2012. december 23., vasárnap

Diós és mákos bejgli, ahogyan anyukám készíti



Utolsó pillanatban még a mi bejgli receptünket is hozom. Ha már idén nem is, de jövőre még jól jöhet. Igen, mi így szeretjük, ahogy a fotón is látható, igen vékony tésztával és jó sok töltelékkel. Imádni való így!  Puha tészta, telve zamatos töltelékkel minden szelet. Érezni a diót a mákot, nem csak a tésztát, mellette pedig a belekerülő finomságokat is, úgy mint a reszelt citrom- és narancshéjat, mazsolát, fahéjat. Anyukám nagyüzemben készíti így karácsony előtt a süteményeket, köztük a bejglit is. Dupla adag készül mindig, mert ilyenkor mind a 3 lányának és a családjának elosztogatja. Ill. nyilván nekik is marad, és valamikor még a szomszédok is kapnak belőle. :) 

Hozzávalók (8 nem túl nagy rúd, vékony tésztás bejglihez):
  • 1 kg liszt
  • 25 dkg puha vaj (egy része lehet zsír is, de abból arányaiban elég kevesebb is)
  • 1 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • csipet só
  • 2 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg + 1 teáskanál cukor (az élesztő felfuttatásához)
  • tejföl
  • tojás a kenéshez 
Töltelék:  A fenti tésztamennyiséghez kb. 1/2-1/2 kg mákos és diós tölteléket szokott készíteni, és így lesz 4-4 rúd belőle. Így lesz sok töltelék és kevés tészta. :) 
A töltelékben benne van a darált mák és a darált dió, ehhez pedig egy cukorszirupot készít összesen 25 dkg cukorból és kevés vízből (kb. 1), ezt osztja el azután a kétféle töltelékben. Ehhez ad még 1 hámozott, reszelt almát, reszelt citrom- és narancshéjat, ill. fahéjat és mazsolát, valamint kevés kekszmorzsát, ami a felesleges nedvességet felszívja. A töltelék ne legyen túl nedves, inkább morzsálódós, mert ha túl nedves lesz, könnyen kirepedhet a tészta. Ezért is kell csak kevés víz a cukorsziruphoz.

A tészta elkészítése :
A tejet langyosítsuk meg, adjunk hozzá 1 teáskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, pici lisztet is szórjunk bele, keverjük össze, majd futtassuk fel. A lisztet szitáljuk át, adjuk hozzá a cukrot, a citrom reszelt héját, dolgozzuk össze a felfuttatott élesztővel, a tojások sárgájával, majd a vajjal és annyi tejföllel, amennyivel kelt tészta keménységű tésztát kapunk. Az így elkészített tésztát pihentessük 1-2 órát a hűtőben. Osszuk 8 cipóra, egyenként nyújtsuk ki téglalap alakúra, kenjük meg a töltelékkel, a két rövidebb végét hajtsuk kicsit be, majd csavarjuk fel és helyezzük őket az előkészített sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjunk köztük kb. 2 ujjnyi helyet, majd kenjük meg tojássárgájával és egy kis ideig hagyjuk száradni. Kenjük meg újból, de most már a kissé elhabart tojásfehérjével és tegyük kicsit hűvösebb helyre amíg ez a réteg is kicsit megszárad. Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeverésen is lehet sütni 160 fokon). Tepsinként süssük  kb. 25-30 percig, amíg szép aranybarnák/aranysárgák lesznek.
Hústűvel egy picit meg is lehet szurkálni a rudakat, így elvileg még kevesebb az esély a kirepedésre, de Anyukám nem szokta, mégsem szokott neki kirepedni (szerencsére). :)



És egyúttal szeretnék Mindenkinek szeretetteljes ünnepeket kívánni!





3 megjegyzés:

pinkóci írta...

Neked/nektek is boldog karácsonyt, jó babázást (gyönyörű a kiskrapek ^^) és ez a bejgli... hát hallod, összefutott a nyál a számban. :)

Okki írta...

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok Neked és szeretteidnek! :)

Ildinyó írta...

Kedves Pinkóci és Okki!

Így utólag is nagyon szépen köszönöm Nektek! :)