2012. január 30., hétfő

Gyömbéres céklakrémleves pirított rozskenyérkockákkal



A színe alapján egy Valentin- vagyis Bálint-napra is beillő étel. De simán lélekmelengetőnek is nagyon jó mind a színe, mind az íze alapján. Erre mondják egyszerű, de nagyszerű. Most amúgy is jön a hideg állítólag, és a nagy hó. Jól fog esni a szánkózás és hóember készítés után egy tányér ilyen krémleves. Ez is egy olyan recept, ami tetszés szerint variálható. Én nagyon szeretem a gyömbért használni, de ha valaki nem barátkozik vele, nyugodtan el is hagyhatja. Bár tény, hogy nagyon feldobja anélkül, hogy nagyon tolakodó lenne az íze.
És eredetileg egyébként kis túrógombócokat szerettem volna bele készíteni, de most az elmaradt., majd legközelebb.

Gyömbéres céklakrémleves
Hozzávalók:
  • 2 nagy fej lila hagyma
  • 1 liter zöldségleves (nálam Dm-s bio leveskockából most)
  • kb. 800 g cékla
  • 1 közepes szem burgonya
  • 250 ml zsíros tejszín
  • 1 kicsi darabka friss gyömbér
  • 1-2 evőkanál narancsos balzsamecetkrém
  • só, bors
  • olívaolaj
  • a tálaláshoz: pár szelet rozskenyér
A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, kevés olajon elkezdjük dinsztelni. A céklát megmossuk, meghámozzuk, felkockázzuk a burgonyával együtt, és ezt is a hagymához adjuk. A gyömbért szintén meghámozzuk, és fokhagymanyomón átnyomjuk (vagy fel is darabolhatjuk, de akkor a turmixolásnál zavaró szálak maradhatnak benne), majd ezt is a zöldségekhez adjuk, sózzuk is kicsit és borsozzuk. Rövid ideig pirítjuk-pároljuk, majd felengedjük a zöldséglevessel és lefedjük. Ha puhára főtt minden, felöntjük a tejszínnel, és a balzsamecet krémmel, majd egy újjab forralás után alaposan összeturmixoljuk. Kóstoljuk és ha szükséges, még fűszerezzük. Tálaláskor kevés olívaolajjal megpirított rozskenyérkockákat adjunk mellé.

Ötlet:
Még finomabb lesz a levesünk, és még intenzívebb lesz az íze, ha a céklát előtte sütőben megsütjük, és úgy készítjük belőle a levest. Ez a fenti most egy gyorsított változat volt.
A narancsos balzsamecetkrém el is maradhat akár, de kicsit pikánsabbá teszi. Ilyen krémet, akár házilag is készíthetünk pl. Mammánál nagyon jó kis leírást találtok hozzá itt (ez ugyan ízesítés nélküli balzsamecetkrém, de az is nagyon jó).

És néhány érdekes kép a cékláról.

Céklaszív


Céklaszívboncolás.
Néha bizarr vagyok kicsit. :)





7 megjegyzés:

Ami írta...

Gyönyörű leves :) és biztos finom is! És ez a céklaszív annyira ötletes!

malyvacsiga írta...

Mi az a narancsos balzsamecetkrém? Balzsamecetem van, de ez mi és hol kapható? Illetve, még fontosabb: mivel, hogyan helyettesíthető?

Névtelen írta...

mályvacsiganak
Mamma házi balzsamecetkrém receptjéből kiindulva úgy gondolom, hogy ha a receptben lévő szőlőmustot jó minőségű narancslére cseréljük akkor eljutunk a narancsos balzsamecetkrém közelébe :)
gambas

Erika írta...

Nagyon tetszik, engem is megfogott!:)

malyvacsiga írta...

Ééértem, köszönöm!

Ildinyó írta...

Ami
Nagyon szépen köszönöm! :) Igen, finom volt nagyon. :)

Mályvacsiga
Kérlek ne haragudj, hogy csak most válaszolok. Közben láttam Gambas megadta a választ. Igen, hasonló módon lehetne házilag is készíteni, mint ahogy ő írja. Én készen vettem, még tavaly a Lidl-ben, de ennél azért van lényegesen jobb minőségű is (ami természetesen sokkal drágább :(((). Ezért a legjobb Mamma receptje alapján inkább nekiállni és házilag legyártani. :)
Közben eszembe jutott, hogy még jobban eláll szerintem, ha narancsolajjal/aromával ízesítjük a kész balzsamecetkrémet.
De lehetett volna egy sima gyümölcsös ízekkel rendelkező balzsamecetet is használni hozzá.
De az sem baj, ha kihagyod a receptből, ettől csak egy kicsit pikánsabb lesz. :)

Erika
Ennek nagyon örülök! :)

Ildinyó írta...

Gambas
Köszönöm a választ! :)