2010. szeptember 4., szombat

Menü: Hamis gulyás, Túrófelfújt szilvával és nektarinnal


Az alábbi menüajánlat egy kicsit még nyarat idéző - gondolok itt a gulyásra -, de azért már őszbe hajlunk, és ezt a túrós sütire került gyümölcsök is tükrözik már. Most fordítva írom, a leves előtt a desszert receprtje jön, mert ez talán kevésbé lehet ismert, mint a hamis gulyás. A túrófelfújtat nevezhetném akár lepénynek is, de nekem valamiért inkább olyan felfújt jellege volt, ezért így neveztem el. Szerintem szükséges neki az 1 órás sütés, bár nyilván ez attól is függ mekkora formába kerül, tehát milyen magas lesz. Akkora formában készítsük, amiben nem lesz se túl lapos, de nem is lesz több centi vastag. 


Túrófelfújt szilvával és nektarinnal

Hozzávalók:
  • 50 dkg natúr túrókrém
  • 3 tojás
  • 10 dkg finom szemcséjű cukor (ebből 2 evőkanál házi vaníliás cukor) + a tetejére
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • 8 dkg liszt
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • kb. 30-35 dkg szilva és ugyanennyi nektarin (tisztán mérve)
  • 5 dkg vaj + a sütőedény kikenéséhez
  • házi zsemlemorzsa
  • fahéj

A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk. Ha nektarinnal készítjük, nem szükséges meghámozni, csak ha a szőrös társából készítjük. Mindkét gyümölcsöt felvágjuk ízlés szerinti darabokra, gerezdekre.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sütőedényt kivajazzuk és beszórjuk zsemlemorzsával. A vajat megolvasztjuk.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját kikeverjük a kétféle cukorral, hozzáadjuk a túrókrémet, a vajat, a citromlevet és héjat, és alaposan elkeverjük ezekkel is. Hozzáadjuk a sütőporral átszitált lisztet is, majd óvatosan beleforgatjuk fehérjehabot is. Beleöntjük a sütőtálba, a tetejét kirakjuk a gyümölcsökkel és megszórjuk cukorral, kevés fahéjjal és zsemlemorzsával. Az előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük.


Az alábbi leves szerintem nagyon finom. Most hús nélkül, könnyedén készítve, de azért a rengeteg zöldségtől, ami belekerült igen tartalmas ez is.


Hamis gulyásleves
Hozzávalók:
  • 2 fej hagyma
  • 3 nagyobb szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • kb. 8 szem közepes burgonya
  • kb. 1-1,5 evőkanál pirospaprika (ízlés szerint)
  • kb. 1 evőkanál őrölt és egész köménymag (ha valakit nagyon zavar az egész kömény, akkor csak őröltet tegyünk hozzá)
  • pár szál zellerzöld
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • olaj vagy zsír
A zöldségeket megtisztítom, és mindent felaprítok, felkockázok. Kevés zsíron, vagy olajon megfuttatom kissé a hagymát, hozzáadom a köménymagot és hagyom, hogy kisssé "kipattogjon". Lehúzom a tűzről, rászórom a pirospaprikát, megkeverem majd hozzáadom a zöldségeket is, és így párolom egy  keveset. Felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi (én kb. 1,5 litert öntöttem rá. És ízlés szerint sózom és hozzáadom a zellerzöldet (ezt nem aprítom fel, mert a végén majd kiveszem belőle), a paprikát és a paradicsomot is szintén egészben hagyva. Én most "csaltam" is kicsit és a són kívül 1 füstölt ízű leveskocka is belekerült. Fedő alatt mindent puhára főzök, majd kihalászom belőle a zellert, a paradicsomot és a paprikát, majd tálalhatom is.  
Ízlés szerint tehetünk hozzá még csipetke tésztát is. Ha boltival készítjük -tehát a szárazabb verziójával -, azt érdemes már szerintem akkor beletenni, amikor felforrt a leves, így biztosan nem marad kemény, mire a megfőnek a zöldségek. Házilag elkészíteni sem ördöngösség a csipetkét: 1 tojást elkeverünk, annyi liszttel (közepes méretű tojásnál ez kb. 15 dkg), amennyivel jó kemény tésztát kapunk, majd ezt az utolsó pár percben belecsipkedjük a levesbe és készre főzzük az egészet.

7 megjegyzés:

duende írta...

Ildinyó, ezek gyönyörűségesek! A leves is (imádom a hemisgulyást) és a süti is! Vegetáriusok álma menü - és még hogy nem lehet hús nélkül istenit, szépségest finomat? Dehogynem. Befizethetek? :)
Csodásak. Na.

Liza írta...

Nagyon guszták. Ebéd előtt vétek ilyen finom kajákat nézegetni, mert szinte fognám a kanalat és a villát és mind megenném!:))

Lekvároskukta írta...

Tényleg csodás, jó kis ebéd!
És az az édes kistányér honnan???

LK

Bianka írta...

Nagyon-nagyon jó kis ebéd
Lennék én is ebédmeghívott :)))

Ildinyó írta...

Duende
Nagyon szépen köszönöm! Irulok-pirulok! :) Én is nagyon szeretem ezt a levest! :)
Persze, hogy befizethetsz! :D :D :D

Liza
:D Nagyon köszönöm! Ugye? Mint ahogy éhesen vásárolni sem szabad! :D

Lekvároskukta
Nagyon köszönöm! :) Húúh, nem is tudom már! Pedig már annyiszor gondolkoztam rajta, de már vagy 10 évvel ezelőtt vettem...:) Ez egy egész készlet egyébként, kiscsészével, alátéttel, kicsi meg nagytányérral, mélytányérral. :)

Bianka
Persze, hogy jöhetsz! :D Köszönöm szépen! :)

Raindrop írta...

Az biztos, hogy hozzád én is befizetnék menzára! :)
Elképesztően jókat, szépet, és változatosakat főzöl!

Ildinyó írta...

Jaj de aranyos vagy Raindrop!!! :) Nagyon szépen köszönöm!!! Irulok-pirulok! :D