2011. február 26., szombat

Húsos táska, házi rétestésztából


Egy finom húsos táskát valakinek esetleg? Nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik, és a tészta sem egy ördöngösség. Jó ötlet, ha épp vendégeket várunk mondjuk egy beszélgetős vagy filmnézős estére. Ha nem készítjük túl szaftosra a tölteléket, szerintem nagyon jól el vannak a hűtőben az előre megtöltött táskát, amíg meg nem sütjük őket, és a hozzá tartozó mártások is elkészíthetőek előre. De nem csak főételként, hanem előételként is tálalhatóak pl. ha még kisebbre, egészen kétfalatnyira készítjük a kis háromszögeket. Egyébként, ha én házilag készítem a rétestésztát, ezt a receptet szoktam használni az édes töltelékekhez is. Igazából most volt először, hogy sós változatban is kipróbáltam, de nekem bevált így is.

Rétestészta
Hozzávalók (ebből kb. 16 táska lesz):
  • 300 g rétes liszt (+ pár evőkanál a kenéshez)
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 tojás
  • 175 g tejföl (+ egy pár evőkanál a kenéshez)
  • 100 g vaj (+ még egy kevés a kenéshez)
  • (most egy jó nagy csipet só is került bele a töltelék végett)
A lisztből, a tojásból, a tejfölből és az ecetből tésztát gyúrunk (ha nagyon kemény lenne, adjunk még hozzá kevés tejfölt), majd lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. A vajat kissé megolvasztjuk, majd hozzáadunk annyi lisztet (pár kanál), hogy könnyen kenhető masszát kapjunk. Az egészet egyenletesen elosztjuk/kenjük a tésztán, majd feltekerjük csigába és 4 felé vágjuk. Hűtőbe tesszük és kb. 1 órát pihentetjük. Ezután 1-1 feltekert csigát nagyon vékony téglalappá kinyújtunk. A téglalapokat, hosszanti oldalánál 4 felé osztjuk, majd csíkokra vágjuk. A tésztacsíkok aljára teszünk egy kevés tölteléket, megkenjük olvasztott vajjal, majd mindig sréhen (érdekes ez a szó, utánanéztem, és rájöttem az emberek nagy többsége inkább a srégen szót használja... nekem arra rá sem áll a szám, ill. kezem... szóval bocsi, ha valakinek szúrja a szemét, de elvileg így is helyes) felfelé hajtva, háromszögeket hajtogatunk belőlük. A tetejüket vajas tejföllel kenjük meg. Kb. 190 fokra előmelegített sütőben, szép aranybarnára sütjük őket (tepsinként kb. 25 perc, sütőfüggő!). 

Töltelék
Hozzávalók:
  • kb. 700 g darált marhahús (vagy ízlésünk szerint egyéb más)
  • 2 kisebb fej hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, összenyomva
  • 1-1 teáskanál egész római kömény és koriander mag
  • 1 púpos teáskanál tandoori masala fűszerkeverék (el is maradhat, csak nekem épp volt kéznél)
  • 1 csokor friss petrezselyem, apróra vágva (szárával együtt, ezt is tegyük bele), koriander még jobban illet volna hozzá, de így is nagyon-nagyon finom volt
  • kevés olaj
A hagymát kevés olajon kezdjük el pirítani, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a mozsárban finomra összetört koriandert és római köményt is. Rövid ideig pirítsuk, amíg megérezzük a fűszerek illatát, majd tegyük hozzá a húst is, a petrezselyem apróra vágott szárát is, majd pirítsuk-pároljuk puhára. Közben sózzuk is kissé, majd adjuk hozzá a masala fűszerkeveréket. Kevés vizet is öntsünk időnként alá, de ezt a végén főzzük el róla teljesen. Ha készen van, keverjük hozzá a maradék aprított petrezselymet és hűtsük le egy kissé, csak így tegyük a tésztára.

Mártás
  • kb. 150-200 g paradicsomszósz (passatta)
  • kb. fél doboz joghurt
  • csipet örölt római kömény és koriander (a koriander el is maradhat)
  • pici só
  • kb. 4-5 szem aszalt datolya, kimagozva, feldarabolva
A fenti hozzávalókat egy késes aprítóban simára dolgozzuk, és jó hidegen tálaljuk a jó meleg táskák mellé. (Nyilván ennél sokkal kifinomultabb ízvilágút is össze lehet hozni, de most gyorsban ezt hoztam össze hozzá.)

A fenti ízkombináció - bár azt nem mondom, hogy teljesen autentikus -, leginkább indiai beütésű volt. De ízlésünk szerint lehet bármilyen. Fantáziánkra van bízva. 1-2 ötlet ehhez:


Mexikói
A hús alá újhagymát is piríthatunk, és adhatunk még hozzá pl. kukoricát, apróra vágott színes paprikát. Fűszerezéshez pedig használhatunk köményt, chilit, pirospaprikát, oregánót, nagyon pici fahéjat, friss koriandert, petrezselymet. Tehetünk még bele pl. reszelt Cheddar-sajtot is, de ebből akár mártás is készülhet hozzá. Vagy akár tálalhatjuk Taco-szósszal is. Ehhez egy gyors recept:
1 fej apróra vágott hagymát pirítsunk át kevés olajon, adjunk hozzá 1 gerezd összenyomott fokhagymát, 1 kiskanál őrölt köményt, és 1-1 felkockázott zöld és sárga vagy piros paprikát is. Kevergetve pirítsuk, majd mehet hozzá pár perc múlva egy 400 g-os konzervparadicsom is, melyet előtte vágjuk fel egy kissé. Ízesítsük csipet cukorral, kevés sóval és borssal, majd miután felforrt, még lassú tűzön főzzük kb. 5 percig. Hidegen tálaljuk a forró táskák melllé.

Spanyol
A húshoz adjunk kicsivel több fokhagymát, sáfrányt, és hántolt mandulát, vagy rozmaringot, olívabogyót és paprikakockákat.

Olaszos
A húshoz adjunk oregánót és/vagy bazsalikomot, de ezen kívül mehet még hozzá kakukkfű és rozmaring is, valamint kevés aszalt paradicsomot ill. sűrített paradicsomot is tegyünk bele.

Magyaros
A húshoz adjunk pirospaprikát, kevés paradicsomot és paprikát, valamint köményt, ill. pirítsunk alá kevés szalonnát is, ha szeretjük. Tehát egyféle pörköltes alapot készítsünk, csak darált húsból és rövidebb lére eresztve. Tálaláskor adjunk hozzá pl. jó hideg fokhagymás-petrezselymes tejfölt.

És ezt egyik nemzethez sem kötöm: adhatunk hozzá apróra vágott sárgarépát, és zöldborsót is. A fűszerezés pedig lehet borsos, amit pl. egy kis kakukkfűvel tehetünk izgalmasabbá.



4 megjegyzés:

Bianka írta...

Így ahogy van profi munka :)

flatcat írta...

Ez is remekül hangzik! :)
Tényleg profi munka, az a házi rétes... Nagyon tetszik! :)

Raindrop írta...

Ez az egyik kedvencem.
A húsosbatyu, mártogatóssal. :)
Nagyon tetszik!

Ildinyó írta...

Bianka
Nagyon köszönöm! :D

Flatcat
Örülök, hogy tetszik! Köszönöm szépen! :)

Irulok-pirulok! :))

Raindrop
Fincsiii! :D Köszönöm Neked is! :)