Lassan kifutunk a szezonból, úgyhogy gyorsan hozom még ezt a tortát is. Egy családi összejövetelre készült még pár hete. Az áfonyát és az őszibarackot nagyon imádom. Egyszerűen megunhatatlanok számomra így nyáron! A citrom és a kókusz remekól passzolt ehhez a pároshoz szerintem. Még most gyorsan próbáljátok ki, amíg a piacon van őszibarack és áfonya is. Őszintén megmondom, hogy az áfonya nagyon nem tartozik az olcsó gyümölcsök közé, de ilyenkor nyáron nálunk a piacon 1300-1400,- Ft körül lehet kapni kilóját, ami a bevásárlóközpontok áraihoz nézve igen csak baráti szerintem. Ráadásul amikor ezt vettem, még a lottón is volt egy kettesünk, így duhajkodhattunk... Hehe... :P
A tésztához:
- 6 tojás
- 5 evőkanál édesítőszer (süthető xilit/eritrit)
- 2 evőkanál méz (vagy ennek megfelelően xilit/eritrit)
- 1 vaníliarúd
- 1 citrom leve és héja
- 5 evőkanál kókuszolaj
- 10 dkg kókuszreszelék
- 1 citrom leve
- 1 bő evőkanál méz vagy xilit/eritrit
- 1-2 evőkanál víz
- 500 g mascarpone
- 4 dl őszíbarackpüré (kb. 4-6 db barackból)
- 1 citrom
- 15 dkg áfonya
- 2 evőkanál étkezési zselatin
- kevés xilit vagy eritrit (ízlés szerint)
- 20 dkg áfonya
- 1 evőkanál méz vagy xilit/eritrit
- 2 evőkanál útifű maghéj
Egy kb. 26-28 cm-es kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, oldalát kenjük ki kókuszolajjal. A sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeverésen 160 fokon sütöttem). A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét egy csipet sóval verjük habbá. A sárgáját keverjük ki alaposan az édesítőanyaggal, a mézzel, a kikapart vaníliamagokkal és a kókuszolajjal. Adjunk hozzá 3 evőkanál forró vizet, majd keverjük hozzá a kókuszreszeléket, végül óvatosan forgassuk bele a fehérjehabot is. Simítsuk az előkészített formába majd süssük kb. 30-35 percig (sütőfüggő, aranysárga-barna kell hogy legyen)). Ha megsült, hagyjuk pár percet hűlni, majd keverjük össze a szirup hozzávalóit, szurkáljuk meg a tésztát és locsoljuk meg mindenhol a sziruppal, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez keverjük el kb. 3-4 evőkanál vízben a zselatint, melegítsük fel, hogy feloldódjon, de ne forraljuk. Adjuk a mascarponéhez az édesítőanyagot, majd habverővel habosítsuk fel. Keverjük hozzá a citrom kifacsart levét (ha túl savanyú, elég csak a fele), az őszibarackpürét és a feloldott zselatint, majd forgassuk bele az egészben hagyott áfonyaszemeket is. A krémet simítsuk a kihűlt tésztalap tetejére, majd tegyük hűtőbe (akár a fagyasztóba is lehet rövid időre), amíg megdermed.
A tetejére turmixoljuk össze az áfonyát, az édesítőanyagot és az útifűmaghéjat és gyorsan simítsuk a torta tetejére egyenletesen. Nagyon hamar megdermed!
Hűtőben pár óra alatt hűtsük le alaposan a tortát, majd áfonyával, őszibarack/nektarin szeletekkel, menta -vagy citromfűlevelekkel tálaljuk.
Hűtőben pár óra alatt hűtsük le alaposan a tortát, majd áfonyával, őszibarack/nektarin szeletekkel, menta -vagy citromfűlevelekkel tálaljuk.
Tipp:
A tortát elkészíthetjük teljesen tejmentesen is. Ekkor a mascarpone helyett használjunk krémes kókusztejet (pl. Cocomas). Kb. 4 dl szükséges hozzá, melyet még max. 1 dl vízzel hígíthatunk - hogy ne legyen túl tömény -, vagy ennyivel több gyümölcspürét adhatunk hozzá. Ebben az esetben viszont érdemes 3 evőkanál zselatint használni a krémhez, hogy biztosabb tartása legyen.
2 megjegyzés:
Igazán finom volt ;)
Nagyon örülök Orsi, hogy ízlett! Köszönöm! Annak pedig még jobban örülök, hogy itt lehettetek és megkóstolhattátok. :)
Megjegyzés küldése