Ez egy nagyon finom rakott patisszon volt! Még Másik Felemet is egy pár pillanatig átvertem, de nem hagyta magát, ismer már és tudja, hogy mindig valamit trükközök az ételekkel (főleg mostanában). :) A trükk ellenére vagy inkább ennek köszönhetően neki is nagyon ízlett az étel! És szerintem teljesen összekeverhető volt a rakott burgonyával. És hogy miért jó, ill. jobb így készíteni patisszonnal burgonya helyett? Egyrészt azért, mert az egész adagon kb. 500-600 kalóriát és legalább 100 g szénhidrátot lehet spórolni. Másrészt a tojások, a sonka és a sajt hozzáadásával növeljük a fehérje és zsírbevitelt, ami nagyon tápláló, tovább is tart a jóllakottság érzés és hamarabb is telítődik meg vele az ember. De mégsem érezzük úgy magunkat miután elfogyasztottunk egy adagot, hogy rögtön "felborulunk". Szóval megéri kipróbálni, csak ennyit mondhatok! :)
Rakott patisszon
Hozzávalók (étvágytól függően kb. 5-6 személyre):
- 2 nagyobb patisszon (összesen kb. 1,4 kg volt)
- 15-20 cm-es füstölt kolbász
- 100 g vékonyan szeletelt falusi sonka
- 6 főtt tojás
- 4 nyers tojás
- reszelt (pl.) ementáli sajt
- só, bors
- liba v. kacsazsír
A patisszonokat mossuk meg, vágjuk ketté, kanállal kaparjuk ki a magját, majd hámozzuk meg és vágjuk kisebb szeletekre (a szeleteket is daraboljuk fel kisebbre esetleg, így könnyebb lesz majd a sütőtálban elosztani). Tegyük egy nagy fazék sós vízbe, majd főzzük elő, ami azt jelenti, hogy forrástól számított kb. 5-8 percig forraljuk, majd szűrjük is le egyből, ha elkészült. A sütőt melegítsük elő kb. 200-210 fokra (légkeverésen 190 fokon sütöttem, de minden sütő más). A tojásokat és a kolbászt szeleteljük fel, a sonkát vágjuk csíkokra. A nyers tojásokhoz adjunk egy kevés vizet (kb. 1/2 dl-t), picit sózzuk, borsozzuk, verjük fel egy kissé és keverjük hozzá a reszelt sajtot (nem mértem pontosan, úgy 1 jó nagy marékkal adtam hozzá, mert csak épp ennyi volt, de mehet hozzá több is). Egy nagyobb sütőtálat kenjünk ki zsírral és kezdjük el a tálba rétegezni a hozzávalókat. Alulra és felülre is a patisszon kerüljön ill. hagyjunk néhány csík sonkát a tetejére is. A patisszonos és a tojásos részt egy kicsit sózzuk is közben, de csak óvatosan, hiszen a sonka és a kolbász is sós már. Végül öntsük rá a tojásos keveréket az egészre és egyengessük el. A reszelt sajt fent fog maradni a tetején és pont így lesz jó. Ha szeretnénk, nyugodtan szórjunk még rá utólag. Tegyük az előmelegített sütőbe és kb. 40 percig süssük, vagy amíg szépen megpirul rajta a sajt.
Megjegyzés:
Melegen is jól vágható és szedhető, de hogy ne csapjak be senkit, a fotón látható kocka másnap lett fotózva, mert már nagyon éhesek voltunk, mire elkészült. :)
Megjegyzés:
Melegen is jól vágható és szedhető, de hogy ne csapjak be senkit, a fotón látható kocka másnap lett fotózva, mert már nagyon éhesek voltunk, mire elkészült. :)
3 megjegyzés:
Ildinyóka !!! Ez isteni. Van egy patiszonon meg két csirkecombom, na ezeket fogom összehozni, mert a tojást, kolbászt most nem akarom. A csirkecombot meg egyáltalán nem szeretem (főleg, ha látom is )
Jó kis ötletet adtál.
Ez valami isteni finom lehet!!!Nekem most csak cukkinim van itthon!Mit gondolsz,azzal is jó lesz?Azt azért nem főzném meg,mivel nagyon zsenge.
Bocsánat, bocsánat mindenkitől! Valahogy ezek a megjegyzések elkerülték a figyelmem. :(
Kedves Viki!
Nagyon-nagyon örülök, hogy tetszett (mert mi ugye ezt már kitárgyaltuk a Facebook-on :) )
Kedves Kata!
Ne haragudj, hogy ilyen későn válaszolok! :(
Cukkinivel is biztos, hogy nagyon finom lesz, én nagyon szeretem amúgy is! Biztos kicsit más állaga lesz és biztos hogy elég rövidebb ideig sütni, de jó lesz úgy is. :)
Megjegyzés küldése