Eredetileg a hólabda egészségesebb változatát szerettem volna elkészíteni, de a lábamat folyamatosan rángató csepp gyermekem miatt - aki mindenáron engem szeretett volna -, végül kissé leegyszerűsödött a kinézet. Sebaj, így is finom volt! :) Advent első hétvégéjére ez éppen ideális sütemény lesz. Nagyon jót tesz neki az állás szerintem, mert szépen összeérnek az ízek. Hűtőben, akár 1 hétig is remekül elvan. De ha vendégeket várunk, akkor is remek lesz, mert kiadós adag.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 8 tojás
- 15 dkg xilit (nyírfacukor)
- 3 dkg kakaópor
- 6 dkg kókuszliszt
- 4 dkg kókuszzsír
- 1/2 vaníliarúd kikapart magja vagy kivonat
- csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
A krémhez:
- 2 dl Cocomas (kókusztejszín, kókusztej sűrítmény)
- 3 dl víz
- 14 dkg xilit v. eritrit
- a fenti vaníliarúd másik fele
- 4 dkg kókuszliszt
- 4 dkg tápióka keményítő
- 12 dkg kókuszzsír
A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé (min. 70 %-os)
- 1 teáskanál kókuszzsír
Először a krémet készítsük el. Ehhez a kókuszkrémet hígítsuk fel a vízzel, majd egy keveset vegyünk ki belőle és keverjük el benne a tápióka keményítőt. A maradékot forraljuk fel a xilittel, adjuk hozzá folyamatos keverés közben a kókuszlisztet, főzzük 1 percig, végül a keményítős kókusztejet is adjuk hozzá, de ezzel már csak nagyon rövid ideig főzzük. Ha elkészült tegyük hűvös helyre és hűtsük ki, végül a kókuszzsírt is keverjük hozzá habverővel.
Amíg hűl a krém, készítsük el a tésztalapot. Ehhez egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral (leginkább a 35x28 cm körüli méret a legideálisabb) sütőpapírral. A sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeverésen 160 fok). A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét csipet sóval verjük kemény habbá, a tojások sárgáját keverjük ki alaposan a xilittel, adjuk hozzá a vaníliát és a kókuszzsírt is. Keverjük hozzá a kakaóport és a sütőporral elkevert kókuszlisztet, majd két részletben forgassuk hozzá a fehérjehabot is. A tésztát simítsuk az előkészített formába, süssük kb. 25 percig, majd rácsra téve hagyjuk hűlni. Ha teljesen kihűlt, simítsuk a tetejére a kihűlt kókuszkrémet, a tetejét díszítsük az olvasztott étcsokoládéval, melyben a kókuszzsírt is elkevertük.
Tipp, megjegyzés:
Nekem kicsit meglódult a kókuszlisztes zacskó, így kicsit több került bele, amitől sűrűbb lett a tészta, de a fenti receptben már egy "normálisabb" mennyiséget adok meg. :)
A receptet tovább lehet extrázni a következőkkel:
- szórjunk a tetejére kókuszreszeléket
- a krémbe keverjünk apró csokikockákat (persze miután kihűlt, hogy ne olvadjon fel benne)
- növeljük a krém mennyiségét (mondjuk 4 dl kókuszkrém, 4 dl víz, kb. 18 dkg xilit vagy ízlés szerint egyéb édesítőanyag, 6 dkg kókuszliszt, 6 dkg tápióka keményítő, 16-18 dkg kókuszzsír...)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése