2012. február 3., péntek

Könyvajánló: Michel Roux Tésztavarázs


Nem olyan régen kaptam egy levelet a T.bálint Kiadótól, hogy ha szeretném, elküldik nekem Michel Roux Tésztavarázs c. könyvét. Cserébe azt kérik, hogy írjak róla. Azt hiszem, igen nehéz helyzetben lettem volna, ha ez a könyv nem jó. De ez a könyv nagyon-nagyon jó!!!
Michel Roux - a könyv írója -, három Michelin csillaggal rendelkezik, már 23 éve. De, ha ez nem lenne elég, ott van több mint 30 évnyi tapasztalat, és több díj is a tarsolyában. Úgy gondolom, ilyen háttérrel és tapasztalatokkal, csak jó ételeket lehet alkotni. Mi pedig hálásak lehetünk, hogy ezt meg is osztja velünk.
A szakácskönyv többféle tészta alapreceptjét tartalmazza, mint pl. páte brissée, flantészta, leveles tészta, briós, filotészta, pizzatészta stb. stb. Mindegyik nagyon részletes és pontos útmutatóval, fázisképekkel illusztrálva. De az alaprecepteken felül rengeteg ötlet, recept is van a felhasználáshoz. Ezek önmagukban is nagyon jók, így kezdő háziasszonyoknak is nagyon ajánlom. De egy magam fajta, konyhában alkotni szerető embernek is rendkívül inspiráló. Az első pár oldalon található linzertészták kapásból megfogtak (páte brisée, páte á foncer), így ezek kerültek először tesztelésre.

Elsőként a flantésztát próbáltam ki. A elősütött tésztaalapba főtt burgonya és serpenyőben, olívaolajon kissé lepirított, haragos zöld kelkáposzta levelek kerültek, melyeket nyakon öntöttem egy kis tojásos, sózott, borsozott tejszínnel, majd készre sütöttem. A tejszínben el nem süllyedő kelkáposzta levelek nagyon finom ropogósra sültek, a krumpli pedig finom krémes lett a tejszíntől. Még egy kis kockára vágott, húsos füstölt szalonna is jó lett volna hozzá, de az most épp nem volt kéznél. Íme, ő így néz ki.


Készült egy másik is, szintén sós töltelékkel (kép nélkül). Ott az elősütött mini tortaalapokba kockára vágott gorgonzola sajt került, majd erre öntöttem rá zúzott fokhagymával, sóval, borssal, tojással elkevert tejfölt, és így sütöttem meg. Isteni finom egy kis olívaolajjal, kevés balzsamecettel, sóval, borssal ízesített paradicsomsalátával.

A másik pite egy édes változat volt (csak hogy ilyen is legyen), bár nem az édes tortákhoz használatos páte sucrée-t használtam, hanem a páte brissée-t. Itt, a szintén elősütött tésztaalapba, egy darált dióból, kevés tejszínből és cukorból, csipet fahéjból, vajból és tojásból álló krém került, amit kiraktam vékonyra szeletelt almával, megszórtam kevés cukorral a tetejét, cukrozott narancshéjkupacokat tettem még rá, majd így sütöttem. Nagyon jól sikerült ő is!
Itt a megmaradt tésztát kinyújtottam, majd megkentem tojással, megszórtam fahéjas nádcukorral, így sütöttem. Finom keksz lett belőle a reggeli kávém mellé. (Ez is fotó nélkül)



Összességében úgy vélem, ez a könyv mindenkinek nagyon hasznos lehet. Annak is, aki még csak barátkozik a konyhai rejtelmekkel (na nem eszik olyan forrón a kását, nem kell attól félni) és annak is, aki tökéletesíteni szeretné a tudását, és inspirálódni szeretne egy kicsit. Én csak ajánlani tudom mindenkinek.

2 megjegyzés:

Kati írta...

De jó, én is szeretném nagyon ezt a könyvet. Finomakat sütöttél belőle:)

Ildinyó írta...

Kati
Én nagyon ajánlom, tényleg szuper "kis" könyv. :)
Nekem most épp ilyen hozzávalóim voltak itthon, így csak hasraütészerűen összedobtam őket (ílyenre inspirált a könyv), de tényleg nagyon finomak lettek. Köszönöm! :)