2018. március 24., szombat

Narancsos trüffelkrém torta (glutén-, tejmentes, csökkentett cukortartalmú)




Tömény csokis mennyország, ami még viszonylag egészségesnek is mondható. Kell ennél több? Ja igen, mindemellett persze még nagyon finom is! :)  Szóval csak annyit mondok, próbáljátok ki és meglátjátok! Én még februárban készítettem nagyobbik fiamnak, aki most lett 10 éves. Bizony, gyorsan szalad az idő. Akkor kezdtem el írni a blogot, mikor ő még csak 1/2 éves volt, most meg már kiskamasz. Hihetetlen! 
A torta természetesen nem csak szülinapra, hanem akár a most következő húsvétra is elkészíthető akár.    


A krémhez:
  • 15 dkg cukormentes narancsos étcsokoládé (pl. Wawel no added sugar)
  • 1 konzerv kókusztejnek (light verzió) csak a krémes része (kb. 200 g)
  • 5 dkg kókuszvirágcukor
  • 6 dkg kókuszzsír
A tésztához (kb. 18 cm-es tortaformában készítve):
  • 5 tojás
  • 10 dkg kókuszzsír
  • 12 dkg eritrit
  • pár csepp vaníliakivonat v. aroma esetleg
  • 10 dkg cukormentes narancsos étcsokoládé 
  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja és frissen facsart leve
  • 4 csapott evőkanál kakaópor
  • nagy csipet só
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 4 dkg tápiókakeményítő
  • 3 dkg kókuszliszt
  • 3 dkg batáta liszt (édesburgonya liszt)
  • 1 db konzerv kókusztejnek csak az átlátszó része

Először készítsük el a krémet, mert annak kicsit több idő kell, amíg összeáll és kenhető állagú lesz. Ehhez olvasszuk meg a csokoládét, keverjük alaposan el benne a kókuszvirág cukrot és a kókuszzsírt, majd keverjük hozzá a kókusztej fehér krémes részét. Tegyük hűvös helyre pihenni.

A sütőt melegítsük elő sima sütésen kb. 180 fokra (én légkeverésen sütöttem, de minden sütő más, így olyan hőfokot használjunk, amit egy brownienál használnánk). A tortalaphoz olvasszuk meg a csokoládét, keverjük hozzá a kókuszzsírt. Keverjük ki alaposan a tojásokat az eritrittel és a vaníliakivonattal, adjuk hozzá az olvasztott kókuszsíros csokoládét, a reszelt narancshéjat és levet, majd alaposan keverjük össze. Végül keverjük hozzá a száraz hozzávalókat és lazítsuk fel egy kicsit a kókusztej levével. Egy    cm kapcsos tortaforma oldalát kenjük ki kókuszzsírral, szórjuk meg kevés tápiókakeményítővel vagy édesburgonya liszttel, az alját pedig béleljük ki sütőpapírral. Öntsük a tésztát a formába, simítsuk el, ütögessük meg az alját, majd az előmelegített sütőben süssük kb. 45 percet (sütőfüggő! Ne legyen remegős a közepe, de az oldalán ne is váljon el annyira a formától, tehát ne száradjon ki nagyon, de nem kell krémesnek maradnia belül, hogy ketté tudjuk vágni majd.) Ha megsült, szedjük ki a formából, hűtsük ki, majd vágjuk ketté és a habverővel kissé kihabosított trüffelkrémmel töltsük meg ill. vonjuk be vele a tortát kívülről is.  
Díszítsük ízlésünk szerint pl. csokiforgácsokkal, narancshéjjal.

Tipp: A tortalapokat megkenhetjük kevés cukormentes narancslekvárral mielőtt megtöltjük

Egy vékonyabb szelet tápértéke kb.:
230 kcal               
szénhidrát: 14 g   
fehérje: 2.8 g
zsír: 19 g



És a 10 éves Kicsi Lovacskám, azaz a Nagyfiú, akinek a torta készült. :) 


Nincsenek megjegyzések: