Tényleg volt még egy épségben megmaradt sütőtököm. Ezúton is hála kedves unokatesóméknak, akik rengeteg saját termelésű sütőtökkel láttak el az idén is minket. És persze a Nagyszülők is hoztak nem keveset, ami persze nem baj, hiszen imádjuk. És miután az elmúlt napokban nem igazán volt alkalmam szezonális, friss zöldségeket beszerezni (de szombaton már kijutottam a piacra végre, és ez különben is még hét elején készült), gondoltam ebből alkotok valamit. A múltkori galuska finomságán és sikerén felbuzdulva, az készült a tökből is. Be kell hogy valljam, hogy az elmúlt 1 hónap alatt ez már a harmadik verzió, mert a spenótoson kívül, a múltkor egy medvehagymás változatot is bekebeleztünk már. A sütőtökös galuskához pedig egy zsályás-citromos csirkemellet készítettem, tehát jelen esetben a galuska a köret szerepét töltötte be. Ez a tök már nem volt annyira édes, de azért még így is finom volt. És azért beírom ide is, hogy ha újból itt lesz a szezonja (bár bébiételből sem lehet rossz, bár ahhoz nyilván több liszt kell), ne feledkezzek meg majd róla.
Hozzávalók:
A zsályás-citromos csirkéhez:
- 600 g csirkemell filé, felkockázva
- 300 ml tejszín
- kevés tej
- 1 közepes fej hagyma, apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- kevés olívaolaj és vaj
- só, frissen őrölt bors
- fél marék friss zsályalevél felaprítva
- fél citrom héja nagyobb darabokra vágva (fehér rész nélkül)
- 500 g sült sütőtökhús, pürésítve
- 200-220 g sovány túró vagy ricotta
- 2 tojás
- 200-250 g rétesliszt (nagyban függ a sütőtök víztartalmától)
- (nekem szárazabb volt a sütőtököm, ezért kevés vizet is tettem hozzá, így kellett kb. 250 g liszt)
- kb. 1 evőkanál só (én tettem bele 2 evőkanál cukrot is, mert nem volt annyira édes ez a sütőtök, de szerintem alapból nem szükséges hozzá)
- A főzővízbe: só, kevés olaj
- A tálaláshoz: kevés olvasztott vaj
A hagymát megdinsztelem kevés olaj és vaj keverékén, majd hozzáadom a fokhagymát és a csirkemellkockákat. Addig sütöm, míg ki nem fehéredik kissé, közben sózom, borsozom. Hozzáadom a tejszínt, a zsályát, és a citromhéjat is és lefedve puhára főzöm. Ne ijedjünk meg, a tejszínt összerántja kissé a citrom. Legvégül kóstolom, ízesítem ha még kell, és ha szükséges, öntök hozzá egy egészen pici tejszínt (esetleg tejet) is.
A galuska elkészítése:
Egy nagy fazékban felteszek forrni vizet. Ha már forr, gyorsan összekeverem a galuskához valókat, majd a kissé sózott, olajos vízbe szaggatom (vizes deszkáról, éles késsel, vagy nokedliszaggatóval). Nagyságtól függően 1-3 percig főzöm, szűrőbe pakolom, leöblítem kissé és olvasztott vajban átforgatom..
6 megjegyzés:
Hogy Te mindig milyen finiket és extrákat készítesz! :)
Fincsi lehet nagyon! Remélem eszembe jut sütőtökszezonban is, hogy kipróbáljam.
Nagyon-nagyon extra! Tetszik! :)
Én is a héten végeztem ki a hűtő maradék télies tartalmát. Most van helyem, tele van friss tavaszi zöldségekkel. Persze le olvasztottam, ki is mostam - mintha új hűtőnk lenne... :))
A pacsmagi koleszterin terápia után lehet, hogy rám is férne egy hasonlóan könnyed vacsi :)
Adri
Áááá dehogy, de aranyos vagy nagyon! Köszönöm!!! :))
Kiskukta
Köszönöm! Igen, én is azért írtam le gyorsan, hogy nekem is eszembe jusson majd ősszel. :))
Duende
Köszönöm!
De jó Neked! Jó is egy ilyen szanálás... :)) Nekem a mélyhütőmben van még egy csomó cseresznye, meg meggy... na nem baj, mert abból egy kis joghurttal mem mézzel egy kis fagyi készül majd. :))
János
Óóó, a tegnapi vacsidról lecsúsztam, de akkor most ebédre küldök egy adagot. :D
Hmmm... jó kis koleszterin terápia...rám is rám férne már... (volt olyan, amikor már az orvos azt javasolta, hogy ugyan, egyek már egy kis zsíros kenyeret). :)))
Óóó, bocsánat: mélyhűtőmben, és joghurttal meg mézzel... Kissé le vagyok maradva és kapkodok... :)
Megjegyzés küldése