2010. október 3., vasárnap

Padlizsánkrémleves babbal

Már régóta terveztem padlizsánból krémlevest készíteni. Most el is készült egy változat, mert összegyűlt egy pár darab. Egyszerű leveske lett, ám szerintem annál finomabb. Bár ilyen hőmérsékletnél nekem mindegy, csak melengető leves legyen. Ha időben eszembe jut, hogy ezt fogom készíteni, biztosan beáztatok hozzá inkább szárazbabot. Abból is leginkább fehéret terveztem eredetileg még anno. Na meg a nagyszemű virágbabot, aminek az íze miután megfőtt, szerintem leginkább a gesztenyéhez hasonlít. Persze nagyon finom volt így konzerv babbal is, de biztosan még jobb, ha frissen főzöm ki mellé. Lehet egyébként, hogy valakinek túl soknak tűnik elsőre a hagyma és a fokhagyma mennyisége, de a padlizsán szinte magába szívja az egészet. Ha valaki még laktatóbbá szeretné tenni, pirítson hozzá egy kis kenyérfélét, amit még forrón átdörzsöl egy kis fokhagymával.

Hozzávalók:
  • 2 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 nagyobb burgonya
  • kb. 700 g padlizsán
  • kb. 3 púpos evőkanál mascarpone (esetleg tejföl)
  • olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors, 1 füstölt ízű leveskocka
  • 1 doboz konzerv vörösbab (vagy fehérbab)
  • A tálaláshoz: olívaolaj, frissen őrölt bors, pirított fokhagymás kenyérkockák/szeletek
A felkarikázott hagymát olívaolajon megfuttatom kissé, majd hozzáadom a megtisztított, kicsire felkockázott burgonyát és a fokhagyma felét is, majd fedő alatt pár percig pirítom-párolom. Közben a padlizsánokat meghámozom, majd kicsire felkockázom és hozzáadom a burgonyához a maradék fokhagymával együtt, majd sózom és borsozom is kissé. Kevés olívaolajat is adok még hozzá, de csak óvatosan, mert a padlizsán aztán rendesen szívja magába. Rövid pirítás után, felengedem kb. 1,5 liter vízzel (lehet picit kevesebb is, ha sűrűbbre szeretnénk), hozzáadom a leveskockát is, sózom kissé, majd puhára főzök mindent. Belekeverem a mascarponét, egyet forralok rajta, majd botmixerrel simára turmixolom az egészet és szitán átpasszírozom. Ez fontos, mert a padlizsánmagok ebben a krémes levesben nagyon el tudják rontani az összhatást.
A babkonzervet leszűröm, kissé le is mosom, majd megmelegítem egy kissé és a leveshez tálalom.

10 megjegyzés:

Thrini írta...

Hmmm, de jól néz ki!!!
A fotók is szuperek! :)

duende írta...

Ez csodálatos! A leves is, a képek is! Soha nem jutott volna eszembe krémlevest készíteni a padlizsánból... pedig milyen fantasztikus a képeiden!

Bianka írta...

Gyönyörű képek. Még nem is ettem vagy hallottam padlizsán levesről :)

Ildinyó írta...

Thrini
Köszönöm szépen! :))

Duende
Nagyon szépen köszönöm! :) Én már régóta szerettem volna, csak eddig valahogy mindig elmaradt! :)

Bianka
Nagyon köszönöm! :)
Pedig tényleg nagyon finom. Kicsit olyan, mint egy padlizsánpástétom - már ami az ízvilágot illeti -, csak persze nem annyira erőteljes.

Ami írta...

Elvarázsolnak a fotóid :)
Fincsi leves ! :)

starfi írta...

klasszak a fotók!:) főleg az utolsó, ahol többet vágtál egy képbe. :)

Vajda János írta...

Eszembe nem jutna a babot padlizsánnal párosítani :D nem is fogom, pedig biztos jó. Maradok a csülöknél, káposztánál, tésztánál, chilinél vagy egy jó hagymás babsalátánál. A padlizsánt meghagyom a vegáknak, nekem halízű :D
A képek viszont tényleg jók és starfokkernek igaza van, az a kép több, mint egy gasztrokép.

Ildinyó írta...

Ami
:D De jóóó, varázsló lettem!
Nagyon szépen köszönöm! :)

Starfokker
Nagyon köszönöm! :)

János
:D Gondoltam Rád miközben közzé tettem... na mondom ez tuti nem fog tetszeni... :D Pedig tényleg finom! Ha szereted a padlizsánpástétomot (bár valószínűleg nem... :D), akkor azt mondanám, hogy ahhoz hasonló, csak szolidabb. És egyáltalán nem halízű! :) Pedig én is finnyás vagyok az ilyenekre... :))

Nagyon szépen köszönöm!!!!! :)))

Csibe írta...

Nagyon jól hangzik, és a fotók, csodásak!!!

Ildinyó írta...

Csibe
Nagyon szépen köszönöm! Próbáld csak ki nyugodtan, mert tényleg finom! :)