2011. december 22., csütörtök

Tejszínes-fehérbabos tészta aszalt paradicsommal és friss bazsalikomlevéllel


Egy meglepően finom tésztaétel az ünnepek előttre, vagy utánra, vagy bármikorra, amikor egy gyors étel kell. Ez is egy jól sikerült, gyors kajaösszedobás eredményeként született meg. Tészta, bab, tejszín együtt? Igen, és nagyon-nagyon finom lesz!

1 fej hagymát felaprítok, majd kevés olívaolajon elkezdem pirítani, hozzáadok 2 gerezd apróra vágott fokhagymát is, sózom kissé, majd hozzáadok kb. 250-300 g leszűrt, ámosott, konzerv, aprószemű fehérbabot, és pár darab kisebb darabokra vágott, olajban eltett aszalt paradicsomot (lecsöpögtetve). Rövid ideig együtt pirítom őket, majd felengedem kb. 1/2 liter zsíros tejszínnel, amiben 1 púpos evőkanál keményítőt is oldjunk fel. Pár perc alatt forraljuk kicsit be, közben zzuk, borsozzuk is, majd az utolsó 1-2 percben adjunk hozzá 1 nagy marék (kb. 10-12 nagy levél) friss bazsalikomlevelet, apróra vágva.
Kifőtt tésztával forgassuk össze és aszalt paradicsommal, friss bazsalikomlevéllel tálaljuk.

Megjegyzés, tipp:
Ilyen aprószemű, fehérbab konzervet az Aldiban szoktam mostanában vásárolni. Ez jó nagy doboz és kb. csak a felére volt szükség ehhez a tésztaételhez. De a maradékból egy kis olívaolaj, vagy tökmagolaj, kukorciacsíra olaj és egyéb ízlésünk szerinti fúszerek hozzáadásával (só, frissen őrölt bors, fokhagyma, kakukkfű vagy borsikafű stb. stb) finom krém turmixolható, amiből aztán nagyszerű bruschetta kenegető lesz.
A tejszín nálam jelen esetben egy részben növényi alapú főzőkrém volt, ami nagyszerűen besűrűsödik magától is, így ebbe nem kellett külön keményítő, de gondoltam a sima tejszínhez ez nem árt, hogy egy kis tartása legyen. Bár az is igaz, hogy a tésztaételekhez nem igazán szükséges ez, hiszen a tészta felvesz valamennyit a szószból, és kellőképpen besűrűsödhet, ill. a hagyma is hozzásegít ehhez. Ha túl sűrűnek találnánk, egy kevés tejszínt tehetünk még hozzá.
Ha karácsonyi hangulatúvá szeretnénk tenni - már ami a kinézetét illeti -, karácsonyi mintás tésztát használjunk hozzá.


2 megjegyzés:

Bianka írta...

Áldott, békés ünnepeket kívánok

Ildinyó írta...

Kedves Bianka!
Kicsit megkésve már, de nagyon szépen köszönjük, így utólag is! :)