2010. április 11., vasárnap

Olaszos lencseleves (vagy inkább egytál)


Ha valakinek még van húsvétról megmaradt sonkafőzőleve esetleg a mélyhűtőben elraktározva, most gyorsan kapja elő, mert itt a remek alkalom, hogy felhasználja. Ez egy nagyon jó kis recept. Az alapötletet a Tv Paprika magazinban láttam meg, de én végül nem is nagyon olvastam el a pontos receptet. A kezdő löket már úgy is megvolt, hogy a címet elolvastam, meg néhány hozzávalót a felsorolásból. Nem a megszokott lencseleves. Egy kicsit más, de nagyon-nagyon finom. A nem megszokott fűszerek remekül passzolnak bele. Egy kis olívaolajjal lecsurgatott friss ciabatta (vagy hasonló jellegű kenyér) nagyon finom hozzá. Sűrűsége miatt, és mert igen laktató, én inkább sorolnám az egytálételek közé. Persze lehet "vékonyabbra" is készíteni, ha kevesebb zöldséget teszünk bele, és nem adunk hozzá burgonyát. Én direkt szerettem volna egy jó sűrű ételt kihozni belőle. Sikerült! Érdekes, de a paradicsomnak és a fűszereknek köszönhetően már nem is annyira téli jellegű. Egyébként lehet sima levessel is készíteni, akkor persze nem lesz ennyire füstös, de szerintem úgy is finom. 

Hozzávalók:
  • 300 g lencse (átválogatva, leöblítve, majd 1-2 órára beáztatva)
  • 1 nagy fej hagyma, durvára felkockázva
  • 4 gerezd fokhagyma, összenyomva
  • kb. 1 marék kockázott bacon (vagy húsos, füstölt szalonna)
  • füstölt sonka főzőleve, zsírtalanítva, leszűrve (nem tudom pontosan mennyi volt, annyi amennyi épp ellepi)
  • kb. 4-5 szál sárgarépa, kisebbre felkockázva
  • 2-3 szál fehérrépa, kisebbre felkockázva (nekem pont elfogyott)
  • pár szem burgonya, kisebbre felkockázva
  • 2 marék füstölt lapocka, kisebb kockákra vágva
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 200 g sűrített paradicsom
  • 4 babérlevél
  • 1 jó nagy marék friss bazsalikomlevél, apróra vágva
  •  A tálaláshoz: olívaolaj, ciabatta jellegű kenyér
A apróbbra vágott szalonnát kevés olaj hozzáadásával elkezdem sütni. Hozzáadom a hagymát, pirítom azzal is egy keveset. Majd hozzáadom a füstölt húst is, és fokozatosan a zöldségeket és a fokhagymát is. Hozzákeverem a paradicsompürét, az oregánót, kevés borsot, majd az áztatatólétől nagyjából megszabadított lencsét is.  Felöntöm a sonka főzőlevével, hozzáadom a babérlevelet, majd lefedem és puhára főzök mindent. Legvégül hozzáadom a bazsalikomot, de ezzel már nem főzöm, csak a gőzben hagyom hogy kissé összeérjenek az ízek.
Jó étvágyat!



6 megjegyzés:

Vajda János írta...

Jól hangzik, ezt babbal is el tudom így képzelni, szakítva a hagyományokkal, vörössel. A babot, meg a lencsét nem tudom elképzelni füstölt íz nélkül...

duende írta...

Hm.... menynei íze lehet! :)

Ildinyó írta...

János
Igen, tényleg babbal is nagyon jó lenne. És valóban, a füstölt íz nagyon kell hozzá, de miután ez egy paradicsomos változat, lehet hogy jó volna nélküle is (azt hiszem az eredeti recept úgy írta egyébként). :)

Duende
:) Nagyon finom volt tényleg!

Raindrop írta...

Ez nekem való! Imádom a lencsét.
Miután megettem, babbal is jöhet. :)
Nagyon nagyon gusztusos!

szepyke írta...

Ez nagyon jó lett!
A fénykép és az étel egyaránt!

Ildinyó írta...

Raindrop, Szepyke

Nagyon szépen köszönöm!
Ez a babos változat mostmár egyre jobban izgat. :) Ki fogom próbálni úgy is tutira!! :))