2011. szeptember 27., kedd

Almás-bodzabogyós sütemény, gyömbéres tejszínnel


Lehet, hogy egy kicsit megkéstem ezzel a recepttel, de bízom benne, hogy aki szeretné kipróbálni, még talál bodzabogyót valahol. Én nálunk a piacon még soha nem láttam ugyan (ez nem jelent semmit mondjuk), de olvastam másnál, hogy néhol azt is lehet kapni. Mi a kirándulások, séták, bicajozások alkalmával szoktuk begűjteni, akár itt a lakóhelyünkön közeli erdőben. Én még láttam a bokrokon hétvégén, Etyek felé pl. De ha már nincs is, bízom benne, hogy tetszeni fog a recept és legközelebb majd kipróbáljátok.

Hozzávalók (12 normál méretű muffin lett belőle és 2 mini kuglóf):
  • 3 közepes méretű alma
  • 150 g bodzabogyó (kb. 5 fürt)
  • 150 g vaj
  • 150 g nádcukor (vagy egyéb édesítő anyag)
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 100 g rétesliszt
  • 100 g sima liszt
  • 50 g kukoricaliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • A tálaláshoz: tejszínhab, gyömbérszirup vagy gyömbérpor és méz keveréke (a habbá vert tejszínt fixálhatjuk egy kis habfixálóval esetleg) 
A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeverésen 160 fokra, én ezen sütöttem). A sütőformákat előkészítem. Én 12 db muffinformába sütöttem, amiket muffinpapírral béleltem ki, ill. 2 kicsi kuglófformába, amit kivajaztam és liszteztem. Az almákat megtisztítom, kimagozom, majd nagylyukú reszelőn lereszelem, a bodzabogyót leszárazom. Mindkettőt megszórom kevést liszttel, hogy majd sütés alatt, ne süllyedjenek le a tészta aljára.
A vajat alaposan kikeverem a kétféle cukorral, hozzáadom egyenként a tojásokat, majd belekeverem a sütőporral elkevert liszteket. Végül a liszttel megszórt reszelt almát és bodzabogyót is. Ha túl sűrűnek találnánk a tésztát, lazíthatjuk 1-2 evőkanál tejföllel, vagy 100 %-os almalével is akár. Osszuk el az előkészített formákba, majd az előmelegített sütőbe tolva, süssük kb. 25-30 percig (sütőfüggő!). 
Ha kész, tegyük félre pár percre, majd a formából kiszedve, rácsra téve hagyjuk kihűlni, és habbá vert tejszínnel tálaljuk, amibe vagy gyömbérszirupot (cukros szirupban felfőzött gyömbérnek a szirupja), vagy gyömbérport és ízlés szerinti édesítő anyagot  tegyünk. 

11 megjegyzés:

Kati írta...

De jó, meg se gondoltam volna, pedig a közelben is van bodzabokor, és még termés is van rajta. Holnap szedek is róla.

Petra írta...

Klassz recept, szerintem a bodzabogyót ki is lehet váltani, mondjuk áfonyával?

Bianka írta...

De jó! Bodzabogyó

Ildinyó írta...

Kati
Ugye ugye? :) Nagyon finom sütibe sütve (is)! :)

Petra
Köszönöm! Örülök, hogy tetszik! Persze, szerintem nyugodtan ki lehet váltani. Persze akkor már egy más jellegű süti lesz. :) A bodzabogyó egyébként nagyon jól harmonizált szerintem a gyömbérrel. :)

Bianka
:))) Örülök, hogy tetszik!
Biank

Foodafok írta...

Csodás sütike!

Ildinyó írta...

Foodafok
Nagyon köszönöm! Örülök, hogy tetszik! :)

Turák Kinga írta...

már gyúrok a bogyóra! :) Olzka receptje is jó, de ezt is majd elteszem talonba :)

Lilla írta...

Nem kesernyés a bodzabogyó? Én kissé fanyarnak érzem. A sütiben elveszti ezt a fanyar jellegét? Van egy csomó bodzabogyóm, szeretnék vele valamit kezdeni, csak félek, h a süteményben is megőrzi fura ízét

Ildinyó írta...

Kedves Lilla!

Bocsánat, de csak most láttam a hozzászólásod. Szóval én nem éreztem a kesernyességét vagy fanyarságát, legalábbis nem volt feltűnő számomra. Inkább csak mint egy bogyós gyümölcs, legfeljebb édeskésen savanykás picit,mint egy szeder pl. Szerintem ez az érettségétől is függhet. Nem tudom most mennyire van már érett állapotában, lehet, hogy érdemes vele várni még egy kicsit (bár ált. augusztus-szeptember-október a szedési ideje, így elvileg jónak kell már lennie). De nyersen semmiképpen nem szabad fogyasztani, csak hőkezelés után arra vigyázz!

Ildinyó írta...

Kinga :)))

Lilla írta...

Köszönöm a választ!