Egy kicsit már olyan tavaszt váró, csupa zöldséges menü, ami, ha hűvösebb is van még esetleg, lélekmelengető is azért. Nem egy olyan menü, ami után ágyat kívánunk az biztos, de velem együtt, több olyan embert (na jó leginkább hölgyeményt, na meg a fiamat pl., aki ugye gyerek) ismerek, akiknek egy, max. 2 tányér leves után bőven elég egy könnyed desszert is akár. (Hogy őszinte legyek, nekem többnyire egy tányér leves is elég, és max. a kávé az édesség... :) ). A desszert jelen esetben egy nem túl sós, de nem is annyira édes, inkább a kettő közti (ez leginkább azért attól függ, mennyi cukrot ill. sót teszünk bele) második fogás. Egyébként szerintem előételként, de akár köretként is megállná a helyét, bár akkor érdemes inkább sósabbra készíteni, mint édesebbre. Sőt esetleg egy kis reszelt sajtot is elbír akár, amit rásütünk a tetejére.
Sajtkrémes karfiollevesHozzávalók:
- 1 nagyobb fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- kb. 350-400 g karfiol (ez nálam egy fél volt) torzsájával, zsengébb leveleivel együtt
- 2 tömlős natúr sajtkrém (össz: 200 g)
- 200 ml zsírdús tejszín
- 2 evőkanál keményítő
- olívaolaj, kevés vaj
- só
- a tálaláshoz opcionálisan: frissen reszelt szerecsendió, durvára tört pirított dió darabok, esetleg pirított fűszeres kenyérkockák, frissen örölt bors, gyerkőcöknek meg a favorit levesgyöngy
A hagymát, fokhagymát megtisztítom, apróra vágom, majd kevés vaj és olaj keverékén elkezdem pirítani, ekkor picit sózom is. Közben a karfiolt kisebb rózsákra szedem, a vastagabb szárakat felaprítom, majd hozzáadom a hagymához és rövid ideig így pirítom. Felöntöm kb. 1,2-1,3 liternyi vízzel, majd sózom és puhára főzöm a karfiolt. Ekkor a szebb, egész karfiolrózsákból kiveszek egy keveset, majd a többihez hozzáadom a keményítővel és a sajtkrémmel elkevert tejszínt (nálam megint csak Ráma főzőkrém). Egyet forralok rajta, majd jó simára, habosra turmixolom az egészet. Kóstolom, ha szükséges utánaízesítem, majd beleteszem az egész karfiolokat is, és a fentiekkel tálalom.
Sárgarépapuding ropogós réteskosárban Hozzávalók 12 darabhoz:
- 1 csomag réteslap (nálam 6 lapos és 40x40 cm-es)
- a kenéshez sok olvasztott vaj
- kb. 600 g sárgarépa
- 1 evőkanál vaj, pici olívaolaj
- 1-2 teáskanál barnacukor
- só
- kb. 100-150 ml tejszín (nálam Rama Cremfine profi főzőkrém)
- 2 tojás
- A tetejére: kevés reszelt szerecsendió, sósabb változatnál reszelt sajt
A répákat megtisztítjuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd kevés olaj és vaj keverékén, hozzáadva a cukrot és kevés sót kb. 10 perc alatt megpároljuk.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
Közben a muffinsütő mélyedéseit kikenjük vajjal, majd a réteslapokat is megkenjük olvasztott vajjal, felvágjuk kockákra és kibéleljük vele a muffinformákat. Az előmelegedett sütőbe toljuk és 5 percig elősütjük.
A megpárolódott sárgarépához hozzáadjuk a tejszínt és alaposan elturmixoljuk, majd belekeverjük a tojásokat is, és ízlés szerint még kevés sót.
Megtöltjük vele a réteskosárkákat, tetejére reszelünk kevés szerecsendiót, majd a sütő hőmérsékletét visszavesszük 180 fokra (én 160 fokon sütöttem légkeverésen), és kb. 15-20 perc alatt megsütjük (addig, amíg a puding megszilárdul kissé a réteslap pedig ropogós aranybarnára sül).
6 megjegyzés:
Fantasztikusak! Mindkettő. A leves is, a sárgarépás csoda is! :)
Könnyű mesés finom menü
Hűű, nagyon klassz! A répapudingot el sem tudom képzelni...:)
Duende
Nagyon köszönöm! Örülök, hogy tetszik! :))
Bianka
Aranyos vagy! Köszönöm! :)
Adri
Köszönöm szépen! Nagyon finom! Komolyan! Ropogós rétestészta és krémes, kissé édeskés sárgarépakrém. :)) ha szereted a sárgarépát nem fogsz csalódni szerintem! ;)
Ó de jó! Teljesen beleszerettem.
Mindent imádok ami répás. :)
Raindrop
Nagyon köszönöm! Örülök, hogy tetszik! :))
Megjegyzés küldése