2012. március 29., csütörtök

Két finom és egyszerű étel vadfokhagymával, azaz medvehagymával: Medvehagymás-csirkés rizottó és medvehagymás-tejfölös lepény


A medvehagyma szezonra egy egyszerű, de nagyon finom főétel. Még mindig nem untam meg a medvehagymát. Remek kis zöldfűszer. De lassan elgondolkodok, ha minden ételt, ami felkerül hozzám mostanában a blogra, egyszerű jelzővel illetek, minek is írom itt ezt az egészet....??? :) Ááá nem, nem szabadultok meg tőlem. Mert remélem, azért az ilyen ételekre is kíváncsiak vagytok, nem csak az extra különlegességekre? ;) Mostanában amúgy is le van tompulva az agyam az egész napi munkától, így bármennyire is nagy szerelem a gasztronómia, mire lefekszem, már olyan fáradt vagyok, hogy arra sem emlékszem, hogy letettem a fejem, nemhogy ételeken agyaljak. Pedig jobban hiányzik, mint hinnétek, még ha ritkán is posztolok mostanában.  

Egyébként most eszembe jutott, hogy még egy nagyon finom, gyors vacsora is készült a napokban medvehagymával, csak erről sajnos nincs fotó. Így készült:

Medvehagymás-tejfölös lepény
Hozzávalók:
  • 250 g túró (nálam házi, zsírosabb, krémesebb) 
  • 1 tojás
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só (esetleg fűszerek)
  • 300 g liszt (nálam most búzacsírás)
  • 2 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • A tetejére: 1 nagy dobozos tejföl fele, reszelt sajt (füstölt és sima vegyesen, pl. mozarella, a reszelhető, nem a leveses), jó pár levél medvehagyma, só, bors
A fenti hozzávalókat összekevertem, csak úgy kézzel. Egy tepsibe lapogattam, vékonyra (rendes nagy tepsibe), tetejét megkentem nem túl vastagon sózott-borsozott tejföllel, ollóval rávagdostam jó pár levél medvehagymát, majd vastagon megszórtam reszelt sima és füstölt sajttal vegyesen. 190-200 fokra előmelegített sütőbe toltam, majd addig sütöttem, míg kicsit megsült rajta a sajt (kb. 20 perc). Szeletekre vágva frissen tálaltam egy kis paradicsomsalátával.


Medvehagymás-csirkés rizottó
Hozzávalók (kb. 4 személyre): 
  • 1 közepes fej hagyma
  • ½ kg csirkemell filé, kicsire felkockázva
  • 1 bögre (2,5 dl-es bögre) rizs (nálam most parboiled)
  • fél csokor medvehagyma
  • kb. 2,5 bögre zöldség vagy húsleves (rizstől is függ majd, mennyi folyadékot vesz fel)
  • só, frissen őrölt bors
  • 5 dkg vaj
  • kevés olívaolaj
  • 2 hatalmas marák reszelt parmezán (vagy egyéb sajt, pl. füstölt) 
A hagymát felaprítom, majd kevés olaj és vaj keverékén elkezdem sütni. Hozzáadom a felaprított csirkemellkockákat is, teljesen átsütöm, közben sózom és borsozom is. Beleöntöm a rizst, ezt is átpirítom egy kicsit, majd elkezdem több részletben hozzáadni a húslevest. Mindig csak annyit adok hozzá, amennyit épp felvesz. Folyamatosan kevergetem, közben hozzáadom a felaprított medvehagyma felét is. Figyeljük a folyadék mennyiségét, és tegyünk még hozzá keveset, ha nem találjuk elég krémesnek az egészet. Ha megfőtt a rizs, belekeverem a maradék vajat, a felaprított medvehagymát, végül a sajtot, összekeverem, fedő alatt hagyom pihenni pár percet, majd kevés borssal és medvehagymával megszórva tálalom.



5 megjegyzés:

Vikvi írta...

Nagyon finomak lehettek :) reménykedem hogy holnap kapok medvehagymát a piacon valami hasonló finomságot szeretnék a hétvégén :)

chriesi írta...

De jó ez az utolsó kép! A többi is klassz, de ez nagyon ott van!

Katucikonyha, írta...

Asszem, mennék ebédre. :-) Csodás képek!

mezeiorsi írta...

A lepény ötletet köszönöm. Ez volt a vacsi nálunk tegnap. Illetve hasonló. Nem volt itthon sajt, de a fiúk nem tudják elképzelni hús nélkül. Egy kis füstölt szalonna kockákkal szórtam meg. Jól esett.

Ildinyó írta...

Vikvi
Remélem kaptál medvehagymát azóta. :) Örülök, hogy tetszik! :)

Chriesi
Nagyon szépen köszönöm! :)

Katucikonyha
:D Köszönöm szépen! :)

Nagyon szívesen Orsi! Én köszönöm, hogy leírtad. És nagyon örülök, hogy ízlett! :) Húúú, a füstölt szalonnás változat is nagyon jó lehetett, így nem csodálom, hogy ízlett. :)) Millió puszi Nektek