2011. december 10., szombat

Gyerekek örömére: Sajttal töltött csirkecomb filé bacon-be tekerve, házi paradicsomszósszal és karácsonyi tésztával


Múlt hét végén, a közelgő Mikulás alkalmából ilyen ebédet eszközöltem vasárnap a családnak az asztalra. Nem egy bonyolult valami és nem is új a nap alatt. Viszont finom volt nagyon, és szerintem nagyon jópofa ötlet ez a karácsonyi mintás tészta az ünnepre hangolódás alatt. De akár szerintem ünnepi ebédnek, vacsorának is beillik. Nekem igazából azért volt olyan "gyors" az elkészítése, mert volt kéznél házi paradicsomszósz, amit csak ki kellett önteni az üvegből és felforralni kicsit. A hús előkészítésével tölt el kicsit hosszab időt az ember, amíg megtölti, ill. betekeri a bacon-be, de ez sem rabol el túl sok időt az életünkből. Amíg sül a hús, az egyéb teendőket bőven el tudjuk végezni, és elég hamar finomat tálalhatunk az éhes család tányérjára. Én több húst készítettem, mint amennyit meg tudtunk enni, egyrészt mert

Füstölt sajttal töltött, bacon-be tekert csirkecomb filé
Hozzávalók (ez legalább 6 személyre elegendő):
  • 1 kg csirkecomb filé (használhatunk melle húsát is, de a comb kevésbé szárad ki)
  • kb. 20 dkg füstölt sajt nagy lyukú reszelőn lereszelve
  • 1-2 evőkanál zsíros tejszín (vagy mascarpone) 
  • 500 g szeletelt bacon
  • kevés só (vigyázzunk, mert a sajt és a szalonna is sós!), frissen őrölt bors
  • kevés fokhagyma granulátum (jelen esetben ez praktikusabb, mint a friss fokhagyma)
A sütőt előmelegítjük kb. 190 fokra. A combfiléket - miután megtisztítottuk az esetleges nem oda illő alkatrészektől, pl. zsírdarabkáktól stb. és megmostuk, leitattuk -, kiterítjük, picit sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kevés fokhagymagranulátummal. A sajthoz hozzákeverjük a tejszínt, majd beletöltjük a húsokba, végül mindegyik combfilét kb. 2-3 szelet bacon-be szorosan betekerjük, sütőtálba fektetjük, majd kb. 40 perc alatt megsütjük (figyeljük, mert minden sütő másképp süt, ha már elkezdett pirulni a bacon a tetején, jó lesz). Ne ijedjünk meg, mert - a hústól is függ -, de engedhet egy kis levet, de ez legalább nem engedi kiszáradni, ha esetleg kicsit tovább is sütnénk.

A hozzá tálalt paradicsomszósz receptje itt található: http://ildinyo.blogspot.com/2011/11/paradicsomszosz.html
Ezt, mint ahogy fenti linkben is írom, hámozott paradicsomkonzervből és passattából is elkészíthetjük, nagy mennyiségben, így lesz előre beízesített mártásunk, amit csak ki kell bontani és már használhatjuk is.

A köret pedig karácsonyi tészta volt, amit én most az Aldiban szereztem be, de szerintem egyre több helyen kapni már hasonló tésztaféléket.


5 megjegyzés:

Padparadsa írta...

Nagyon cuki!! Arról nincs fotó, hogy egy ilyen gyönyörű tálaláshoz hogyan lát hozzá az ember? Kész vandalizmus beleenni..! :))

Erika írta...

De jó, én is pont most vettem ezt a tésztát, olyan guszta! Szép a fotód, mint mindig!:)

Pilchard írta...

Nagyon kívánatos!! Mint mindig !!

Unknown írta...

Finom étel is jópofa tálalás szuper :)

Ildinyó írta...

Padparadsa
:)))) Pedig ez tényleg csak olyan gyorsan tálalt étel volt, csak látványos a tészta... :))) A család férfitagjai egyébként simán lapátolják befelé ezt is, mintha bármi más lenne... :) Nah jó, azért előtte megdicsérik, hogy de szép... :)

Erika
Tényleg nagyon jó ez a tészta, nem csak látványra, minőségre is! Bár ezt az ára is tükrözi... :) Láttam egy kicsit olcsóbban, hasonlóan olasz kivitelben és jópofa karácsonyi mintásat a Pennyben is. :)

Pilchard
Nagyon szépen köszönöm! :)

Vikvi
Nagyon köszönöm Neked is! :)