2011. december 24., szombat

Mézes-fahéjas torta csokoládés-mogyorókrémes-mascarponés töltelékkel, fahéjszirupos aszalt szilvával



Először is szeretnék Mindenkinek nagyon boldog, békés karácsonyt kívánni! Kívánom, hogy legyen nyugodt, örömmel, nevetéssel, boldogsággal teli ünnepünk. Olyan, amikor érezzük, hogy az angyalok ott vannak köztünk és békességet hoznak mindenkire.

De még így karácsony előtt hozok egy finom tortareceptet is. Múlt héten készült Viola nővérem szülinapjára. Hedonista, tömör gyönyör torta... Ünnepekre épp jó... 


Hozzávalók (kb. 16 szeletes torta lesz belőle):

A mézes-kakaós kevert tésztalaphoz:
  • 300 g liszt (lehet vegyesen, sima, vagy tönkölybúza fehér, és rétesliszt)
  • 250 g vaj 
  • 100 g méz
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 nagy teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 4 tojás
  • kb. 180-200 g tejföl (a tésztához használt liszt fajtájától függ mennyit vesz fel, a tészta ne legyen híg, inkább tapadós, sűrű)
Az étcsokoládés-mogyorókrémes-mascarponés krémhez:
  • 500 g mascarpone
  • 200 g kakaós mogyorókrém (pl. Nutella)
  • 100 g étcsokoládé (min. 60 % kakaótartalmú)
  • ízlés szerint házi (valódi) vaníliás porcukor
  • 200 g tejszín
A fahéjszirupos aszalt szilvához:
  • 4 púpos evőkanál barna nádcukor
  • kb. 150 g puha aszalt szilva
  • 2 rúd fahéj
Elsőnek a szirupos szilvát készítjük el:
Ezt már akár 1-2 nappal előtte is megtehetjük. Kifejezetten jót tesz a szilvának, ha áll a szirupos lében. Ehhez felforralunk 1,5 dl vizet a cukorral és a fahéjrudakkal, majd kb. 10-15 percig csendesen gyöngyöztetjük, sziruposra főzzük, majd az utolsó pár percben hozzáadjuk az aszalt szilvát is. Végül fedő alatt hagyjuk teljesen kihűlni az egészet, ill. tehetjük hűvös, hideg helyre is.

A tészta elkészítése:
A sütőt melegítsük elő kb. 180-185 fokra (légkeverésen kb. 170 fok, egy kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, oldalát vajazzuk ki.
A lisztet szitáljuk át a sütőporral, szódabikarbónával, fahéjjal, kakaóporral. Egy másik tálban keverjük ki a tojásokat a cukorral és a mézzel, majd adjuk hozzá a tejfölt is. A lisztes keverékhez gépi habverővel keverjük hozzá a puha vajat, majd a száraz és nedves hozzávalókat is adjuk hozzá és szintén gépi habverővel jól keverjük össze. Ha nagyon sűrű lenne, egy kevés tejfölt még tehetünk hozzá. Öntsünk a tortaformába, majd tűpróbáig süssük. Egy tömör szerkezetű tészta lesz belőle. Kb. 45-50 perc elegendő a sütéshez, de ez erősen sütőtől függ, ill. az is számít, hogy légkeverésen, vagy simán sütjük-e.
A lapot hagyjuk kihűlni, majd vágjuk ketté, locsoljuk meg a szirupos szilva levével, majd töltsük meg az alábbi krémmel.

A krém elkészítése:
A krémhez megolvasztjuk a csokoládét és a mogyorókrémet, majd félretesszük és lehűtjük kissé. A tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét szintén habverővel, alaposan kikeverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük az olvasztott mogyorókrémes étcsokoládét is. Végül beleforgatjuk a habbá vert tejszínt is.

Összeállítás:
A lapok közé krémet teszünk, annyit hagyunk, hogy kívül is bőven be tudjuk vonni majd vele a tortát. A lapok közé felaprítunk a szirupos szilvából, de hagyjunk pár szemet a díszítéshez is. A tetejét ráhelyezzük. Kívül is bevonjuk a krémmel, majd a szirupos aszalt szilvával, a fahéjrúddal és őrölt fahéjjal díszítjük. Alaposan lehűtve tálaljuk.

Megjegyzés
A 1-2 nap állás után még finomabb lesz, hiszen a tészta még jobban megpuhul (mézes lapoknak ez mindig jót tesz), a krém pedig ennek köszönhetően még krémesebb lesz.



Még akartam egy komplett menüsort is hozni, de azt a poszot már csak karácsony után tudom majd szerintem megírni. Ő lett volna az egyébként. Kicsit pörgősre sikerült ez az év utolsó pár hónapja, így mostanában mindennel el voltam csúszva, mint ahogy a dátumból látszódik, ezzel a lenti ételsor bejegyzésével is. Nem baj, nem hajt a tatár. :) Legalább így fotóval is hátha ötletet adok valakinek.
 

És íme a fenti menü receptjei:


7 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Boldog karácsonyt kedves Ildinyó!

A tortád megint bámulatos :-)

Szabina írta...

Boldog Karácsonyt! :)

Okki írta...

Áldott, békés Karácsonyt kívánok! :)

Foodafok írta...

Békés, boldog ünnepeket és csodákban gazdag, áldott új évet kívánok!

Ildinyó írta...

Nagyon szépen köszönöm Mindenkinek, így utólag is! Nagyon kedvesek vagytok!!! :) És elnézést, hogy csak most reagáltam... :S

Emese írta...

Huh fantasztikus ételeket és süteményeket készítesz. Ezekre a gyönyörű fotókra meg külön irigy vagyok. :))) Muszáj rendszeres olvasónak lennem. :)))

Ildinyó írta...

Mac(z)kó-műhely
Nagyon szépen köszönöm! Örülök, hogy tetszik! :))
Üdvözöllek sok szeretettel itt nálam. :)