2014. február 28., péntek

Narancsos csokitorta mangóval



Az én édes drága nagy fiam még február 1.-jén ünnepelte 6. szülinapját, amit a sok közbejött dolog miatt eléggé késve ünnepeltünk meg idén. A torta is viszonylag gyorsan készült, de a többiek szerint ez cseppet sem vont le sem élvezeti értékéből, sem külső megjelenéséből. :)
Ha meghatározhatnám, hogy mi legyen az idei trend tortadíszítés terén a gyerekeknek, én biztos, hogy támogatnám teljes mellszélességgel most ezeket az egyszerű tortákat, amiket különféle nem ehető díszekkel dobunk fel. Pár perc alatt elkészíthető egy ilyen díszítés is, nem kell hozzá más, csak fogpiszkáló, fa saslik nyárs, néhány színes papír és szalag. Beni fiam teljesen odavolt érte. Különösen a mini papírsárkányért. :)

Hozzávalók (26-27 cm-es formához, kb. 14-16 szeletes):
A kakaós-narancsos piskótához:
  • 8 tojás ketté választva
  • csipet só
  • 12 dkg xilit/eritrit
  • kb. 1-1,5 dl frissen facsart narancslé
  • 3 dkg tápiókakeményító
  • 3 dkg kakaópor
  • 4 dkg lenmagliszt
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna

A töltelékhez és a bevonáshoz:
  • néhány evőkanál narancslekvár (ha lehet, diétás vagy cukortakarékos, vagy xilittel/eritrittel készült)
  • 120 g étcsokoládé
  • 500 g mascarpone
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál kakaópor
A tetejére:
  • 1 mangó húsa felkockázva
A kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, oldalát vajazzuk ki. A sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeverésen 160 fok). A tojások fehérjét csipet sóval verjük habbá, a sárgájukat keverjük habosra a xilittel. Adjuk hozzá a narancslevet, majd a szódabikarbónával összevegyített tápióka keményítőt, kakaóport és lenmaglisztet. Keverjük hozzá a fehérje hab felét határozott mozdulatokkal, majd a másik felét is óvatosan forgassuk bele. Öntsük a formába, majd az előmelegített sütőbe tolva kb. 30 perc alatt süssük meg. Rövid ideig hagyjuk a formában pihenni, majd válasszuk le a karimát és a sütőpapírt, hagyjuk teljesen kihűlni és vágjuk ketté.
A bevonáshoz és a töltelékhez készítsük el a csokoládékrémet. Ehhez olvasszuk fel a csokoládét vízfürdőn és tegyük félre, amíg nem lesz forróm. A mascarponét kezdjük habosra keverni a kakaóporral és mézzel, majd csorgassuk hozzá az olvasztott csokoládét is. 
A kettévágott torta alsó lapjára kenjünk narancslekvárt bőven, majd egy vékony réteg csokoládékrémet. Fedjük be a másik tortalappal és vonjuk be kívülről is csokikrémmel a tortát. Tetejét díszítsük a mangókockákkal és hűtőbe téve hagyjuk kicsit dermedni, közben készítsük el a tetejére a zászlókat és egyéb papír díszeket fogpiszkáló, fa sasliknyárs, színes kartonpapírok, mintavágó ollók és lyukasztók segítségével (de a sima zászlók is nagyon bájosak, mindenféle cicoma nélkül is :) ). 

Tipp:
A krémet tovább gazdagíthatjuk reszelt narancs héjával (pl. amit belecsavarunk a tésztába, előzőleg reszeljük le a héjat), de akár narancslé is kerülhet bele (vagy ha szerencsések vagyunk és elérhető számunkra ehető narancsolaj, akkor akár azt is).



Nincsenek megjegyzések: