2010. szeptember 10., péntek

Fahéjas habcsók, szilvalekváros mascarponekrémmel


 
Egy kis édes nasi erre a szürke, esős péntekre. Igazi őszi színekben és ízekben pompáznak ezek a kis csókok. Falatnyi élvezetek! És most nem azt írom - amit még nem olyan régen írtunk -, hogy még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá, hanem azt, hogy: és még a sütőt is be kell kapcsolni hozzá. Így melegedhetünk is egy kicsit, miközben készül. :)
 
Fahéjas habcsók
(Ugyanúgy készítettem, mint múltkor.)
Hozzávalók:
  • 4 nagy tojás fehérje
  • 180 g finom szemcséjű cukor (sütőcukor, vagy kristálycukor, késes aprítóban kissé átdolgozva)
  • 2 evőkanál igazi vaníliáscukor
  • 2 evőkanál kukoricaliszt (helyette esetleg étkezési keményítő)
  • 1 púpos teáskanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál világosabb borecet
  • csipet só
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásfehérjét, a sóval elkezdem habbá verni, amikor már van tartása, szép lassan, adagonként elkezdem belekeverni a kétféle cukrot is, és szép fényesre és simára keverem jó pár perc alatt. Majd óvatosan beleforgatom a kukoricalisztet és a fahéjat, ill. az ecetet is. Egy nyomózsákból, (vagy kanál segítségével) kb. 4 cm átmérőjű kis kupacokat csináltam egy sütőpapírral bélelt tepsire (ill. egész pontosan kettőre), majd levettem a sütő hőmérsékletét 150 fokra és betettem mindkét tepsit kb. fél órára süldögélni-szárítkozni (vagy kicsit töb, ez erősen sütő függő, a külseje roppanós kell, hogy legyen, de belül még ragacsos kissé, ill. hűlés közben is sül még valamennyit egyébként). Ezek után a sütőt elzártam, az ajtót kitámasztottam egy fakanállal és kb. egy órát hagytam hűlni, majd megtöltöttem a lenti töltelékkel. 

Szilvás mascarponekrém
Hozzávalók:
  • 1 doboz mascarpone (250 g-os)
  • ízlés szerint, jó pár evőkanál kicsit fűszeresebb szilvalekvár (nálam most Anyukám féle, nagyon finom házi lekvár, amihez ő fahéjrudat is szokott főzni)

 
A szilvalekvár mennyiségével ízlés szerint szabályozni tudjuk a krém édességét. A mascarponéhoz hozzáadunk pár evőkanál szilvalekvárt, majd habverővel eldolgozva kissé fellazítjuk, és könyebbél tesszük az egészet. 

 
Egyébként ez a krém zseniálisan finom! Komolyan! Még másba is fogom használni, esetleg még tovább lazítva mondjuk egy kis tejszínnel. El tudom képzelni pl. torta töltelékeként is! Akár így "töményen" is! Mondjuk egy máktortába... Nah, ki is próbálom majd! Az ötlet egyébként megint csak úgy jött; volt bontva egy üveg szilvalekvárom (nem, nem az idei, hanem még tavalyi), meg volt mascarpone is, így a fahéjas csókhoz egyértelműen adta magát.
Jaj, de falánk ez a fotós...

Heheh... úgy tűnik neki is ízlett... :)

7 megjegyzés:

Ami írta...

Micsoda kreáció! Épp megebédeltem, kiváló desszert lenne!
Egyszerűen szemet gyönyörködtető és tuti finom is ! :)

duende írta...

Jajjj, ez csodás!

egycsipet írta...

Izgalmas, remek daraboknak tűnnek! :)

Chef Viki írta...

Azta...

Szóhoz sem jutok!

Ildinyó írta...

Nagyon szépen köszönöm!!! Nagyon kedvesek vagytok! :) Örülök, hogy tetszik! Ezt a szilvalekvár-mascarpone párost tényleg érdemes kipróbálni, mert nagyon finom volt! :)

Bianka írta...

Hű ez valami csodálatos

Ildinyó írta...

Köszönöm Bianka! Örülök, hogy tetszik! :)