2010. szeptember 24., péntek

Burgonyás rétes pörköltszafttal


Ételt nem dobunk ki! Ugye? (Pláne, amíg máshol meg éheznek...)Úgy értem olyan ételt, ami jó, csak épp a hozzá tálalt hús elfogyott már... És hogy mi készüljön az így megmaradt burgonypüréből? Igazából sok minden lehet, pl. krokett is akár. Csábító az is, de nekem nem volt kedvem az olajban sütögetéshez. Viszont volt 1 csomag réteslapom itthon, és gondoltam miért ne költöztethetném bele a pürét némi tojással elkeverve!? Így beleköltözött, megsült, és hogy "jobban csússzon" még egy hús nélküli pörköltszaft szerűség készült hozzá. Nagyon finom lett!
Egyébként úgy gondolom az ilyen helyzetek sarkallják a legnagyobb kreativitásra az ember. No meg az, amikor nem az van, hogy elmegyek a boltba és nagy kényelmesen bevásárolok azt és olyan ételt, amilyet csak akarok. Helyette inkább; na ez van, ebből kellene kitalálni valamit, de gyorsan.


Burgonyás rétes pörkölt szafttal
Hozzávalók 2 rúd réteshez:
  • 1 csomag (6 lapos, 40x40 cm-es méretű) réteslap
  • kb. 500 g maradék burgonyapüré
  • 3 tojás
  • só, bors
  • olvasztott vaj, vagy olaj
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kevés sóval habbá verem. A sárgáját - szintén habverővel - kikeverem a krumplipürével, ízlés szerint még sózom, borsozom picikét, majd beleforgatom a habbá vert fehérjét is. 3-3 réteslapot lefektetek, egyenként megkenem az olvasztott vajjal, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, majd megtöltöm a pürével és feltekerem. Tetejét is megkenem pici vajjal, esetleg díszítésképpen egy kis borsot is törhetünk rá. 190 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára és ropogósra sütöm (kb. 25 perc).

A pörköltszafthoz:
  • 1 szelet füstölt szalonna, apróra felkockázva
  • 2 közepes fej hagyma, felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, összenyomva
  • 1 púpos evőkanál pirospaprika, kevés őrölt kömény, só
  • 2 paradicsom, felkockázva
  • 1-2 cső paprika, felkarikázva
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt (vagy étkezési keményítő, nekem most épp nem volt)
A szalonnát, icipici olaj hozzáadásával megsütöm, kiszedem az edényből. A fennmaradt zsíron megdinsztelem a hagymát, majd megszórom a köménnyel és a pirospaprikával, hozzányomom a fokhagymát is. Rádobom a paprikát, majd kicsit később a paradicsomot is, és összesütöm kissé. Felengedem kb. 4 dl vízzel, ízlés szerint sózom (lehet picit sósabb, mert a tejföl majd még úgyis lágyít az egészen), majd megfőzöm. Közben a tejfölt elkeverem a liszttel (étkezési keményítővel), majd behabarom vele a szaftot. Forralok rajta egyet, majd botmixerrel simára dolgozom az egészet.
Ezzel a szafttal meglocsolva, a megsült szalonna kockákkal megszórva tálalom a szeletekre vágott rétest. 
  




15 megjegyzés:

Ami írta...

Ez mekkora ötlet! Na már mentem is! Varázslatos kép, megint ;)

Kőrösi Mercédesz írta...

Tényleg, sokszor a "kell" hozza elő belőlünk a kreativitást. Utána milyen jó dolog elkönyvelni, hogy ez is sikerült:)
Köszi a jó ötletet, még soha nem hallottam hasonlót sem. És nem láttam masnis krumplit. Pedig milyen helyes:)))

Ildinyó írta...

Ami
Nagyon köszönöm! Örülök, hogy tetszik! :)

Merci
Igen, én is úgy gondolom! :) Nagyon szívesen, és én köszönöm! :)
Hihi... masnis krumpli, ez nagyon aranyos így kimondva, mert amúgy nem fogalmazódott így meg bennem... csak rákötöttem... :D

Padparadsa írta...

Ez nagyon jó ötlet! És tényleg gyönyörűek a fotók!

Ildinyó írta...

Köszönöm Padparadsa! Nagyon kedves vagy! :)

Bianka írta...

ÁÁÁ ez csodálatos, nagyon finom lehet

Vajda János írta...

Kevertem volna a pürébe némi apróra vágottan pirított, fistelt kolozsvárit, de nem lehetett kútya :)
Kaját már tényleg tucc fotózni :D nemcsak összeigyeríteni

duende írta...

Nálunk a krumplis rétes - pont így készül mint a tiéd csak szaft nélkül, simán plussz tejföllel tálalva - régi családi kedvenc. Emberem imádja, ha rétest készítek, mindig kell csinálni neki krumplisat is. :) Anyóskától tanultam, anno huszonx éve. Én is nagyon szeretem.

A képek nagyon szépek, nagyon hangulatosak! :)

Főtt krumpli maradékból még pogácsát szoktam egyébként készíteni.

"saját levében" írta...

Ez már szinte vega kaja! Hiszen nincs benne hús! És akkor most lehet tunkolni?

Adri írta...

Ildinyó!!!
Szuper ötlet! Én sem szeretek ételt kidobni, és ez tényleg nagyon klassz! :)

Ildinyó írta...

Bianka
:D Kösziiii!

János
:D Hűűű, most elpirultam... :D Köszönöm!
És ott van az a szalonna is (igaz nem kolozsvári, csak füstölt), csak én nem kevertem bele a pürébe, hanem kisütöttem a zsírját és ropogósan a tetejére szórtam a tálalásnál... :D

Duende
:) Tényleg nagyon finom! Hmmm, tejföllel is jó lehet! Most megnéztem a tiéd és tényleg, mostmár emlékszem a pürétortára... :D
Mmmm, a pogácsa is de jó!
Köszönöm szépen! :)

"Saját levében"
Igen, tényleg! Lehet-lehet, már hogyne lehetne!!! :D

Adri
Nagyon köszönöm! Aranyos vagy! :)

Felhőlány írta...

Szuper ötlet!
Legközelebb több krumplipürét fogok készíteni, hogy ki tudjam próbálni ezt a rétest! Nagyon tetszik! :))

Ildinyó írta...

:D Köszi Felhőlány! Próbáld csak ki, mert tényleg nagyon finom! :)

Raindrop írta...

Tyű, ilyenről még nem is hallottam! :) Totál odavagyok érte!
Ma Vica kukoricafőzeléke után, ez a másik nyerő recept! Köszi! :)

Ildinyó írta...

Raindrop
Én köszönöm! :) Próbáld csak ki, mert tényleg nagyon fincsi! :)