2012. december 23., vasárnap

Földimogyorós keksz étcsokoládéval




Anyukám minden évben készít ilyen kekszet karácsonykor már jó pár éve. Mondhatjuk már hagyomány. És persze minden évben kapunk belőle a többi süti mellé. Szerencsére! Nagyon finom, nagyon szeretjük! Idén a lenti nagy tányér süteményt kaptuk a bejglik és a püspökkenyér mellé. Ugye milyen jó dolgunk van? :)

Földmogyorós keksz

Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 5 púpozott evőkanál porcukor
  • 1 tasak vaníliáscukor
  • 4 evőkanál víz
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg előpirított darált földimogyoró (lehet sózott is)
  • kevés durvára vágott étcsokoládé
  • A külsejére:  1 egész felvert tojás, durvára vágott földimogyoró
  • A díszítéshez: 5 dkg étcsokoládé olvasztva, durvára vágott földimogyoró, díszítőcukor

A lisztet átszitáljuk a sütőporral és a porcukorral, hozzáadjuk a vaníliáscukrot, majd elmorzsoljuk benne a vajat és lazítjuk a vízzel. Belegyúrjuk a 10 dkg földimogyorót kevés aprított étcsokoládét, majd hengert formázunk belőle, megkenjük az elhabart tojással és a maradék földimogyoróba forgatjuk. Becsomagoljuk, majd hűtőbe téve alaposan lehűtjük. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. A sütőt előmelegítjük légkeverésen legalább 170-180 fokra, a hengerből szeleteket vágunk, tepsire helyezzük, villával kicsit megnyomkodjuk a tetejét, hogy csíkos legyen, majd az előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Miután megsült és kihűlt, az egyik felét olvasztott étcsokoládéba mártjuk és megszórjuk földimogyoróval és esetleg díszítőcukorral is. 

A sütéssel vigyázzunk és figyeljük, mert Anyukám sütője kicsit trükkös, így lehet hogy másnál más sütési hőfokot igényel és más időt.


Nincsenek megjegyzések: