Anyukám minden évben készít ilyen kekszet karácsonykor már jó pár éve. Mondhatjuk már hagyomány. És persze minden évben kapunk belőle a többi süti mellé. Szerencsére! Nagyon finom, nagyon szeretjük! Idén a lenti nagy tányér süteményt kaptuk a bejglik és a püspökkenyér mellé. Ugye milyen jó dolgunk van? :)
Földmogyorós keksz
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 1 tasak sütőpor
- 5 púpozott evőkanál porcukor
- 1 tasak vaníliáscukor
- 4 evőkanál víz
- 15 dkg vaj
- 10 dkg előpirított darált földimogyoró (lehet sózott is)
- kevés durvára vágott étcsokoládé
- A külsejére: 1 egész felvert tojás, durvára vágott földimogyoró
- A díszítéshez: 5 dkg étcsokoládé olvasztva, durvára vágott földimogyoró, díszítőcukor
A lisztet átszitáljuk a sütőporral és a porcukorral,
hozzáadjuk a vaníliáscukrot, majd elmorzsoljuk benne a vajat és lazítjuk a
vízzel. Belegyúrjuk a 10 dkg földimogyorót kevés aprított étcsokoládét, majd
hengert formázunk belőle, megkenjük az elhabart tojással és a maradék
földimogyoróba forgatjuk. Becsomagoljuk, majd hűtőbe téve alaposan lehűtjük. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. A
sütőt előmelegítjük légkeverésen legalább 170-180 fokra, a hengerből szeleteket
vágunk, tepsire helyezzük, villával kicsit megnyomkodjuk a tetejét, hogy csíkos
legyen, majd az előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Miután megsült és
kihűlt, az egyik felét olvasztott étcsokoládéba mártjuk és megszórjuk
földimogyoróval és esetleg díszítőcukorral is.
A sütéssel vigyázzunk és figyeljük, mert Anyukám sütője kicsit trükkös, így lehet hogy másnál más sütési hőfokot igényel és más időt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése