lett.
A leleményes háziasszony egyébként nem kesereg azon, hogy nem tudja megvenni a méregdrága, mini tortakarimákat az ilyen jellegű sütik elkészítéséhez. Hanem fogja magát, és elkobozza apukájától a kiürült nagy őszibarack konzervdobozokat, majd ezt használja fel ezen célra. Előtte természetesen az alját is vágjuk ki, hogy üreges legyen, és simítsuk le az esetleges éles részeket, nehogy elvágja a kezünket. Nekem még csak hármat sikerült kimenteni, ezért is lettek egy kicsit vastagabbak a tortácskáim. Amúgy ez a mennyiség szerintem simán elég 4 db nagyméretű konzerv dobozba is. Sőt ha kisebbe tesszük, még több lesz belőle.
Hozzávalók (kb. 4 db 10 cm átmérőjű kis tortához):
Az alaphoz:
A krémhez:
  • 500 ml Rama Cremefine profi főzőkrém (lásd lent a megjegyzésnél)
  • 50 g (kb. 5 evőkanál) étkezési keményítő
  • 1-2 evőkanál reszelt, cukrozott citromhéj
  • pár evőkanál porcukor (ízlés szerint)
A limonádézseléhez:
  • 1 csomag színtelen tortazselé (2,5 dl folyadékhoz)
  • 100 ml frissen facsart citromlé (kb. 2 nagyobb citrom)
  • 150 ml víz
  • ízlés szerint porcukor vagy méz (pár evőkanál, tehát annyi, amennyitől a saját szánk íze szerint kellemes lesz a limonádénk)
  • 1 evőkanál reszelt, cukrozott citromhéj
  • A díszítéshez: egész mák, reszelt citromhéj
A konzerves dobozok aljához és oldalához tegyünk sütőpapírt vagy zsírpapírt (csak hogy egyszerűbb legyen a leválasztás. Az olvasztott vajat keverjük össze a kekszmorzsával, egyenletesen osszuk el a formák alján, majd tegyük hűtőbe, amíg a krém készül. Ehhez a főzőrkémet melegítsük fel a citromhéjjal, vegyünk el még hidegen belőle egy keveset és ebben keverjük el csomómentesre a keményítőt, majd adjunk hozzá ízlés szerint porcukrot, vagy akár mézet. Ha forr a főzőkrém, húzzuk le e tűzről, keverjük el alaposan benne a keményítős keveréket, majd tegyük vissza a tűzre, és folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre. Hagyjuk kissé kihűlni, majd osszuk el ezt is a kekszmorzsás alapon és tegyük hideg helyre. Közben készítsük el a zselét is a tetejére. Ehhez keverjük össze a citromlevet és a vizet, majd ízesítsük mézzel vagy porcukorral úgy, hogy közben megkóstoljuk, nem túl savanyú-e (az enyém kellemesen savanyú lett, de nekem kifejezetten tetszik, hogy szinte megüt a frissesége). Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat is, keverjük el benne alaposan a tortazselé port is, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel, sűrítsük kissé be, majd hagyjuk rövid ideig hűlni. (Ez az általam használt tortazselé leírása volt. Azért mindenki olvassa el a sajátját is, hogy így kell-e készíteni.) Ha már kezd egy kissé dermedni, ezt is osszuk és egyengessük el a torták tetején. Ezután legalább 1 éjszakára tegyük hűtőbe, hogy jól összeálljon, vagy a fagyasztóba is betehetjük rövid időre, hogy még gyorsabban elkészüljön. Tálalás előtt egész mákszemekkel és citromhéjjal díszítsük.

Megjegyzés: egy kis ingyen reklám a Ráma Cremefine profi főzőkrémnek. Ez egy nagyrészt íróból és növényi zsiradékból álló, tejszínszerű főzőkrém. Mostmár több ízben is dolgoztam vele. És nagyon jó! Sajnos! Azért sajnos, mert vannak benne nem természetes anyagok is. Stabilizátorok és emulgeálószer. Talán ez még nem annyira vészes, de azért jobban szeretem az adalékanyagokat mellőzni az étrendünkből. Csak "sajnos" ez a krém annyira bevált nekem. Mindenhez szinte. Ebből készítem újabban a hamis marcipánt is. Amúgy sima tejszínnel (esetleg jó zsíros tejszín és tejföl keverékével) is lehet szerintem helyettesíteni, csak akkor lehet, hogy valamivel több keményítőre lesz szükségünk. Ill. akkor tényleg csak a legvégén adjuk hozzá a citromhéjat, nehogy összekapja. Mert ennek a fenti főzőkrémnek megvan az a tulajdonsága is - ahogy írja a dobozon is -, hogy hőstabil és savas és alkoholos közegben sem esik szét. Ez is nagyon pozitív dolog.

13 megjegyzés:

Ottis írta...

Nem találok szavakat olyan szép!

Kiskukta írta...

Gyönyörű!!!

ayildi írta...

Nagyon szép, és nyilván finom is! Szuperek a képek!

duende írta...

Elaléltam... gyönyörűségesek! És köszönöma remek tippet! :) Épp egy hete áztattam le sima kisebb konzervdobozokról a címkéket. Mert jópofa, majd ételfotózáshoz akarom felhasználni. De így kibővíthetem a felhasználhatóságának a körét!

családi tűzhely írta...

Nagyon mutatós darabok:)

Ditta tortái írta...

Meseszépek lettek,tényleg csak ámul az ember,nagyon ügyes vagy!

Elif írta...

Csodásan üdítőek ezek a képek!

Bianka írta...

Gyönyörű nem találok szavakat

Ritmus írta...

Érdemes volt benézni, nagyon szépek lettek!!!

Ildinyó írta...

Nagyon-nagyon szépen köszönöm mindenkinek! Nagyon kedvesek vagytok! Úgy örülök, hogy tetszett! :D
Egyébként ez egy látványos, de írtó egyszerű tortácska, úgyhogy bátran ajánlom mindenkinek! :)
Egyik barátnőm egyébként nálunk járt és nagyon ízlett neki (én mondjuk eléggé spóroltam a cukorral, így jó savanykás lett, de neki pont ez tetszett)! :)

autumn írta...

Kedves Ildinyó!
Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra (a túrógombóc kapcsán- amit már elég régen írtál, de ki fogom próbálni!!!)
Kérlek látogasd meg a blogomat, mert szívből örülnék, ha tagja lennél én ezt már meg is tettem nálad....:)))
Szívesen cserélnék linket is...
Fahéj, gyömbér, bazsalikom nálam ez a nyerő sorrend!!!
Üdv,
Kutya és Konyha
http://kutyaeskonyha.blogspot.com/

Ildinyó írta...

Kedves Autumn!
Köszönöm szépen! Nagyon örülök, hogy tetszik! Én is meglátogattalak közben, és fel is iratkoztam nálad! ;) :)
Ja és igen, a gyömbér is jöhet! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Jaj, nagyon-nagyon szép tortácskákat csináltál!!! És iszonyat jók a fotók is! A citromkrém - mák kombó megmozgatta a fantáziám, lehet, hogy nálam bonbonban látod majd viszont! :D Úgyhogy recept mentve, vittem, ezer hála!