2013. szeptember 17., kedd

Indul az őszi Segítsüti licit: Céklás-narancsos brownie



Hihetetlen, hogy repül mostanában az idő, de ismét eltelt egy év és újra itt az őszi Segítsüti licit. Most is számtalan (vagyis pontosabban 30) finomság vár mindenkire, aki támogatni szeretné ezt a jótékonysági akciót. A finomságok folyamatosan kerülnek fel a Segítsüti oldalára, itt lehet megtekinteni őket és válogatni belőlük: http://www.segitsuti.hu/sutiarveres/licitek 
Az idei támogatottunk a Magyar Rett Szindróma Alapítvány. Hogy mi is az a Rett Szindróma, kiket és milyen mértékben érint, arról itt olvashattok bővebben. 
Gyertek és licitáljatok a süteményekre, bonbonokra, tortákra, kóstoljátok meg a bloggerek által szívvel-lélekkel készített finomságokat és közben támogassátok a Rett Szindrómás gyerekeket. Minden segítséget és támogatást nagyon megköszönünk! A megosztásokat is, mert minél messzebb eljut az akciónk híre, annál jobb. A licit szeptember 20.-án, délután 16 óráig tart.
Én egy nagyon finom, nagyon csokoládés, krémesen lágy süteménnyel készültem idén. Méghozzá egy céklás-narancsos brownie-val. A cékla kiválóan passzol az ilyen csokis sütikbe. Nem is gondolnánk, hogy mennyire finom. A narancs pedig remekül feldobja az egészet. És ha nem lenne elég a tésztában lévő csokoládémennyiség, még a tetején is elterül egy adag belőle. Így teljes az egész, dupla csokisan. És ami még jó benne, hogy se búzaliszt, se hagyományos cukor, se tejtermék nincs benne. Így még diétásnak is mondható! :)


Céklás-narancsos brownie
Hozzávalók:
  • 12 dkg kókuszolaj
  • 15 dkg xilit
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 20 dkg narancsos étcsokoládé
  • 5 tojás
  • 40 dkg főtt céklából készített püré
  • 5 dkg kakaópor (cukrozatlan)
  • 10 dkg őrölt héjas mandula
  • 5 dkg lenmagliszt
  • 1-1,5 dl frissen facsart narancslé (vagy 100 %-os narancslé)
A tetejére:
  • 10 dkg 70 %-os étcsokoládé
  • 1 teáskanál kókuszolaj
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeverésen sütöm 160 fokon). Egy kb. (max.) 28x35 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral vagy kenjünk ki kókuszolajjal és szórjuk meg kevés lenmagliszttel. 
A narancsos étcsokoládét olvasszuk fel, keverjük hozzá a kókuszolajat. A tojásokat keverjük habosra a xilittel és a vaníliarúd kikapart magjaival, majd folyamatos keverés közben csorgassuk hozzá a lehűlt kókuszolajos olvasztott csokoládét is. Adjuk hozzá a kakaóport is és alaposan keverjük el. Végül adjuk hozzá a céklapürét, az őrölt mandulát, a lenmaglisztet és a narancslevet is. Ha összekevertük, utána már ne hagyjuk sokáig állni, mert pár perc alatt besűrűsödik a lenmagliszttől. A tésztát simítsuk bele az előkészített tepsibe, majd tegyük az előmelegített sütőbe és kb. 40-45 perc alatt süssük meg. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, majd a tetejét csíkozzuk be olvasztott étcsokoládéval, melyhez 1 teáskanál kókuszolajat is kevertünk. A csokoládét hagyjuk megdermedni, majd kockára vágva tálaljuk. 











4 megjegyzés:

Kriszta írta...

Nagy sikere lesz, az biztos, mert eszméletlen guszta.

Ildinyó írta...

Kedves Kriszta!
Nagyon szépen köszönöm! Bízom benne, hogy így lesz! :)

Névtelen írta...

Kedves Bloggerina!
Megcsináltam, és valami mennyei!!! Ezer köszönet érte!!! (a 4 éves majdnem elette előlem az egészet!)
Üdv,
Anyez

Ildinyó írta...

Kedves Anyez!
Elnézésedet kérem, csak most olvastam a megjegyzésedet. :(
Nagyon-nagyon örülök, hogy ízlik! Én köszönöm, hogy megírtad! :)
Külön jó, hogy így a zöldséget is meg lehet etetni simán a gyerkőcökkel... :D