2012. február 25., szombat

Almás-morzsás muffin


Na, csak meghoztam végre ezt a receptet is. Ezt a muffint régebben rengetegszer sütöttem. Többek közt Apukám nagy kedvence volt. Aztán valahogy, így az utóbbi időben meg is feledkeztem róla. De egy nagyon kedves bloggertársam, Eszter (http://levinmodra.blogspot.com/), épp almás muffin receptet keresett és eszembe juttatta újra. Le is írtam a receptet, de kedvet kaptam a megsütéséhez is, meg egyébként is a blogra is jól jött. Tudom, a muffin ma már nem olyan divatos sütemény, de engem ez egy cseppet sem érdekel. Finom, millióféleképpen variálható, és kész. Egyáltalán miféle hülyeség divatból készíteni vagy nem készíteni egy ételt? Pfff... Az már rég rossz, ha valaki csak divatból készít, vagy nem készít valamit... És azzal is vitatkoznék, hogy a muffin ugyanaz lenne, mint az amerikai cukormázas, meg egyéb módon feldíszített cupcake. Ha valaki sütött már ilyet és olyat is, tudni fogja mi a különbség. Nem sok, de azért van. Az eredeti recept egyébként Jutta Renz Muffin c. kis könyvéből való. Én egy kicsit módosítottam az eredeti recepten, de nem sokban. Csak a lisztek arányán (nálam kukoricaliszt is mindig kerül bele) és a cukor mennyiségét kicsit csökkentettem (és nem is mindig barna cukrot használok hozzá).

Almás-morzsás muffin
Hozzávalók (eredetileg 12-db-hoz, de nekem ebből mindig 15 lesz (legalább) a normál méretű muffinsütőben):
  • 2 kisebb alma (kb. 20 dkg)
  • 12 dkg teljes kiőrlésű liszt (tönkölybúza nálam)
  • 10 dkg sima liszt
  • 4 dkg kukoricaliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 teáskanál szerecsendió
  • 9 dkg durvára vágott dió
  • 1 tojás
  • 12,5 dkg vaj
  • 12 dkg xilit (eredetileg 14 dkg barna cukor)
  • 3 dl író (vagy joghurt, kefir is jó)
A morzsához:
  • 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 6 dkg durvára vágott dió
  • 4,5 dkg barna cukor
  • 5 dkg puha vaj
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (én mindig légkeverésen sütöm 160 fokon). A morzsához valókat tegyük egy tálba és ujjaink között morzsoljuk össze, amíg nedves homok állagú lesz, majd tegyük be a hűtőbe. A muffin száraz hozzávalóit egy szitáljuk egy nagyobb tálba, majd a diót is adjuk hozzá.. Az almát hámozzuk meg, magozzuk ki, kockázzuk fel kicsire, majd keverjük a lisztes keverékbe. Egy másik tálban keverjük ki (kézi habverővel) a tojást a cukorral, adjuk hozzá a nagyon puha (kissé olvasztott is lehet) vajat, ezzel is alaposan keverjük el, majd keverjük hozzá az írót (joghurtot, kefirt) is és pár mozdulattal vegyítsük össze a száraz hozzávalókkal. Nem kell túl sokáig keverni, csak addig, amíg érezzük, hogy a liszt már felvette mindenhol a nedvességet. Egy mousse-ra emlékeztető állagú tésztát fogunk kapni. Az így kikevert tésztát  a adagoljuk az előkészített (papírformával kibélelt, vagy kivajazott) formákba, a tetején osszuk el a hűtőből kivett morzsatésztát, és az előmelegített sütőben  süssük meg 20-25 perc alatt. Ha kisűlt, 5 percig pihentessük a formában, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.



És hoztam egy pár tavaszcsalogató virágfotót is (bár nem kifejezetten csak tavaszi virágok, de viráááág :)), ha nem bánjátok. Annyira szép idő lett most, hogy ez az embernek erőt ad ahhoz, hogy továbbmenjen, még akkor is, ha néha minden ereje kezdi elhagyni... ;)






6 megjegyzés:

Bors and Pepper írta...

Teljesen egyetértek azzal, amit írtál! Mi az, hogy a muffin nem divatos már?! Kikérem magamnak a muffinok nevében :) Én is gyakran sütök, mert egyszerü, de nagyszerü! Tök jó ez a recept, meg is fogom sütni, úgyis valami almásra vágytam...

Ildinyó írta...

Ugyeeee? :) Örülök, hogy tetszik! Köszönöm! :)

Kreatív konyha írta...

Elkészítettem a muffint, nagyon finom lett! Köszönöm a receptet!

Ildinyó írta...

Kreatív konyha
Én köszönöm, hogy megírtad! :)

Névtelen írta...

Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy sime teljes kiőrlésű liszttel is jó a recept? Előre is köszönöm.

Ildinyó írta...

Kedves Névtelen!
Először is elnézést, hogy csak most válaszolok!
Természetesen lehet csak azzal készíteni, úgy viszont biztos, hogy sokkal tömörebb lesz a tészta és több folyadékot is vesz fel.