2012. január 26., csütörtök

Csicsókás fehérbab-krémleves zsályás pulykagombóccal


Itt az ideje frissíteni a blogot. Elég rég volt már amúgy is. Most úgy alakult, hogy itthon kényszerültem maradni, mert kicsi lovacskám báránypöttyös lett. Szegénykémnek még a szájában is voltak pöttyök, így ki kellett találnom valami olyan kaját, amit ő is könnyebben tud enni. Ezt kreáltam. Szerintem nagyon jól passzoltak egymáshoz az ízek. Szóval aki elsőre megijed ettől a kombinációtól, az ne tegye, mert finom lesz tényleg. Feltéve, ha szereti ugye a csicsókát. Ebben a hideg időben meg mindig jól esik egy tányér meleg leves. Ugye?

Csicsókás fehérbab-krémleves
Hozzávalók (kb. 4 személyre):
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kb. 600-650 g csicsóka
  • 1 nagy konzerv fehérbab (800 g-os)
  • 1-2 dl tejszín (elég a 10 %-os)
  • olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
A hagymát és a fokhagymát megtisztítom, felaprítom, majd kb. 2 evőkanál olívaolajon megpirítom kissé, közben sózom is. A csicsókát megpucolom, felkockázom,  majd a hagymához adom és ezt is átpirítom kicsit. A babot a levével együtt hozzáaadom az alaphoz, majd felengedem kb. 1 liter vízzel (vagy zöldséglevessel, de igazából nem szükséges, mert sima vízzel is épp olyan finom lesz az egész), sózom, borsozom, majd kb. 15 perc alat puhára főzöm az egészet. Ekkor beleöntöm a tejszínt, újra felforralom, végül simára turmixolom az egészet. Másnapra besűrűsüdhet, akkor még ráfér egy kis higítás, de ha szeretjük jó sűrűn, nem is szükséges.

Zsályás pulykagombóc
Hozzávalók:
  • 500 g darált pulykahús
  • 1 evőkanál libazsír (ettől a kissé szárazabb pulykahús ízletesebb és szaftosabb lesz, de el is maradhat)
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • friss vagy szárított zsálya (legjobb, ha van friss, ezt vágjuk apróra)
  • kevés olívaolaj vagy libazsír a sütéshez
A hagymát, fokhagymát tisztítsuk meg, majd hanyagul vágjuk apróra. A hozzávalókat - a zsályán kívül - tegyük egy késes aprítóba (vagy használjunk botmixert, bár ezzel trükkösebb), majd dolgozzuk össze. A hús ugyan darált, így simán össze is keverhettük volna, de így sokkal simább lesz az állaga és nem is kell bele semmi, hogy összetartsa a masszát. A zsályát csak a legvégén keverjük bele. Formázzunk belőle kis golyókat, majd teflonos serpenyőben, olívaolajon vagy kevés libazsíron süssük meg pár perc alatt. Papírtörlőre szedjük ki, hogy felszívódjon a felesleges zsiradék, és nyársra húzva tálaljuk a leves mellé.


Nagyon szeretem ezt a fűszert
Amiatt, hogy most itthon vagyok a lurkóval, azt jelenti, hogy "kicsit" több időm van mindenfélével foglalkozni, ami már nagyon hiányzott. (Bár ilyen dolog miatt nem annyira jó itthon maradni, de szerencsére a báránypöttyök már egész szépen gyógyulnak.) És hogy mik hiányoztak? Pl. a fotózás, a fotók szekesztgetése, és természetesen a sok sütés-főzés, na és kreatívkodás. Tegnap este pl. a régebbi képeimmel bohóckodtam egy kicsit, és készítettem egy új logót a blog Facebook-os oldalára. Ha van kedvetek, ott is követhettek.


És kérem szépen, ilyen egy báránypöttyös gyerek, aki még ilyenkor sem veszíti el jókedvűségét és elevenségét. Szerencsére! :) Imádom!



Nincsenek megjegyzések: