2010. március 29., hétfő

Locsolóvárók húsvétra: sósak-sósak, jó ropogósak...

Azért elrejtek 1-2 húsvéti receptet is itt az antioxidáns bejegyzések között, hiszen már csak pár nap van hátra addig. A címre utalva: na jó, nem pont ropogós. Az egyik inkább omlós, a másik viszont finom, puha. Az elsőt még Csöppségem szülinapjára késztítettem februárban, a másodikat pedig még tavaly szilveszterre. Hát igen. Így el vagyok maradva. De gondoltam most mindkettő pont jó lesz húsvéti, locsolócsábító rágcsának. Mindkét recept ötlete csak úgy jött a "semmiből". Finomak lettek/voltak!
Aszalt paradicsomos, tökmagos kiflicskék
Hozzávalók:
  • 700 g rétes liszt
  • 300 g sima liszt
  • 2 tasak (14 g) szárított élesztő
  • 2 evőkanál só
  • 2 teáskanál cukor
  • 300 g vaj
  • 60 g zsír
  • 2 tojás
  • 4 dl langyos tej
A töltelékhez:
  • kb. 120 g puha vaj
  • 80 g olajban eltett aszalt paradicsom, lecsepegtetve, összeaprítva
  • 1 teáskanál szárított, összemorzsolt rozmaring
  • 100 g durvára darált (vagy vagdosott) tökmag
  • pici só, frissen őrölt bors
  • A kenéshez: 1 tojás, esetleg aprított tökmag
Az élesztőt kb. 1-1,5 dl tejben, a cukorral felfuttatom. Közben a liszteket egy nagy tálba szitálom és összekeverem a sóval. A közepébe mélyedést csinálok, beleöntöm a felfuttatott élesztőt, majd elkezdem összedolgozni, közben fokozatosan adom hozzá a többi tejet és a tojást. Végül a zsiradékokat is hozzádolgozom és kb. 5-10 perc alatt szép ruganyosra dolgozom a tésztát (persze könnyebb a dolgunk, ha mindezt pl. a kenyérsütővel végeztetjük el). Kb. 1 órára meleg helyre tesszük letakarva és a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, összekeverjük a töltelékhez valókat, majd a tésztából kiütögetjük a levegőt. Több részre oszjuk - ha jól emlékszem én 8 részre osztottam, és minden részt 16 cikkre vágtam fel, így egész kicsi kiflicskék lettek belőle -, és lisztezett deszkán kerekre nyújtjuk, majd megkenjük a töltelékkel. Ezek után cikkekre vágjuk, a cikkeket hosszanti oldaluknál fogva feltekerjük és félretesszük újabb 20 percre kelni. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra, a kifliket megkenjük tojással, sütőbe tesszük és szép aranybarnára sütjük (ne szárítsuk ki, figyeljük az alját, ne legyen túl sötét). És így tovább a többit is... Könnyebb dolgunk van, ha 2 tepsivel dolgozunk, mert ebből az adagból nem egy tepsi lesz bizony, hanem jó sok. De nyugodtan felezhetjük a mennyiségeket.  
Sajtkrémes-zöldfűszeres, sós rúd
Hozzávalók:
  • 300 g rétesliszt (lehet sima is, vagy egy része kukoricaliszt)
  • 200 g sima liszt
  • 250 g vaj
  • 200 g tömlős sajtkrém (2 db)
  • 1 tojás
  • 1,5 teáskanál só (vagy ízlés szerint, de a sajt is sós)
  • 1-1 teáskanál szárított oregánó és bazsalikom
  • 1/2-1/2 teáskanál sütőpor és szódabikarbóna
  • A tetejére: tojás, reszelt sajt v. pir. szezámmag, lenmag
A sütőt előmelegítem 180-190 fokra. A liszteket egy tálba szitálom a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval, majd hozzákeverem a fűszereket is. Elmorzsolom a zsiradékkal, majd hozzáadom a sajtkrémet és a tojást is, és gyorsan összedolgozom. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtom, megkenem tojással, majd derelyevágóval, vagy lisztezett késsel ujjnyi vastag (na jó, az enyémek nem igazán azok), tetszőleges hosszúságú csíkokat szabok belőle. Végül megszórom a fentiek valamelyikével (de lehet akár vegyesen is), sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom, majd mehet is az előmelegített sütőbe, ahol szépen megsütöm (amíg az alja kap egy kis színt és a sajt is szépen megpirul/olvad), ez kb. 10-15 perc (sütőtől függően).


8 megjegyzés:

Nagylátószög írta...

No, ha ezekből marad hétfőre, érdemes lesz Hozzád menni. Kár, hogy én nem tartom ezt a szokást :)
(Azt nem tudom, hogyan csináljátok Raindroppal együtt, hogy a míveitek ilyen gusztán kerülnek képre? :)

Kata írta...

De jó! látod, nekem még eszembe se jutott, hogy a jó "öreg" sonkás kiflimet mással is be lehetne tölteni; ez a paradicsomos-tökmagos ízvilág pont nekem való:)

Ildinyó írta...

János
Köszönöm szépen! A locsolkodás egyébként már annyira nálunk sem szokás. Legalábbis nem jönnek házhoz a locsolók, mint ahogy régen tették. : )
A fotókról: ezt pont tőlem kérdezi egy ilyen profi fotós? : ) Igyekszünk, nagyon igyekszünk! :D

Kata
Nagyon köszönöm! Pedig a "jó öreg" sonkás kifli is jaaaj de finom. De azért próbáld csak ki ezt a verziót is! Remélem ízleni fog. ;)

Ottis írta...

Ez igen, ezt az aszalt paradicsomost kinéztem magamnak, nagyon guszta!

Raindrop írta...

Aszalt paradicsom.. Mmm. Imádom. :)
Tuti recept, főleg a tökmaggal párban. Mentve!

Ildinyó írta...

Ottis
Nagyon szépen köszönöm! Remélem ízlik majd! : )

Raindrop
Én is nagyon szeretem mindkettőt! : )) Köszönöm szépen! : )

Lizann írta...

Én a sajtkrémeset próbáltam ki, szerintem jöhetnek a locsolók! :-))

Ildinyó írta...

Lizann
Nagyon örülök neki, hogy ízlett. :))) Kellemes húsvétot kívánok! :)